ستاره/ ته ديگ سيب زميني قسمت وسوسه انگيز غذاست که در انواع ته ديگ سيب زميني رنده شده، ته ديگ سيب زميني کنجدي و ته ديگ سيب زميني ماکاروني درست مي شود و به جرات مي توان گفت خوشمزه ترين بخش غذا به حساب ميآيد. ته ديگ به قسمتي از چلو يا پلو گفته ميشود که به ته قابلمه چسبيده و برشته شده باشد. اين قسمت سخت و سرخ شده در ترکيب با مواد ديگري چون ماست، تخم مرغ، سيب زميني و انواع سبزيجات با عنوان ته چين شناخته ميشود. ته ديگ سيب زميني يکي از معروفترين انواع ته ديگ است که خوشمزگي و خوشرنگ شدن آن فوت و فنهايي دارد. قبلا با طرز تهيه ته ديگ بادمجان و ته ديگ کاهو آشنا شديد، براي آشنايي با انواع ته ديگ سيب زميني و نکات مهم و اصولي در تهيه آن با ما همراه باشيد.
۱. ته ديگ سيب زميني رنده شده
ته ديگ سيب زميني رنده شده به صورت يک لايهي ترد طلايي بر روي پلو خودنمايي کرده و چشم هر بينندهاي را خيره ميسازد. براي تهيه اين ته ديگ مراحل زير را دنبال کنيد:
سيب زميني را با رنده درشت رنده کرده و اجازه دهيد به مدت ۱۵ دقيقه در آب سرد بماند، سپس آن را آبکش کنيد.
سيب زميني را در کاسهاي ريخته، مقداري نمک و زعفران به آن اضافه کنيد و خوب هم بزنيد تا سيب زميني مزه دار شده و رنگ بگيرد.
روغن فراوان ته قابلمهي تفلون نچسبي ريخته و روي حرارت متوسط قرار دهيد تا داغ شود.
مخلوط سيب زميني را در روغن ريخته و آن را به طور يکنواخت ته قابلمه پهن کنيد.
۲ الي ۳ دقيقه صبر کنيد تا ته ديگ سيب زميني خودش را بگيرد، سپس برنج آبکش را روي آن بريزيد.
حرارت را کم کنيد و برنج را دم بگذاريد.
پس از ۴۰-۳۵ دقيقه ته ديگ سيب زميني آماده است.
حرارت را خاموش کنيد، ۵ دقيقه صبر کنيد و سپس ته ديگ را همراه با برنج به صورت قالبي در ديس پلو برگردانيد.
نکته: اگر برنج را بلافاصله روي سيب زميني بريزيد، زعفران به خورد برنج رفته و ته ديگ سيب زميني کم رنگ مي شود.
۲. ته ديگ سيب زميني ماکاروني
براي درست کردن يک ته ديگ سيب زميني ماکاروني خوش آب و رنگ و خوشمزه نکات زير را رعايت کنيد:
سيب زميني را پوست گرفته با آب سرد بشوييد، سپس آن را به صورت ورقههايي به ضخامت ۵-۴ ميلي متر برش بزنيد. دقت کنيد که ورقههاي سيب زميني ضخامت يکساني داشته باشند و زياد ضخيم يا نازک نباشند.
پس از ورقه کردن سيب زميني ديگر نيازي به شستن آنها نيست.
اگر ورقههاي سيب زميني خيس بودند آنها را با يک دستمال نخي مخصوص آشپزي کاملا خشک کنيد و کنار بگذاريد.
پس از آماده کردن سس گوشت براي ماکاروني، ۱/۲ فنجان آب جوش در آن ريخته و اجازه دهيد سس روي حرارت ملايم ريز جوش بزند تا به روغن بيفتد، روغني که به دليل وجود رب گوجه فرنگي و زردچوبه بسيار خوشرنگ است.
اگر گوشت چرخ کردهي مورد استفاده براي تهيه سس گوشت، کم چرب است حتما روغن را به اندازه کافي يا حتي بيشتر در سس بريزيد.
هنگام دم کردن ماکاروني دقت کنيد ته قابلمه کاملا خشک باشد و در ريختن روغن براي ته ديگ دست و دلبازي به خرج دهيد. در غير اينصورت بايد قيد ته ديگ سيب زميني ترد و طلايي را بزنيد.
براي اينکه ته ديگ سيب زميني خوبي عمل آيد حتما از قابلمه تفلون نچسب استفاده کنيد، در غير اينصورت هرچقدر هم که روغن را داغ کنيد باز هم احتمال چسبيدن سيب زميني به ته قابلمه وجود دارد.
روغن فراوان ته قابلمه ريخته و روي حرارت متوسط قرار دهيد تا داغ شود، سپس ورقههاي سيب زميني که قبلا آماده کرديد را ته قابلمه بچينيد.
کمي زعفران روي سيب زمينيها بپاشيد و در صورت تمايل مقداري کره روي آنها بماليد تا خوشمزهتر شوند.
ماکاروني آبکش شده را با سس گوشت در ظرفي مخلوط کرده و سپس روي سيب زميني بريزيد.
درب قابلمه را بسته و اجازه دهيد ماکاروني به مدت ۱۰ دقيقه روي حرارت متوسط دم بکشد.
سپس روي درب قابلمه دمي گذاشته و حرارت را کم کنيد. اجازه دهيد ماکاروني ۴۵-۴۰ دقيقه ديگر روي حرارت ملايم دم بکشد. يکي از نکات مهم در برشته شدن ته ديگ سيب زميني، دم کشيدن ماکاروني روي حرارت ملايم است.
در فاصله دم کشيدن ماکاروني، روغن موجود در سس ماکاروني در ته قابلمه ته نشين شده و به خورد سيب زمينيها ميرود.
سيب زمينيها در روغن خوشرنگ و خوشمزه سس، سرخ شده و به رنگ نارنجي در ميآيند.
پس از ۴۰ دقيقه حرارت را خاموش کرده و ۵ دقيقه صبر کنيد، سپس ماکاروني را از قابلمه به صورت قالبي در ظرف سرو برگردانيد.
به اين روش ميتوانيد ته ديگ سيب زميني برشته و خوشرنگي درست کنيد که بسيار وسوسه انگيز است.
۳. ته ديگ سيب زميني کنجدي
ته ديگ سيب زميني کنجدي ظاهر زيباي وسوسه انگيزي به ديس پلو ميدهد و کمتر کسي ميتواند از خوردن آن چشم پوشي کند. براي درست کردن اين ته ديگ سيب زميني:
سيب زميني را مطابق آنچه در فوق ذکر شد، ورقه ورقه کنيد.
روغن فراوان ته قابلمهي تفلون نچسب داغ کنيد.
مقداري نمک و زعفران به روغن اضافه کرده و ورقههاي سيب زميني را در آن بچينيد.
سيب زمينيها را در روغن کمي تفت دهيد و آنها را زير و رو کنيد تا دو طرف آنها کاملا زعفراني شود.
ورقههاي سيب زميني را از قابلمه خارج کرده و يک لايه کنجد به طور يکنواخت ته قابلمه بپاشيد، سپس ورقههاي سيب زميني را روي کنجد بچينيد.
مراقب باشيد که قابلمه را تکان ندهيد چون در غير اينصورت يکنواختي کنجد از بين ميرود.
برنج آبکش شده را روي سيب زميني ريخته و اجازه دهيد به مدت ۴۵-۴۰ دقيقه بر روي حرارت ملايم دم بکشد.
بازار