ميز اردور/ طرز تهيه ترشي هفت بيجار خانگي و خوشمزه

باشگاه خبرنگاران/ ترشي هفت بيجار با اصالتي ۱۵۰ ساله نزديکهاي پاييز منزل هر بيجاري پيدا ميشود. البته اين ترشي به خاطر عطر و طعم بينظيرش که مديون ادويه مخصوص و جادويي آن است، محبوبيت ويژهاي پيدا کرده و دورچين غذاهاي بسياري از ما ايرانيها است. جالب است بدانيد اين ترشي به خاطر مواد تشکيل دهنده که شامل هفت ميوه، هفت ادويه و هفت سبزي است به هفت بيجار مشهور شده است. اگر اهل انداختن ترشي هستيد يا حتي اگر دستي در انداختن ترشي نداريد، بد به دلتان راه ندهيد؛ در اين دستورالعمل سير تا پياز طرز تهيه اين ترشي چه درباره سبزي و چه درباره ادويه و تمام نکات تهيه آن ذکر شده است. همراه ما باشيد.
مواد لازم براي تهيه ادويه مخصوص ترشي هفت بيجار
پودر گلپر ۱۰ قاشق چايخوري
فلفل سياه يک قاشق چايخوري
جوز هندي يک قاشق چايخوري
پودر رازيانه يک قاشق چايخوري
پودر تخم گشنيز پنج قاشق چايخوري
پنج قاشق چايخوري يک قاشق چايخوري
پودر زيره سبز دو قاشق چايخوري
سبزي خشک (به نسبت برابر مرزه، ترخون، گشنيز و نعنا خشک) دو قاشق چايخوري
مواد لازم براي تهيه ترشي هفت بيجار
گل کلم دو کيلوگرم
بادمجان يک کيلوگرم
هويج يک کيلوگرم
خيار يک کيلوگرم
سيب زميني ترشي دو عدد
به دو عدد
لوبيا سبز يک کيلوگرم
سير پنج بوته
فلفل سبز تند ۲۵۰ گرم
فلفل دلمهاي (به رنگ دلخواه) يک عدد
سبزي ترشي شامل ترخون، مرزه، نعناع، جعفري و گشنيز نيم کيلوگرم
ادويه ترشي هفت بيجار (طرز تهيه در ادامه) به مقدار لازم
سرکه سفيد يکونيم ليتر
طرز تهيه ادويه ترشي هفت بيجار
براي تهيه کردن ادويه مخصوص و جادويي اين ترشي تمام موارد ذکر شده را داخل مخلوطکن ريخته و آسياب کنيد. سپس ادويهها را داخل يک تابه روي حرارت ملايم قرار دهيد تا تفت بخورند. ادويه آماده است. از آن در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد تا در مواقع مصرف استفاده کنيد.
طرز تهيه ترشي هفت بيجار
ابتدا گل کلم را به کمک دست تکه تکه کنيد. سپس با دقت لازم با آب و نمک بشوييد.
خيار، بادمجانها، هويجها، فلفل دلمهاي، سيب زميني ترشي، فلفل سبز، لوبيا سبز و به را داخل يک لگن ريخته و بشوييد. سپس کنار قرارشان دهيد تا حسابي خشک شوند. تمام سبزيجات را به جز فلفل سبز به صورت مکعبي يا حلقهاي خرد کنيد.
سبزيهاي ترشي را هم بشوييد و بعد از اين که کاملا خشک شدند، به صورت ساطوري خرد کنيد. (خشک شدن مواد ترشي نکته مهمي است که بايد رعايت کنيد. در غير اينصورت ترشي خيلي سريع کپک ميزند.)
تمام مواد را داخل يک پرف بزرگ مخلوط کرده و به مقدار دلخواه ادويه و نمک اضافه کنيد. سپس بوتههاي سير را پوست بگيريد.
يک دبه خشک و تميز متناسب با مقدار موادتان انتخاب کنيد. مواد ترشي را لايهلايه داخل دبه ريخته و روي هر لايه سبزي خشک، حبه سير و فلفل سبز بريزيد. لايه لايه اين کار را تکرار کنيد تا مواد ترشي تمام شوند. روي سطح ترشي چند عدد فلفل سبز و حبه سير و سبزي خشک بريزيد.
داخل دبه تا جايي که روي مواد را بگيرد سرکه بريزيد. توجه کنيد که مقدار سرکه بايد به اندازه يک بند انگشت روي مواد قرار يک بگيرد.
در دبه را محکم ببنديد و در جاي خنک و تاريک به مدت ده روز نگهداريد تا حسابي جا بيفتد. نور آفتاب به هميچ وجه نبايد به دبه ترشي بخورد.
نکات طرز تهيه
اگر ميخواهيد مواد ترشي کمي نرم به زير دندان بيايد، آنها را به صورت جداگانه در کمي آب به مدت ۵ دقيقه بجوشانيد. اين کار کاملا سليقهاي است. اما يادتان نرود در صورت پخت حتما صبر کنيد تا خشک شوند.
اگر دوست نداريد طعم ترشي خيلي تند باشد به جاي يکچهارم اندازه سرکه از آب جوشيده شده خنک استفاده کنيد.
مقدار سرکه و ادويه ترشي کاملا سليقهاي و بسته به ذائقهتان است.
از سرکه سيب و سرکه قرمز هم ميتوانيد به جاي سرکه سفيد استفاده کنيد.
ادويه مخصوص اين ترشي را به اسم ادويه ترشي هفت بيجار ميتوانيد از عطاريها تهيه کنيد، اما چه بهتر که اين ادويه را خودتان در خانه تهيه کنيد.
آب جوشيده شده داغ يا گرم به هيچ عنوان به ترشي اضافه نکنيد، چون باز هم باعث کپک زدن ترشي ميشود.
مقدار خرد شدن مواد ترشي هم سليقهاي است.
باقيمانده ظرف ترشي سر سفره را به هيچ وجه به دبه برنگردانيد، چون باعث کپک زدن ميشود.