چاره چي/مرصع پلو شيرازي يکي از غذا هاي سنتي و محبوب کشورمان است که ظاهر بسياري زيبايي نيز دارد و به همين علت به مرصع يعني جواهر نشان معروف است. در اين مطلب با طرز تهيه مرصع پلو شيرازي، نکات مهم و نحوه سرو آن آشنا خواهيد شد.
مرصع پلو شيرازي يکي از غذا هاي مجلسي ايراني است. اين غذا ظاهر بسيار زيبايي دارد و به راحتي مي توانيد آن را تزيين کنيد، کافي است با استفاده از خلال پسته، بادام، زرشک و کشمشي که در اين غذا استفاده مي شود، اشکال خلاقانه اي را روي برنج دست کنيد. علاوه بر ظاهر زيبا، مرصع پلو طعم بسيار مطبوعي نيز دارد و تقريبا همه مردم طعم آن را مي پسندند.
مواد مورد نياز براي تهيه مرصع پلو شيرازي
براي تهيه اين غذاي سنتي براي شش الي هفت نفر، به حدود دو الي سه ساعت زمان و مواد اوليه زير نياز خواهيد داشت.
برنج يک کيلوگرم
مرغ يک الي يک و نيم کيلوگرم
کشمش ريز پلويي ۱۰۰گرم
زرشک ۱۵۰گرم
خلال بادام ۱۰۰گرم
خلال پسته ۱۰۰گرم
خلال پوست پرتقال تلخي گرفته شده يک ليوان
زعفران ساييده شده يک قاشق مرباخوري
روغن، نمک و فلفل به ميزان لازم
چند نکته:
مي توانيد از يک مرغ کامل يا هر قسمتي از مرغ که تمايل داريد براي اين غذا استفاده کنيد.
کشمش و زرشک را ابتدا بشوييد و شاخه هاي آنها را بگيريد. سپس صبر کنيد تا خشک شوند و استفاده نماييد.
براي آنکه تلخي خلال پرتقال پوست را بگيريم، بايد خلال را دو بار بجوشانيد و آب آن را عوض کنيد و پنج تا شش ساعت در آب سرد قرار دهيد، در اين مدت چند بار آب آن را تعويض کنيد. سپس با نصف ليوان شکر و يک ليوان آب، خلال ها را چند جوش بدهيد تا مغز آنها شيرين شود، سپس در آبکش بريزيد تا آب اضافي آن گرفته شود. اکنون مي توانيد خلال ها را استفاده کنيد. توجه داشته باشيد که هنگام جدا کردن خلال ها نبايد قسمت سفيد پرتقال همراه آن باشد.
طرز تهيه مرصع پلو شيرازي
برنج را از چند ساعت قبل خيس کنيد. به طور کلي براي پلو و چلو، بهتر است از چند ساعت قبل برنج را خيس کنيد.
مرغ را داخل يک قابلمه قرار دهيد و مقداري آب به آن اضافه کنيد و روي حرارت شعله اجاق گاز قرار دهيد. پس از ده دقيقه مرغ را در آبکش بريزيد و صبر کنيد. مجددا مرغ را همراه با پياز و مقداري آب داخل قابلمه روي حرارت ملايم شعله اجاق گاز قرار دهيد تا به آرامي بپزد و نصف ليوان آب داشته باشد.
اکنون مرغ را به قطعات کوچک خرد کنيد و استخوان هاي آن را جدا نماييد.
کشمش را سرخ کنيد.
زرشک را نيز جداگانه با دو الي سه قاشق شکر سرخ نماييد.
خلال بادام را در آب سرد خيس کنيد.
اکنون نوبت به برنج است. داخل يک قابلمه با سايز مناسب، آب بريزيد و اجازه دهيد که به جوش آيد، اکنون مقداري نمک و دو قاشق روغن به آن اضافه کنيد. سپس آبي که برنج را در آن خيس کرده ايد، دور بريزيد و برنج را به آب جوش اضافه کنيد. زماني که برنج يکي دو جوش زد و مغز آن نرم شد، به طوري که اگر دانه برنج را در دست له کنيد، مغز آن زبر و خشک نباشد، آن را داخل آبکش بريزيد و مقداري آب گرم (توجه کنيد آب نبايد جوش باشد) روي برنج ريخته تا ليزي و شوري برنج گرفته شود.
داخل يک قابلمه با سايز مناسب مقداري روغن بريزيد و يک لايه نان براي ته ديگ قرار دهيد. در صورت تمايل مي توانيد ته ديگ برنجي نيز تهيه کنيد.
نصف مقدار برنجي که داريد را داخل قابلمه بريزيد و مرغ ها را روي آن بچينيد.
مابقي برنج را روي مرغ ها بريزيد تا کاملا آنها را بپوشاند.
زعفران را در مقدار کمي آب جوش حل کنيد و آب مرغ را نيز از صافي رد کنيد، سپس زعفران و آب مرغ را با يکديگر مخلوط کرده و سه الي چهار قاشق روغن نيز به آن اضافه کنيد.
مخلوط به دست آمده را روي برنج بريزيد. آن را در تمام قسمت هاي برنج پخش کنيد.
درب قابلمه را بگذاريد، البته استفاده از دم کني را فراموش نکنيد. قابلمه را روي حرارت ملايم شعله اجاق گاز قرار دهيد تا برنج دم بکشد.
مرصع پلو شيرازي آماده است و اکنون بايد آن را سرو کنيد. توجه داشته باشيد که سرو اين غذا يکي از مهمترين بخش هاي تهيه آن است و بايد سليقه به خرج دهيد تا حاصل کار حرفه اي باشد.
نحوه سرو مرصع پلو شيرازي
دو الي سه کفگير از روي برنج را برداريد و با زعفران دم کرده مخلوط کنيد. مقداري از زرشک، کشمش، خلال بادام و خلال پرتقال را با برنج داخل قابلمه مخلوط کنيد و مابقي آنها را کنار بگذاريد؛ توجه داشته باشيد که خلال پسته را در اين مرحله نبايد با برنج مخلوط کنيد. اکنون پلو را در يک ديس يا سيني مناسب و زيبا بريزيد و تکه هاي مرغ را دور آن بچچينيد. روي برنج را با برنج زغفراني، خلال پسته و مابقي زرشک، کشمش، خلال پوست پرتقال و خلال بادام به صورت دايره يا چهارخانه تزيين کنيد. در صورت تمايل مي توانيد مقداري کره آب شده روي برنج بدهيد.
از آنجا که مرصع پلو شيرازي طعم بسيار مطبوعي دارد، به تنهايي نيز مي توانيد آن را سرو کنيد؛ اما بهتر است براي کامل بودن سفره، کنار اين غذا از ترشي و سبزي خوردن که خواص بيشماري دارند نيز استفاده شود.
بازار