فرارو/ هر قدر هم که پيگير غذاهاي جديد و متفاوت باشيم نميتوانيم از غذاهاي سنتي خودمان مثل آش رشته دل بکنيم آش رشته يکي از محبوبترين آشهاي ايراني ميباشد اين آش جزو غذاهاي سنتي محسوب ميشود که هم به عنوان غذاي اصلي و هم به عنوان پيش غذا ميتوان آن را سرو کرد.
آش رشته از آن دست غذاهايي است که عموماً در جمعهاي دوستانه و خانوادگي تهيه ميشود علاوه بر اين پاي ثابت نذريها است همچنين در مناسبتهاي خاص مثل شب يلدا، چهارشنبه سوري و سيزده بدر، معمولاً براي عصرانه اين آش خوشمزه را تهيه ميکنند.
معمولاً درست کردن آش رشته براي خيليها سخت است به خصوص وقتي براي تعداد زيادي طبخ شود در حالي که تهيه آن بسيار آسان است، اما در عين ساده بودنش فوت و فنهايي دارد که با رعايت آنها ميتوانيد بهترين آش را درست کنيد و در کنار خانواده و دوستان از خوردن آن لذت ببريد.
مواد اوليه لازم براي تهيه آش رشته براي ۶ نفر
لوبيا چيتي ۱ پيمانه
نخود ۱/۲ پيمانه
عدس ۱/۲ پيمانه
ماش ۱/۲ پيمانه
سبزي آش پاک نکرده ۶۰۰ گرم
پياز بزرگ ۴ عدد
سير داغ ۱/۲ پيمانه
رشته آش حدود ۱۵۰ گرم
نعناع خشک ۱ قاشق سوپ خوري
آرد ۱ قاشق سوپ خوري
قرص استاک گوشت يا سبزيجات ۱ عدد
زردچوبه ۲ قاشق مربا خوري
تخم گشنيز پودر شده ۱/۲ قاشق مربا خوري
کشک به ميزان لازم
نمک به ميزان لازم
فلفل قرمز به ميزان لازم
روغن مايع به ميزان لازم
نکات مربوط به مواد اوليه آش رشته
۱- نکات مربوط به حبوبات
نخود و لوبيا را از ۲۴ ساعت قبل با آب سرد بشوييد و اجازه دهيد خيس بخورد در اين فاصله چند بار آب آن را عوض کنيد عدس و ماش را هم از ۳ ساعت قبل با هم خيس کنيد. نخود و لوبيا را با هم بپزيد عدس و ماش را هم با هم بپزيد.
۲- نکات مربوط به سبزي آش
سبزي آش يکي از مهمترين موادي است که در پخت انواع آش مورداستفاده قرار ميگيرد. هر چند بسياري از افراد تصور ميکنند که حبوبات اصليترين ماده به کار رفته در آش است، اما حقيقت اين است که عطر و طعم آش عمدتا از طريق سبزيجات استفاده شده در آن تامين ميشود؛ بنابراين هر چه سبزي آش شما تازهتر و خوش عطرتر باشد غذاي شما هم خوشمزهتر خواهد بود سبزي آش شامل تره، گشنيز، جعفري و برگ اسفناج به ميزان مساوي است.
۳- نکات مربوط به استاک
استاک يا آب گوشت، مرغ، ماهي يا سبزيجات از حرارت دادن استخوانها به همراه سبزيجات ساقهاي و تعداد محدودي ادويه تهيه ميشوند. استاک در انواع سوپ ها، آش ها، سسها، خورشتها و البته بسياري از غذاهاي ديگر مورد استفاده قرار گرفته و تاثير بسياري در طعم و مزه غذاها دارد ميتوانيد استاک را خودتان در منزل تهيه کنيد يا اينکه به صورت آماده از سوپر مارکتها خريداري کنيد اگر از قرص استاک استفاده ميکنيد موقع اضافه کردن نمک حواستان باشد، چون قرص استاک حاوي نمک است.
۴- نکات مربوط به پياز داغ
پياز داغ عطر و طعم بسيار خوبي به آش ميدهد، اما نکته مهم اين است که پياز داغ بايد کاملاً ريز و خشک باشد براي داشتن يک پياز داغ پودري و خشک پياز را به صورت نازک برش بزنيد سپس در روغن فراوان که از قبل داغ شده است سرخ کنيد به اين نکته توجه داشته باشيد که پياز بايد در روغن شناور باشد بنابراين نبايد حجم زيادي از پياز را در يک مرحله اضافه کنيد. بعد از اينکه پياز سرخ شد آن را روي توري قرار دهيد تا روغن اضافي آن کاملاً گرفته شود سپس روي سيني پهن کنيد دوباره که اين فرآيند را انجام داديد پيازهاي جديدي را که سرخ کرديد روي پياز داغهاي قبلي نريزيد، چون باعث روغني شدن قبليها ميشود علاوه بر اين باعث ميشود حالت خميري پيدا کنند.
۵- نکات مربوط به کشک
کشک کالري بالايي دارد بنابراين اگر اضافه وزن داريد در مصرف آن احتياط کنيد از طرف ديگر کشکها درصدي نمک دارند بنابراين در غذاهايي که از کشک استفاده ميکنيد حتماً نمک را بعد از اضافه کردن کشک و چشيدن غذا اضافه کنيد. به اين نکته توجه داشته باشيد که کشک خيلي زود فاسد ميشود و مسموميت ناشي از آن هم بسيار شديد است بنابراين حتماً از کشکهاي بسته بندي شده و پاستوريزه استفاده کنيد البته کشکهاي محلي بسيار خوشمزهتر هستند، ولي اگر ميخواهيد از کشک محلي استفاده کنيد حتماً از جاي مطمئن تهيه کنيد. کشک با اينکه بسيار مغذي است، اما نفاخ و دير هضم است پس اگر جزء افرادي هستيد که مشکلات گوارشي داريد در مصرف آن احتياط کنيد البته استفاده از نعناع خشک به همراه کشک به هضم آن کمک ميکند.
طرز تهيه آش رشته
۱- قابلمهاي را که گنجايش آن از مواد اوليه بيشتر است را انتخاب کنيد نصف آن را با آب پر کنيد در آن را بگذاريد و منتظر بمانيد تا جوش بيايد سپس حبوباتي را که از قبل پخته ايد + استاک را به آب اضافه کنيد در ظرف را بگذاريد و اجازه دهيد مجدد به جوش بيايد.
۲- بعد از اينکه حبوبات به جوش آمد سبزي را اضافه کنيد، اما قبل از اضافه کردن سبزي ۱ قاشق مربا خوري نمک به آن اضافه کنيد اضافه کردن نمک در اين مرحله باعث ميشود رنگ سبزي به آش پس ندهد.
۳- پياز داغ را به روش گفته شده آماده کنيد سپس براي آماده کردن نعناع داغ ۳ قاشق غذاخوري روغن مايع داخل تابه بريزيد روغن که گرم شد نعناع را به آن اضافه کنيد و از روي حرارت برداريد مدام هم بزنيد تا نسوزد. براي آماده کردن سير داغ سيرها را رنده ريز کنيد بعد داخل روغني که از قبل روي حرارت ملايم گرم کرده ايد بريزيد به گونهاي که سيرها در روغن شناور باشند بعد از سرخ شدن داخل صافي بريزيد تا روغن اضافه آن گرفته شود بعد روي سيني پهن کنيد.
داخل تابه ۲ تا ۳ قاشق غذاخوري روغن مايع بريزيد بعد نيمي از پياز داغ + سير داغ + زردچوبه + فلفل قرمز + پودر گشنيز + نيمي از نعناع داغ + آرد را به آن اضافه کنيد حدود ۲ دقيقه تفت دهيد تا بوي خامي آرد و زردچوبه گرفته شود. بعد از اينکه سبزي را اضافه کرديد منتظر بمانيد تا آش دوباره جوش بيايد بعد اين مواد را به آش اضافه کنيد اجازه دهيد به مدت ۲۰ دقيقه با در باز بجوشد تا آش لعاب بيندازد بعد رشته آش را از وسط نصف کنيد و به مواد اضافه کنيد بعد از ۱۵ دقيقه آش رشته شما آماده است.
۴- در مرحله آخر ميتوانيد کشک را اضافه کنيد و چند دقيقه بعد زير گاز را خاموش کنيد يا اينکه کشک را فقط براي تزيين استفاده کنيد ميتوانيد از مخلوط کشک و ماست هم استفاده کنيد. در انتها نمک آن را بچشيد اگر نياز بود مجدد نمک اضافه کنيد وقتي آش را کشيديد با پياز داغ + نعناع داغ و کشک تزئين کنيد در صورت تمايل ميتوانيد کشک را با کمي زعفران يا آب سبزيجات رنگي کنيد و در تزيين آش از آن استفاده کنيد.
بازار