نماد آخرین خبر

سير تا پياز برنج براي تازه عروس ها

منبع
زندگي آنلاين
بروزرسانی
سير تا پياز برنج براي تازه عروس ها

زندگي آنلاين/ برنج موجودي است زنده که در طي نگهداري تحت تاثير عوامل بيروني و دروني قرار مي‌گيرد و کيفيت آن تغيير مي‌يابد. بدين لحاظ، کنترل درجه حرارت، رطوبت، تغيير در بو و صدمه ديدگي دانه در طي نگهداري بسيار حائز اهميت است. به طور کلي وجود هرگونه بوي غير طبيعي مانند بوي «کپک‌زدگي» «نا» و «ترشيدگي»، نشان دهنده آلودگي محموله به آفات (حشرات، کنه‌ها و يا قارچ‌ها) مي‌باشد. بوي غير عادي و غير طبيعي ناشي از عوامل بيروني مي‌تواند در اثر مواد شيميايي، نفوذ روغن به داخل غله (برنج) و يا در اثر رنگ زدن محل نگهداري اوليه ايجاد شود. براي نگهداري برنج بايد آن را در جاي خشک و خنک و به دور از آفات و حشرات، و در محل داراي رطوبت کم نگهداري کرد. مدت زمان نگهداري برنج با کيفيت مطلوب، 6 ماه ارزيابي مي‌شود. لازم به ذکر است اگر چه مي‌توان مدت زمان بيش‌تري برنج را نگهداري کرد. ليکن به دليل احتمال جذب رطوبت از محيط و يا هجوم حشرات و آفات و همچنين تخريب مواد معطر موجود در برنج، مناسب است در مدت زمان ذکر شده (6 ماه) نگهداري شود. چنان‌چه برنج به صورت پخته شده باشد، در صورتي که حاوي مواد گوشتي (گوشت قرمز، سفيد) باشد، مدت زمان نگهداري آن، 3 تا 4 روز در يخچال و در دماي 4‌درجه سانتي‌گراد مي‌باشد. 
 مناسب است مقدار برنج باقيمانده و قابل نگهداري در يخچال را، در ظروف کم حجم و دربسته قرار داد حجم کم ظرف سبب تسريع نفوذ سرما در برنج مي‌شود. براي نگهداري برنج پخته شده حتي‌الامکان از فريزر استفاده نشود؛ زيرا سبب خردشدن برنج در هنگام گرم کردن مجدد مي‌شود. چنان‌چه اجبار در فريزر کردن برنج پخته شده داريد، بکوشيد آن را در حداقل زمان ممکن (2-1 ماه) در فريزر نگهداري کنيد. در ضمن اگر برنج پخته شده حاوي روغن نباشد، مدت زمان نگهداري آن در فريزر مي‌تواند بيش‌تر (3-2 ماه) باشد. جهت جلوگيري از خرد شدن برنج فريزر شده در هنگام حرارت دادن مجدد، ابتدا سعي شود برنج به صورت نيمه پخته فريزر شود؛ چنان‌چه امکان اين عمل وجود ندارد، برنج را با حرارت ملايم و بدون زدن کفگير به آن، گرم کنيد. لازم به ذکر است که براي مصرف مجدد غذا‌هاي پخته شده از جمله برنج بايد غذا به طور کامل گرم (داغ) شود. از مصرف غذا‌هايي که جهت مصرف مجدد تفت داده مي‌شوند حتي‌الامکان خودداري کنيد.

آلودگي برنج
همان‌طور که پيش‌تر بيان شده، برنج به دليل رطوبت بسيار کم، جزو مواد غذايي دير فاسد شدني است و لذا چنان‌چه بتوان آن را به طور قابل قبول نگهداري کرد، دچار آلودگي نمي‌شود. با اين حال از عمده‌ترين عوامل آلوده شدن برنج، حشرات، کنه‌ها، جوندگان و پرندگان هستند که باعث غير قابل قبول شدن پذيرش برنج از سوي مصرف کننده مي‌شوند. همچنين چنان‌چه برنج در محلي که رطوبت آن بالاست قرار گيرد، بوي نا، گرفته و کپک زده مي‌شود. در ضمن وجود ناخالصي‌ها، بذر‌هاي علف‌هاي هرز و ساير مواد فاقد ارزش به ويژه خاک و...، از ديگر عوامل آلوده کننده برنج هستند.

 تشخيص آلودگي برنج
خطرات و عواملي که برنج ذخيره شده را تهديد مي‌کنند، در بسياري از موارد، خود‌گرمايي، رشد و تکثير کپک‌ها، حشرات و کنه‌ها بوده که تاثيري منفي روي قابليت پخت و...، داشته و درنتيجه سبب فساد برنج مي‌گردد؛ با اين حال مي‌توان از روش‌هاي مختلف از جمله دو روش زير براي تشخيص آلودگي برنج استفاده کرد:
الف ـ مقداري برنج را از الک مخصوص با سوراخ (مش) يا ابعاد متناسب عبور داده و آفات را جدا کنيد.
ب ـ مقداري برنج را در ظرف آبي ريخته، چنان‌چه دانه حاوي حفره باشد و يا حشره در آن به سر ببرد، روي آب قرار مي‌گيرند.

جلوگيري از آلودگي برنج
براي جلوگيري از آلودگي برنج بايد برنج تهيه شده را در محل مناسب فاقد حشرات، جوندگان و پرندگان نگهداري کرد؛ همچنين رطوبت محيط بايد مدنظر باشد؛ رطوبت برنج در حد 13-12 درصد قابل قبول است؛ لذا رطوبت برنج قبل از خريد و ذخيره شدن بايد مورد توجه قرار گيرد. چنان‌چه رطوبت محيط نگهداري برنج زياد باشد، باعث نفوذ رطوبت در برنج شده که سبب بوي ناگرفتگي آن مي‌گردد. به طور کلي دانه برنج مي‌تواند به عنوان ارگانيسم (موجود) زنده، کليه اعمال حياتي ظاهري مانند تنفس، متابوليسم و رشد را انجام دهد.  تمام اعمال حياتي برنج ذخيره شده، به فرآيند‌هاي متابوليکي بستگي داشته و چنانچه شرايط نگهداري رعايت نگردد، دانه اغلب با کاهش وزن و از دست دادن مواد مواجه خواهد شد.

کيفيت برنج
برنج خوب و سالم داراي رنگ سفيد تا زرد کم رنگ است. برنج مرغوب داراي دانه‌هاي سالم، سفت و يک دست بوده و فاقد آفات انباري، لارو و تخم حشرات، فضله‌ موش، خرده برنج، شلتوک، پوست شلتوک، خاک و خاشاک، علف‌هاي هرز، رنگ گل، آثار کپک‌زدگي و ساير اجسام خارجي است.اگر برنج، کهنه باشد، در خاک برنج تعداد زيادي از کنه‌هاي آرد را مي‌توان مشاهده کرد. هرچه برنج، لاغر‌تر باشد، ميزان شکنندگي آن نسبت به برنج قطور بيش‌تر است. هرچه ميزان دانه‌هاي شکسته در برنج بيش‌تر باشد، کيفيت پخت تحت تاثير منفي قرار مي‌گيرد.
متذکر مي‌شود در اثر حمله آفات، به ويژه حشرات و جوندگان به برنج، علاوه بر کاهش وزن به دليل مصرف دانه توسط حشره يا جونده و...، دانه از نظر کيفي نيز صدمه مي‌بيند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره