ايران کوک/ ممکنه براي شما هم سوال شده باشه که کاک يا نان يوخه چيست ؟ يا اصلا نان يوخه سوغات کجاست ؟ نان يوخه شيرازي يا کاک سنتي يه جور شيريني خوشمزه ايرانيه که از قديم در کرمانشاه و شيراز و خيلي از شهرهاي ديگه تهيه مي شده. نان يوخه و کاک تفاوت خيلي کمي با هم دارن براي همين اکثرا اين دو شيريني رو يکي مي دونن. شايد با خودتون فکر کنين که طرز تهيه شيريني کاک کرمانشاه يا نان يوخه خانگي خيلي سخته يا نياز به مواد و ابزارهاي خاصي داره. اما بايد مژده بديم که خيلي هم سخت نيست. فقط اگه در پخت اين شيريني از ساج استفاده کنين خب کيفيت شيرينيتون بهتر ميشه. اما اگه به ساج دسترسي ندارين هم نگران نباشين.
مواد اوليه توي اين دستور بهتون حدودا براي هشت تا ده نفر نان يوخه ميده. اگه اين مقدار براتون زياده مي تونين حجم مواد رو نصف کنين. هم چنين اگه دوست داشته باشين شيريني هاي سنتي ايراني ديگه اي رو توي خونه تهيه کنين پيشنهاد ما به شما اگردک، شيريني بهشتي و نان چاي قزوين هست. در ادامه با طرز تهيه نان يوخه اي شيرازي و يا کاک محلي کرمانشاهي در خدمتتون هستيم.
چي لازم دارم:
آرد شيريني پزي 300 گرم
آب ولرم 50 گرم
مخمر فوري 1 قاشق چايخوري
تخم مرغ 1 عدد
روغن حيواني يا جامد 50 گرم
نمک 1/2 قاشق چايخوري
پودر قند 160 گرم
پودر بادام 1/2 پيمانه
پودر هل 1 قاشق چايخوري
چه جوري درست ميشه:
مرحله اول: عمل آوردن مخمر
براي تهيه اين شيريني سنتي ايراني اول بايد يک کاسه کوچک برداريد. حالا آب ولرم را به همراه يک قاشق غذاخوري پودر قند و يک قاشق چايخوري مخمر فوري در کاسه بريزيد و خوب مخلوط کنيد. درب ظرف را ببنديد تا هوا وارد آن نشود و به مدت ده دقيقه مخمر پف کرده و آماده شود.
مرحله دوم: آماده سازي روغن
يک تابه را روي حرارت قرار دهيد. روغن حيواني يا روغن جامد را درون تابه بريزيد و صبر کنيد تا روغن ذوب شود. حالا حرارت را خاموش کرده و اجازه دهيد کمي دماي روغن پايين آمده و خنک شود.
مرحله سوم: هم زدن تخم مرغ براي کاک
يک کاسه با اندازه مناسب برداريد. تخم مرغ را بشکنيد و آن را در کاسه بريزيد. مقداري نمک به آن اضافه کنيد و خوب بهم بزنيد. سپس تخم مرغ را در روغن ذوب شده بريزيد.
مرحله چهارم: مخلوط کردن مواد اوليه
در اين مرحله از تهيه کاک ساده يا نان يوخه بايد مخلوط مخمر که حالا پف کرده است را در تابه بريزيد. و آن را با روغن و تخم مرغ خوب بهم بزنيد. حالا آرد را اضافه کنيد و به هم زدن ادامه دهيد تا حدي که خمير يک دستي حاصل شود. خمير شما نبايد چسبنده و يا زبر باشد.
مرحله پنجم: استراحت کردن خمير
روي سطح کار کمي آرد بپاشيد. سپس خمير را روي آن قرار دهيد و به مدت 10 الي 15 دقيقه آن را خوب ورز دهيد. خمير را در ظرفي بگذاريد و روي آن را با دستمال حوله اي تميز بپوشانيد. ظرف را در کناري قرار دهيد تا به مدت يک الي دو ساعت خمير استراحت کرده و حجمش افزايش پيدا کند.
مرحله ششم: ورز دادن خمير نان يوخه
حالا خمير را از کاسه بيرون آوريد و آن را روي سطح آرد پاشي شده قرار دهيد. اگر احساس کرديد خمير هنوز کمي نرم و شل است مي توانيد مقدار کمي آرد را کم کم به آن اضافه کنيد. خمير را لوله کرده و به تکه هاي مساوي تقسيم نماييد. به کمک وردنه خميرها را کاملا باز کرده و به ورقه هاي نازک تبديل کنيد.
مرحله هفتم: پخت نان
يک تابه بزرگ يا ساج برداريد و آن را روي حرارت بگذاريد. ورقه هاي نازک خميري را درون تابه بگذاريد تا بپزند. پس از چند دقيقه که دورشان کمي قهوه اي رنگ شد، آن ها را برگردانيد تا طرف ديگرشان هم خوب بپزد.
مرحله هشتم: آماده سازي افزودني هاي کاک
در يک کاسه، پودر قند، هل و بادام را با هم ترکيب کنيد. تا زماني که خمير شيريني هنوز گرم است بايد روي آن ها مخلوط قند، بادام و هل بريزيد. سعي کنيد اين کار به طور منظم انجام شود. حالا ورقه هاي خمير را با احتياط و به آرامي رول کنيد.
مرحله آخر: برش و سرو
حالا خمير شيريني را با وردنه صاف، منسجم و يک دست کنيد. يک چاقو برداريد و به شکل اريب و با فاصله هاي 3 تا 4 سانتي متري خمير را برش دهيد. اين شيريني خوشمزه محلي را مي توانيد با انواع نوشيدني هاي گرم مثل چاي سرو کنيد. نوش جان.
بازار