سلام آشپز/ جغور بغور يا حسرت الملوک يکي از غذاهاي سنتي ايرانه که در قديم جزء غذاهاي ارزان و مختص قشر ضعيف جامعه بود.
جغور بغور غذاي مرسوم شهرهاي تهران، زنجان، کرمانشاه، رشت، اردبيل و ساري بود، اما داستاني که اين غذا را جالب تر کرده ازين قرار است که:
آورده اند که روزي ناصرالدين شاه با خدم و حشم از بازار تهران عبور مي کرد که بويي خوشايند مشام مبارک را نوازش نمود.
پيجو شدند و يافتند که اين بو از دکان محقري از ته بازار مي آيد که جگر سفيد و جگر سياه را با پياز فراوان سرخ مي کنند به جهت غذاي کارگران و تقريبا ارزان ترين غذاي بازار است.
از آنجا که شان و مقام ملوکانه اجازه نمي داد تا شاهنشاه در بازار و در ميان عامه ي مردم، غذا تناول کنند، ايشان بلافاصله به کاخ گلستان رفتند و دستور دادند گوسفند فربه اي را ذبح کنند و غذايي در خور شان ملوکانه مهيا کنند.
مطبخيان رفتند و آمدند و شستند و پختند و غذا را در مجمعي مسين براي ايشان آوردند. قبله ي عالم مي خورد و با حسرت سر تکان ميداد و مي گفت: اين غذا، آن غذا نيست.
اينگونه شد که حسرت آن غذاي بازاري به دل ملوکانه ماند و حسرت الملوک نام گرفت.
مي ريم که داشته باشيم يه غذاي باحال قديمي از کف بازار تهرون
چي لازم دارم:
جگر، دل، قلوه يک دست
جگر سفيد نيم دست
پياز 1 کيلو
سيب زميني 4 عدد
گوجه فرنگي 2 عدد
رب گوجه فرنگي 1 قاشق غذاخوري
نمک، فلفل سياه، زردچوبه به ميزان لازم
روغن براي سرخ کردن مقداري
چطور بپزم:
سيب زميني ها را خرد کرده و سرخ مي کنيم و کنار مي گذاريم.پيازها را خرد کرده و در روغن تفت مي دهيم. هنگامي که رنگ آن کمي تغيير کرد، مخلوط دل و جگر و قلوه ي خرد شده را به آن اضافه مي کنيم و همراه ادويه سرخ مي کنيم. سپس رب را اضافه مي کنيم و تفت ميدهيم. گوجه فرنگي ها را پوست گرفته و رنده مي کنيم و به مواد اضافه مي کنيم. با اندازه کردن نمک غذا و مخلوط کردن سيب زميني هاي سرخ شده، غذاي ما آماده است. نوش جان
فوت و فن
در صورت تمايل مي توانيم گشنيز خرد شده و کمي دارچين روي جغوربغور بريزيم.
بهتر است اين غذا را همراه ليمو ترش تازه سرو کنيم.
بازار