نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
آشپزی من

فوت آشپزي/ روش هاي مقابله با کپک زدن مواد غذايي

منبع
کدبانو نت
بروزرسانی
فوت آشپزي/ روش هاي مقابله با کپک زدن مواد غذايي
کدبانو نت/ نان، کشک، ميوه، رب و بالاخره همه چيز کپک مي زند. اصلا چند روز که از يخچال غافل مي شوي همه چيز داخل آن کپک مي زند. وقتي کپک ها مي آيند و بوي زننده شان فضاي يخچال را مي گيرد يک راه بيشتر نمي ماند و آن هم باز کردن در سطل زباله و انداختن مواد غذايي درون آن است. اين شايد راحت ترين کار باشد، اما بي شک بهترين کار نيست. چون معنايش اسراف و نابودي موادي است که براي به دست آمدن آن وقت و پول صرف شده است. براي همين عاقلانه ترين کار، ياد گرفتن راه هايي است که کپک به مواد غذايي راه پيدا نکند يا حداقل اگر سر و کله اش درون يخچال پيدا شد، نتواند همه مواد را نابود کند. بد نيست بدانيد کپک ها آن دسته از قارچ ها هستند که اگرچه بيماري خطرناکي ايجاد نمي کنند، اما گاهي در مواقع ضعف سيستم ايمني بدن مي توانند بسيار خطرناک باشند و عاملي که باعث گسترش و افزايش آنها مي شود، مقدار بيش از حد رطوبت است به طوري که پخت غذاها نيز نمي تواند سموم آنها را از بين ببرد. کپک ها در صورت مناسب بودن شرايط رشد، يعني رطوبت و گرما به سرعت رشد مي کنند و مي توانند سبب تخريب و غيرقابل مصرف شدن ميوه ها و غذاها شوند. کپک ها اگرچه بيشتر اوقات شمايلي شبيه هم دارند، اما هر نوع ماده غذايي، کپک مخصوص خودش را دارد مثلا کپکي که روي ميوه ها رشد مي کند با کپک نان، مربا و خشکبار فرق دارد. کپک نان يکي از خطرناک ترين انواع کپک است، چون به سرعت در بافت نان نفوذ مي کند و اگر لايه هاي نان روي هم چيده شده باشند، بخش هاي بالايي و پاييني خود را نيز آلوده مي کند. وقتي نان کپک زد، راهي جز دور انداختن آن وجود ندارد. اما براي اين که اين اتفاق نيفتد پيش از سرد شدن کامل نان ها، نبايد آنها را روي هم چيد. چون حرارت نان موجب کپک زدگي زودرس مي شود. اين در حالي است که انباشته شدن نان داغ پيش از سرد شدن، موجب تغيير حالت ظاهري، بيات شدن زودرس و بروز بيماري هاي گوارشي مي شود. پس براي اين که کپک، نان هاي شما را از بين نبرد آنها را پس از خنک شدن درون کيسه هاي پلاستيکي بگذاريد و درون فريزر قرار دهيد. البته پيچيدن نان در پارچه هاي سفيد و تميز بهتر از کيسه هاي پلاستيکي است، چون رطوبت نان را جذب مي کند و مانع کپک زدگي آن مي شود. کپک زدن ميوه ها درون يخچال هم واقعا دردسرساز است، چون جمع کردن لاشه هاي آبکي و شل شده آنها از جاميوه اي همراه بوي نامطبوعي که دارند، آزار دهنده است. ميوه ها را حتي وقتي مي شوييم و خشک مي کنيم و درون يخچال قرار مي دهيم باز هم کپک مي زنند. اين به خاطر آبي است که درون ميوه ها وجود دارد و البته رطوبت درون يخچال هم به اين مسئله دامن مي زند. پس بهترين کار، خريد ميوه به اندازه نياز و قرار دادن آنها درون پارچه هاي نخي براي جلوگيري از کپک زدگي است. البته اگر يک قطعه اسفنج در جاميوه اي قرار دهيد، رطوبت و آب آن را جذب کرده و مانع کپک زدگي مي شود. اما اگر پنير کپک زد کمي آن را با احتياط بيشتر مصرف کنيد، چون پنير کپک زده ميکروب هاي ديگري نيز دارد که ممکن است سبب بيماري هاي گوارشي شوند. پس اگر پنيرتان کپک زد کمي بيشتر از قسمت کپک زده آن را جدا و مصرف کنيد. مربا هم يکي از مواد خوراکي درون يخچال است که اغلب کپک مي زند. کپک زدن مربا البته به مراحل پخت آن برمي گردد به طوري که اگر مربا خوب نپخته باشد، خيلي زود کپک مي زند. البته استفاده از ظروف مناسب دردار که مانع رسيدن هوا به آن شود در نگهداري مربا موثر است و مانع تشکيل کپک روي آن مي شود، اما اگر مربا کپک زده باشد، مي توان يک لايه از روي آن برداشت و بقيه آن را دوباره پخت. بهتر است هنگام تهيه مربا از قاشق چوبي استفاده کنيد. روش ديگري که مانع از کپک زدگي مي شود، استفاده از کاغذ روغني است که مي توان آن را روي سطح مربا قرار داد. با اين کار هوا به سطح مربا نمي رسد و در نتيجه کپک نمي زند. قرار گرفتن لايه اي از کپک روي رب گوجه فرنگي هم اتفاقي هميشگي است. براي پيشگيري از کپک رب نيز مي توان يک لايه روغن روي سطح آنها ماليد تا اکسيژن به سطح آن نرسد و در نتيجه رشد کپک ها متوقف شود. وقتي روغن مالي در سطح رب انجام شود حتي نيازي به نگه داشتن آن درون يخچال نيست. براي پيشگيري از کپک زدن آبغوره و سرکه هم بايد توجه کنيد که ظرف محتوي آنها حتما تا ته پر شود و جايي براي هوا در آن نماند. يک راه ديگر هم وجود دارد و اين که شيشه هاي محتوي آبغوره يا سرکه را درون ظرف بزرگي پر از آب قرار دهيد و روي شعله بگذاريد تا آب جوش بيايد. به مدت 6 دقيقه اين شيشه ها را بجوشانيد تا تمام سلول هاي رويشي کپک درون آبغوره و سرکه از بين برود.