ايران کوک/ مانتي نوعي غذاي ترکيه اي بي نظيره. خميرهاي کوچک پر شده با گوشت همراه با سه نوع سس: سس کره اي، سس گوجه و سس ماست سيري. براي آموزشش به شما واقعاً ذوق دارم. اما از همين اول کار بايد بهتون بگم که تهيه مانتي چه ساده باشه چه مانتي گل رز کار ساده اي نيست که هر روزي خواستيد بدون آمادگي شروع به تهيه ش کنيد. اين کار بدون شک احتياج به کلي وقت و حوصله داره.
زمان آماده سازي90 دقيقه
زمان پخت30 دقيقه
براي 6 نفر
مواد لازم براي مانتي (ترکيه)
آرد 3 پيمانه
تخم مرغ بزرگ 2 عدد
آب گرم 1/2 پيمانه
نمک 1/2 قاشق چايخوري
براي مواد مياني:
گوشت چرخ کرده 350 گرم
پياز کوچک 1 عدد
جعفري خرد شده 4 قاشق غذاخوري
نمک 1 قاشق چايخوري
براي سس ماست:
ماست يوناني 2 پيمانه
سير 3 حبه
نمک 1/2 قاشق چايخوري
براي سس گوجه:
رب گوجه 450 گرم
روغن زيتون 4 قاشق غذاخوري
آب 1 پيمانه
پرک فلفل قرمز 2 قاشق چايخوري
سس کره اي:
کره 3 قاشق غذاخوري
روغن زيتون 3 قاشق غذاخوري
نمک به مقدار کافي
سماق و نعنا براي سرو
در ترکيه سايز مانتي اهميت زيادي داره. اگه کسي مانتي هاي خيلي کوچک جلوي شما بذاره يعني نهايت احترام رو بهتون گذاشته. اگه يه بار خودتون درستش کنيد ميفهميد چي ميگم. آخه هر کدوم از اين لقمه هاي کوچولو کلي زحمت براي تهيه ش کشيده شده. پس مانتي کوچکتر يعني زحمت بيشتر ميزبان! اگه کسي اين غذاي لذيذ رو جلوتون گذاشت بايد حسابي قدرش رو بدونيد چون ساعت ها زحمت کشيده شده براش.
حالا اگه خودتون دوست داشتيد تهيه ش کنيد چي؟ نا اميد نشيد. درسته تهيه مانتي وقت گيزه. ولي اون قدر خوشمزه است که کاملاً ارزشش رو داره. در ضمن ميتونيد دوست صميمي يا يکي دو نفر از اعضاي خانواده رو دعوت کنيد که بيان به کمکتون. اين طوري تهيه غذا نه تنها خسته کننده نيست بلکه يه تفريح لذتبخش هم هست. حالا بريم سراغ دستورالعمل. راستي طرز تهيه مانتي گل رو هم آخر همين دستور براي شما عزيزان گذاشتم. اين مدل مانتي منو ياد شيريني گل رز ميندازه. در واقع شکل دادنش هم کمي شبيه به اون هست. اما به جز ظاهر تفاوت زيادي با مانتي ساده نداره. فقط يکمي مجلسي تره. ميتونيد به سليقه خودتون اين غذاي ترکي رو به هر روشي که دوست داريد تهيه کنيد.
1- طرز تهيه خمير:
– سطح تميزي رو براي تهيه خمير آماده کنيد. آرد و نمک را مخلوط کنيد و به صورت تپه اي روي سطح کار بريزيد. وسط آن را گود کنيد و تخم مرغ ها را داخل آن بريزيد.
– با چنگال شروع کنيد به هم زدن. وقتي خمير آن قدر سفت شد که ديگر هم زدن با چنگال ممکن نبود، با دست ورز بدهيد و همه مواد را به خوبي با هم مخلوط کنيد. همين طور که ورز ميدهيد به تدريج آب را نيز اضافه کنيد. 8-10 دقيقه ورز بدهيد تا خمير نرم و منسجمي ايجاد شود. آن را با پارچه مرطوبي بپوشانيد و حدود 30 دقيقه کنار بگذاريد.
2- تهيه مواد مياني:
در مدتي که به خمير استراحت ميدهيد، پياز را رنده کنيد. آن را با گوشت چرخکرده، جعفري خرد شده و نمک مخلوط کنيد و کنار بگذاريد.
3- تهيه سس ماست:
سير را رنده يا ريز خرد کنيد. آن را همراه نمک به ماست اضافه کنيد و هم بزنيد. سس ماست را در يخچال نگه داريد. ولي براي سرو بهتر است بگذاريد هم دما با محيط شود.
4- پر کردن خمير مانتي:
– فر را با دماي 162 درجه سانتيگراد گرم کنيد. خمير را به چهار قسمت مساوي تقسيم کنيد. يکي يکي با خميرها کار کنيد و در آن مدت روي بقيه را بپوشانيد تا خشک نشوند.
طرز تهيه کباب لقمه اي
– خمير مانتي را با وردنه باز کنيد تا ضخامت آن حدود 1 و نيم ميليمتر شود. سپس با کاتر آن را به صورت مربع هاي 4 سانتي برش بزنيد. يک تکه گوشت به اندازه نخود وسط هر تکه خمير قرار دهيد. چهار طرف خمير ها را به هم برسانيد و فشار دهيد تا دور گوشت بسته شود.
– کف سيني فر کاغذ روغني بکشيد. مانتي ها را روي آن بچينيد. با اين مواد حدود 120 عدد مانتي خواهيد داشت. 15 دقيقه در فر قرار دهيد تا شروع به طلايي شدن کنند. سپس از فر خارج کنيد. در اين مرحله ميتوانيد تا 1 روز آنها را در يخچال و يا تا دو هفته در فريزر قرار دهيد. قبل از ادامه کار بگذاريد به دماي محيط برسند.
5- تهيه سس گوجه:
روغن و رب گوجه خانگي را با هم در تابه اي بريزيد و 7 دقيقه با هم تفت بدهيد. وقتي گوجه و روغن خوب مخلوط شدند و رب کمي تيره رنگ شد، فلفل را اضافه کنيد و 30 ثانيه ديگر تفت بدهيد. در آخر آب را اضافه کنيد و بعد از چند ثانيه سس را از روي حرارت برداريد.
6- تهيه سس کره اي:
کره را در شيرجوش بريزيد و روي شعله متوسط ذوب کنيد. 1-3 دقيقه مرتب هم بزنيد. تا زماني که دانه هاي قهوه اي در کره مشاهده کنيد. آن وقت روغن را به کره اضافه کنيد و آن را کنار بگذاريد.
7- پخت و سرو مانتي ترکيه اي:
يک قابلمه آب و کمي نمک را بگذاريد تا به جوش بيايد. وقتي جوش آمد، مانتي ها را به آن اضافه کنيد. بگذاريد 10-12 دقيقه آب پز و نرم شوند. سپس آنها را آبکش کنيد و به قابلمه برگردانيد. کمي از سس کره اي را براي سرو کنار بگذاريد و بقيه را روي مانتي بريزيد و زير و رو کنيد. مانتي را بين 6 ظرف سرو تقسيم کنيد. روي هر کدام سس گوجه، سس ماست و در صورت تمايل کمي ديگر سس کره اي بريزيد. اگر دوست داريد روي غذا کمي سماق و نعنا اضافه کنيد. نوش جان!
براي اين که مانتي را به شکل گل در بياوريد، لازم است خمير را به شکل دايره اي برش بزنيد. سه دايره را مانند تصوير روي هم بچينيد. گوشت را به صورت طولي وسط آن قرار دهيد. دايره ها را روي گوشت تا بزنيد و در آخر رول کنيد تا به شکل گل در بيايد. بقيه مراحل را به همان ترتيب انجام دهيد تا مانتي گل آماده شود.
نکته:
– سس گوجه و کره را قبل از سرو گرم کنيد.
بازار