همشهري جوان/
سطح پنيري ما، ديگر از پنير دانمارکي و ليقوان به شدت بالا رفته و با اين تنوع پنيري، حتي سر در آوردن اينکه هر کدام به چه کاري مي آيد کمي پيچيده شده. پنيرخورهايش مي گويند بعضي از پنيرها علاوه بر مصرف صبحانه يا عصرانه، مصرف غذايي هم دارند
پنير از آن خوراکي هاي فضايي است که روبرو شدن با آن دو حالت بيشتر ندارد؛ يا عاشقش هستي يا از آن متنفري. خب، همين اول کار بگوييم که دسته دوم جايي در اين لذت بي پايان ندارند و چشيدن يک طعم منحصر به فرد را از خودشان محروم کرده اند اما دسته اول مي توانند در اين چهار صفحه لابلاي قالب هاي پنير وول بخورند و با خواندن هر پاراگراف آب دهانشان را بالا بکشند.
پنيرهاي محلي سابقه اي طولاني در سفره هاي صبحانه ما دارد
پنير ليقوان
از آن پنيرهاي اصيلي است که در کارگاه هاي روستاي ليقوان از زمان سکونت اولين ليقواني در اين منطقه، اول براي دل خودشان و بعدترها براي شکم ديگران پنير ليقوان درست مي کردند. شغلي که حالا نسل در نسل بين ليقواني ها دست به دست مي شود. پنير ليقوان مثل پنيرهاي سنتي با زدن مايه پنير به شير درست مي شود. بعد شير لخته شده را از صافي مي گذرانند و محصول به دست آمده را در بسته هاي حلبي سه تا پنج ماه در غارها نگه مي دارند تا پنير جا بيفتد.
نکته کليدي: پنير ليقوان يکي از شورترين پنيرهاي سوراخ سوراخ دنيا است که براي تازه ماندنش حتما بايد در آب نمک نگهداري شود. اگر پنير را در بسته بندي حلبي مي خريد، حتما بعد از خريد آن را در ظرف هاي يخچالي بگذاريد. اگر به صورت فله مي خريد، مي توانيد از فروشنده آب پنير بگيريد يا خودتان با آب جوشي که خنک شده و کمي نمک، آب پنير درست کنيد. اگر شوري پنير را دوست نداريد، مي توانيد به آب جوش نمک نزنيد تا شوري پنير به دل آب برود و کمي از شوري اش بيندازد.
يک مدل غذاي پنيري:
اين غذا يک مدل خوراک لوبياي يوناني است که با پنير ليقوان ارتقاي مزه پيدا مي کند. اول از همه بايد لوبياقرمزها را بپزيد و بعد آن را همراه سه تا گوجه فرنگي در مولينکس مخلوط کنيد. پياز و اگر دوست داريد سير را داغ کنيد و اين مخلوط را به آن اضافه کنيد. دست آخر فلفل و نمک بزنيد. خوراک لوبيا را در ظرف بکشيد و تا وقتي داغ است برش هاي پنير ليقوان را روي آن بگذاريد و نوش جان کنيد.
پنير برشته
پنير برشته يا پنير وروشون يا اسم هاي ديگري که گيلکي ها روي آن گذاشته اند، در اصل اسم يک نوع غذا است تا پنير! يعني خوب معلوم است که نسل جديد گيلکي ها اين نوع غذاها را با پنير صبحانه که خامه اي هم مي تواند باشد درست مي کنند اما قديمي ها آن را با پنير محلي که دسترنج خودشان بود مي خوردند.
نکته کليدي:
راه نيفتيد از اين مغازه به اون مغازه دنبال پنير برشته بگرديد. پنير برشته را دم هيچ بقالي پيدا نمي کنيد که هيچ، اگر شانس بياوريد و جناب مغازه دار خودش شمالي باشد، حالي تان مي کند که پنير برشته يکنوع غذا است نه پنير. اگر هم شانس نياوريد و جناب مغازه دار شمالي نباشد، فکر مي کند شما از سياره ديگري آمده ايد و سراغ يک چيز فضايي مي گرديد.
يک مدل غذاي پنيري:
پنير را با چنگال کمي خرد کنيد، به آن کمي شويد اضافه کنيد و با کره تفت دهيد. تخم مرغ را در ظرفي بشکنيد و خوب هم بزنيد. بعد آن را روي پنير و شويد بريزيد. در ظرف را بگذاريد تا تخم مرغ ببندد. اين غذا را با نان يا کته مي توانيد نوش جان کنيد.
پنير تالش
پنير تالش را فقط در خود تالش و بين محلي ها مي توانيد پيدا کنيد. زنان تالشي از شير تازه دوشيده شده گوسفند يا بز، بدون گرفتن خامه شير، پنير درست مي کنند. تالشي ها بعد از عمل آمدن پنير آن را در پوست گوسفند يا بز مي گذارند تا به اين زودي ها خراب نشود و مدت بيشتري بشود از آن استفاده کرد.
نکته کليدي:
پنير تالش را در مغازه ها و سوپرمارکت ها پيدا نمي کنيد. اگر خيلي طالب اين پنير هستيد، بايد شال و کلاه کنيد و سر از تالش دربياوريد و سراغ اين پنير را از محلي ها بگيريد.
يک مدل غذاي پنيري:
براي پنير تالش هيچ دستورالعمل پيچيده اي وجود ندارد. آن را مي شود مثل همه صبحانه ها با نان و گردو و مثل همه عصرانه ها با خيار و گوجه و سبزي خورد و حالش را برد!
کيک پنير مجموعه متناقضي از مزه هاست، امتحانش کنيد