خراسان/ شير بز حاوي پروتئين، کلسيم و ساير مواد مغذي ضروري براي بدن هستند
افرادي که در مکان هايي مانند فرانسه زندگي مي کنند، هزاران سال است که از پنير بز استفاده مي کنند. در واقع، مورخان معتقدند که پنير بز به احتمال زياد يکي از اولين محصولات لبني است که تا کنون مصرف شده است.
افرادي که در مکان هايي مانند فرانسه زندگي مي کنند، هزاران سال است که از پنير بز استفاده مي کنند. در واقع، مورخان معتقدند که پنير بز به احتمال زياد يکي از اولين محصولات لبني است که تا کنون مصرف شده است. غذاهاي تهيه شده به شکل سنتي، ارگانيک و حتي خام از شير بز حاوي پروتئين، کلسيم و ساير مواد مغذي ضروري براي بدن هستند. بياييد نگاهي به آنچه که پنير بز به رژيم غذايي شما مي بخشد بياندازيم و از تفاوت آن با پنيرهاي ديگر مانند پنيز تهيه شده از شير گاو مطلع شويد.
مزايا و خواص پنير بز
طبق گزارش مجله Dairy Science، “انواع مختلفي از پنير تهيه شده از شير بز در سراسر جهان توليد مي شود. پروتئوليز و ليپوليز دو فرايند عمده بيوشيميايي در پديده چند وجهي تهيه پنير هستند که شامل تغييرات شيميايي، فيزيکي و ميکروبيولوژيکي در شرايط محيطي کنترل شده مي باشند. “
پنير بز به رغم وجود هزاران ساله آن، محبوبيت پنيرهاي سنتي به دست آمده از شير گاو را به دست نياورده است. به طور شگفت انگيزي، پنير بز، که به نام chevre هم شناخته ميشود، داراي مزاياي فراواني براي سلامتي است. اگرچه پنير بز مانند ساير محصولات پنير از چربي بالا برخوردار است، اما اين پنير فاقد چربي ترانس است و حاوي مقادير مناسب پروتئين، ويتامين، کلسيم و مواد مغذي است. پنير بز منبع خوبي از کلسيم، فسفر و ويتامين D است که مي تواند به حفظ سلامتي استخوان ها کمک کند.
شير گاو و محصولات آن توسط هورمون هاي رشد تغذيه مي شوند در صورتي که اين اتفاق براي شير بز نمي افتد. اين ويژگي هاي منحصر به فرد پنير بز را مطلوب تر از محصولات شير گاو مي کند.
مقايسه پنير گاوي با پنير بز
• پنير بز کالري کمتري دارد.
• ميزان سديم، چربي، کلسترول و چربي اشباع کمتري دارد
• داراي سلنيوم (آنتي اکسيدان) و مس بيشتري است.
• حاوي ويتامينهاي بيشتر، به خصوص ويتامينهاي B1، B2 و B3 (تيامين، ريبوفلاوين و نياسين) است.
• مقادير کافي از ويتامين A، کلسيم و فسفر دارد.
• مقدار کافي پروتئين در پنير بز وجود دارد.
چرا پنير بز مفيد است؟
پروتئين موجود در محصولات شير بز ارزش بيولوژيکي بيشتري دارند و به نسبت محصولات شير گاو داراي مقدار مناسبي از اسيدهاي آمينه ضروري براي بدن هستند. همچنين به علت وجود اسيدهاي آمينه با زنجيره کوتاه و متوسط، هضم آن بسيار آسان است. بنابراين، اين پنير با ارزش غذايي بالا، به عنوان يک انتخاب خوب براي درمان افراد حساس به شير گاو و افراد داراي اختلالات جذبي روده کوچک در نظر گرفته شده است.
بر اساس يک مطالعه انجام شده توسط Park Y از دانشگاه A & M تگزاس، آلفا لاکتوگلوبولين (يکي از اجزاء شير گاو) يکي از عوامل اصلي آلرژيزايي پروتئين شير است که در فرآوردههاي شير بز (مانند شير مادر) وجود ندارد و باعث ميشود براي افراد مبتلا به آلرژي پروتئين شير، به ويژه نوزادان مناسب باشد. اين ويژگي همراه با مقدار لاکتوز کمتر، دليل محکمتري براي انتخاب شير بز و محصولات آن خواهد بود.
علاوه بر اين، به دليل نسبت بالاي اسيدهاي چرب با زنجيرههاي کوتاه و متوسط و اندازههاي کوچکتر اجزاي تشکيل دهنده آن، چربي در محصولات شير بز قابليت هضم راحتتري دارند. محصولات شير بز، از جمله پنير بز، به دليل اين که حاوي لاکتوز (قند شير) کمتري در مقايسه با شير گاو است، براي افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مناسب تر است.
بر اساس يک تحقيق که توسط يانگيلار از دانشگاه اردستان ترکيه انجام شده است، اسيدهاي چرب زنجيره متوسط موجود در محصولات شير بز، داراي قابليت مهار کردن تشکيل رسوبات کلسترول هستند. اين ويژگي در درمان اختلالات جذب روده کوچک، بيماريهاي عروق کرونر، فيبروز کيستيک، اختلالات قاعدگي و کمک به تغذيه نوزادان نارس مفيد است.
کاملا معلوم است که محصولات شير بز از جمله پنير بز يک جايگزين سالم براي محصولات شير گاو هستند. با اين حال بايد خاطر نشان کرد که پنير بز اگر به شيوهاي غير بهداشتي توليد شود و يا پاستوريزه نباشد، براي سلامتي مضر است و موجب ايجاد بيماري مي شود.
بازار