دونفره/ با وجود اين همه غذاهاي جور و واجور جديد که اين روزها اسمشون رو ميشنويم و گاهي از اسم هاي عجيب و غريبشون تعجب ميکنيم، غذاهاي اصيل حس خاصي دارن که در هيچ يک از اونها نميشه پيداش کرد. اين رو همه ميدونيم و بهش ايمان داريم که هيچ غذايي و در هيچ جاي دنيا نميتونه جاي قورمه سبزي و قيمه بادمجون و فسنجون رو بگيره. غذاهاي اصيل ايراني طعم و عطري دارن که تا هميشه در خاطر هرکسي که حتي يک بار اونها رو مزه کرده باشه مي مونه و اين براي ما يک افتخاره. خيلي از دوستان لطف داشتن و از مطالب آشپزي ايراني رضايت داشتن. همين مساله باعث قوت قلب ما ميشه و اينکه انگيزه بيشتري براي ادامه پيدا ميکنيم. به همين دليل امروز هم يک غذاي ايراني و واقعا لذيذ رو قرار ميدم که بر خلاف تصورات نادرستي که هست، خيلي آسون و سريع آماده ميشه.
کوفته انواع مختلفي داره. مثل کوفته کله گنجشکي، کوفته نودچي و… در اين مطلب از اونجايي که کوفته تبريزي از همه معروف تر و پر طرفدار تره اين رو انتخاب کردم. بماند که اونهاي ديگه رو هم تاحالا خودم درست نکردم.
چي لازم داريم؟
گوشت چرخ کرده 300 تا 400 گرم
برنج 5 قاشق غذا خوري
لپه 4 قاشق غذاخوري
تخم مرغ يک عدد
پياز دو عدد متوسط
سبزي معطر به دلخواه 2 قاشق غذاخوري (توصيه من اينه که مرزه و ترخون باشه و گشنيز و جعفري. اگه يکي دو پر نعنا و شويد هم بريزيد بد نيست. نعنا رو زياد نريزيد که تلخ ميکنه.)
براي مواد ميانيش هم به دلخواه ميتونيد آلو، زرشک يا گردو رو داشته باشيد. هر کدوم رو که خواستيد از قبل خيس بديد.
رب گوجه 4 قاشق غذا خوري
روغن و نمک و فلفل و زردچوبه و آب به مقدار لازم
من مقدار مواد رو به اندازه اي گفتم که خودم استفاده کردم و با اين دستور دقيقا همين سه تا کوفته اي رو تحويل گرفتم که در عکس ميبينيد. پس اگر مقدار بيشتري ميخوايد مقدار رو خودتون تغيير بديد. البته به جز تخم مرغ که به ازاي هر نيم کيلو گوشت يک تخم مرغ اضافه کنيد.
چطوري بپزيم؟
مامان من معمولا کوفته درست نميکنه. يعني توي شهر ما خيلي غذاي مرسومي نيست و شايد سالي يه بار تهيه بشه. در دوران دانشجويي يکي از دوستاي خيلي خيلي گلم که تهراني بود اين غذا رو درست ميکرد. واقعا هم من دوست داشتم و لذت ميبردم. وقتي هم که براي اولين بار ميخواستم خودم درست کنم زنگ زدم بهش و دستور کاملش رو با نکات ازش گرفتم. واقعا هم حرف نداشت و براي همون اولين بار هم کوفته خوبي درست کردم. براي من اين اتفاق واقعا لذتبخش بود. اميدوارم شما دوستاي گلم هم درست کنيد و مثل من از اين کار لذت ببريد.
برنج و لپه را نيم پز و نيم کوب کنيد
قبل از هرچيز اگر لازمه لپه رو خيس بديد. لپه اي که من داشتم دير پز نبود و با برنج و مقداري آب گذاشتم با هم نيم پز بشه. توصيه ام به شما اينه که لپه رو جدا و برنج رو جدا نيم پز کنيد. بعد از اينکه نيم پز شدن با ته ليوان يا گوشت کوب اون ها رو نيم کوب کنيد. پس اصلا لازم نيست از ميکسر استفاده کنيد. تنها بايد کوبيده بشن. اون هم به صورتي که کاملا هم له نشن. اصلا هم اشکالي نداره چندتا از لپه ها کامل باشن.
آب رب را آماده کنيد
در حين خنک شدن برنج و لپه نيم کوب شده، يکي از پياز ها رو رنده ميکنيم و در مقداري روغن و زردچوبه تفت ميديم. بعد از اينکه پيازها کمي طلايي شدن رب رو اضافه ميکنيم و باز کمي تفت ميديم و نمک و فلفل اضافه ميکنيم. حالا چهار تا پنج ليوان آب ميريزيم و ميذاريم کمي بجوشه. بعد هم شعله رو خيلي کم ميکنيم و ميذاريم آب رب به همون صورت روي گاز باشه.
مواد کوفته را مخلوط کنيد
يکي از پياز ها رو با رنده متوسط (نبايد درشت باشه) رنده ميکنيم و آب اضافيش رو ميگيريم. پياز و گوشت و نمک و فلفل و زردچوبه رو حدود دو سه دقيقه ورز ميديم تا مواد کاملا به خرد هم برن. حالا لپه و برنجي که نيم کوب کرديم به مخلوط گوشتمون اضافه ميکنيم و باز پنج دقيقه اي ورز ميديم. نکته مهم در کوفته اينه که مواد کاملا به خرد هم برن و ورز داده بشن. اينطوري هم طعم بهتري داره و هم وا نميره. وقتي مواد به خرد هم رفتن سبزي رو اضافه ميکنيم و باز ورز ميديم. در انتها هم تخم مرغ رو اضافه ميکنيم و باز ورز ميديم. و باز ورز ميديم. چند باري هم مواد رو با دستتون برداريد و به داخل ظرف بکوبيد. کوفته رو اونقدر ورز بديد که مواد کاملا به خرد هم برن و به راحتي بتونيد يک گلوله گرد باهاش درست کنيد.
گلوله هاي گرد درست کنيد
با دستتون گلوله ي بزرگي درست کنيد. داخلش رو آلو يا زرشک يا گردو بذاريد و کاملا گردش کنيد و به آرومي در قابلمه آب رب که روي حرارت ملايم هست قرار بديد. بهتر اينه که کوفته ها کاملا در آب غوطه ور بشن. ولي من چون ميخوام آب غليظي داشته باشم خيلي اين کار رو نميکنم. نکته ديگه اينه که حرارت کوفته رو خيلي زياد نکنيد و درش رو نيم باز قرار ميديم به مدت حدود يک ساعت آماده ميشه. بعد از نيم ساعت بريد سراغش و کوفته ها رو کمي جا به جا کنيد و بر گردونيد. البته اين کار رو هم خيلي آروم انجام بديد.
براي سرو هم اول کوفته ها رو در ظرف بکشيد و بعد آبش رو روش بريزيد. بعضي ها هم آبش رو جدا گونه سرو ميکنن و نون رو در اون تريت ميکنن. ميتونيد کوفته هاتون رو با زرشک و آلو تزيين کنيد.
ما وقتايي که کوفته داريم، آب نارنج تازه هم روي سفره هست و کمي ترشش ميکنيم. ميتونيد به سليقه خودتون از آب نارنج يا ليمو هم استفاده کنيد.
چرا کوفته من وا ميره؟
فوت فن و نکات پخت کوفته
فوت و فن هاي کوفته زياده و واقعا مثل ته چين از اون دسته غذاهاس که بايد با تجربه و صبر و حوصله مهارت هاش رو ياد گرفت. ولي به طور کلي:
لپه و برنج بايد نيم پز باشه. نه اينکه کاملا بپزه و يا خام باشه.
آب پياز بايد گرفته بشه.
در هر مرحله از مخلوط کردن مواد اون ها رو کاملا ورز بديد. کوفته به طور کلي بايد يک ربعي ورز بخوره و اين مرحله مهمترين قسمت ماجراست.
گلوله هاتون بايد کاملا يک دست و گرد باشه و خيلي آروم وارد قابلمه بشه.
حرارت قابلمه اي که آب رب در اون هست و کوفته ها رو ميخوايد داخلش بذاريد بايد کاملا پايين و ملايم باشه. اگر آب رب در حال قل زدن باشه کوفته وا ميره.
در کوفته رو اصلا نبايد کيپ کنيد چون وا ميره. من خودم در پنج تا ده دقيقه اول اصلا درش رو نميذارم و بعد از اون درش رو نصفه ميذارم.
به هيچ وجه تا يک ربع اول به کوفته ها دست نزنيد چون هر تکون کوچيک ممکنه باعث ترک خوردنش بشه.
يه نکته ديگه هم اين که از همون ابتدا موادتون رو به تعداد جدا کنيد و بعد گلوله کنيد تا مثل کوفته من آخريش کوچيکتر از بقيه نشه