طرز تهيه مشتک يزدي به روش سنتي

ايران کوک/ مواد لازم براي مشتک يزدي
نان خشک کوبيده شده
پنير
گردو
گوجه فرنگي
پياز يا پيازچه
سبزيجات معطر
تخم گشنيز
زيره سبز
صبحانه يکي از مهمترين وعده هاي اصليه که بايد به اون توجه خاصي بشه. مواد خوراکي که براي صبحانه انتخاب ميشن بايد مقوي باشن و انرژي و قوت لازم براي افراد رو فراهم کنن. مثل غذاهاي اصلي، در بسياري از شهرهاي ايران، صبحانه به شکل محلي و به شيوه هاي سنتي آماده ميشه. از جمله اين که اغلب محلي ها انواع نان محلي رو خودشون درست مي کنن. در کنار انواع نان سنتي خوشمزه، صبحانه هاي محلي هميشه با مواد اوليه ي مقوي و سالم درست ميشن و خواص بسيار زيادي دارن. در اين مطلب قصد داريم يکي از معروف ترين و مقوي ترين صبحانه هاي محلي به اسم مشتک يزدي رو بهتون معرفي کنيم.
مشتک يک صبحانه ي خوشمزه و خاصه که با مواد اوليه مقوي از جمله گردو و پنير يا کشک درست ميشه. ريشه اين صبحانه بر مي گرده به دوران قحطي که افراد براي خوراکشون، نان خشک شده و سبزيجات رو با هم ترکيب مي کردن و مي خوردن. اگرچه طرز تهيه مشتک يا مشتگ تا حدودي سليقه ايه و ميشه مواد اوليه ي اون رو کم و زياد کرد. اين صبحانه ي مقوي با تعدادي مواد خشک درست ميشه. به اين صورت که بايد اون ها رو کاملا خرد و با هم ترکيب کرد. محلي ها اين مواد خشک رو با هاون مي کوبيدن ولي شما مي تونيد اون ها رو داخل مخلوط کن بريزيد. در نهايت گوجه فرنگي رنده شده، آب يا آب پنير به اين مواد خشک اضافه ميشه و خميري به دست مياد. خمير رو با دست کمي ورز بديد، گلوله هايي اندازه ي کف دست برداريد و به اون ها با مشتتون فرم بديد. درست کردن مشتک بسيار ساده اس و ميشه اون رو در کمتر از ۱۰ دقيقه آماده کرد. طرز تهيه اين صبحانه ي محلي و مقوي رو ياد بگيريد و اون رو به عنوان صبحانه و ميان وعده ميل کنيد. روي مشتک رو مي تونيد با سبزيجات از جمله ترب يا پيازچه تزيين و سرو کنيد.
طرز تهيه مشتک يزدي به روش سنتي
۱- نان خشک را داخل کاسه بريزيد و با گوشت کوب بکوبيد.
۲- پياز را پوست بکنيد، آن را ريز خرد کرده و به نان خشک اضافه کنيد.
۳- پنير محلي را به شکل مکعب هاي کوچک ببريد و داخل کاسه بريزيد.
۴- گردو، تخم گشنيز، زيره و سبزيجات معطر را به ساير مواد اضافه کرده و همه ي آن ها را خوب با گوشت کوب بکوبيد.
۵- گوجه فرنگي را از وسط به دو نيم تقسيم کرده و با رنده ي زير رنده کنيد. پوست گوجه را دور بيندازيد.
۶- گوجه ي رنده شده را به همراه آب آن به ساير مواد خشک اضافه کنيد. همه ي مواد را با دست خوب ورزد دهيد تا حالت خميري پيدا کند.
۷- به اندازه ي گلوله اي کوچک (به اندازه مشت کوچک) از مشتک برداريد، آن را کف دست گرد کرده و کمي حالت کشيده به آن بدهيد.
نکات کليدي طرز تهيه مشتک يزدي
– نان خشک شده را مي توانيد به صورت آماده تهيه کنيد. اما اگر به نان خشک دسترسي نداريد مي توانيد نان لواش را خشک کرده و از آن استفاده کنيد.
– انتخاب مواد اوليه در طرز تهيه مشتک يزدي تا حدودي سليقه اي است. لذا مي توان برخي از مواد را حذف کرد و يا به آن مواد جديدي اضافه کرد.
– در گذشته مواد خشک مشتک را داخل هاون مي کوبيدند.
– براي سبزيجات معطر داخل مشتک مي توانيد از جعفري، نعنا، ريحان، تره و پيازچه استفاده کنيد
– مي توانيد از سبزيجات معطر خشک و يا سبزيجات تازه استفاده کنيد. اگر از سبزيجات تازه استفاده مي کنيد، حتما آن ها را ريز خرد کنيد.
– در برخي از دستورها به جاي پنير محلي از کشک استفاده مي کنند.
– اندازه و مقدار مواد اوليه ي مشتک يزدي تقريبي است. بعد از ترکيب مواد خشک با هم، به اندازه اي گوجه فرنگي (يا آب) را اضافه کنيد که مشتک بيش از حد شل و يا بيش از حد سفت نشود و به خوبي فرم بگيرد.
– مشتک يزدي را به روش مدرن هم مي توانيد درست کنيد! کافي است همه ي مواد خشک را داخل ميکسر ريخته و کم کم گوجه فرنگي رنده شده را به آن اضافه کنيد.
– اگر مواد خشک بيش از حد سفت بودند مي توانيد کمي شير و يا آب پنير به آن اضافه کنيد.
– معمولا از پنير محلي براي درست کردن مشتک يزدي استفاده مي کنند. اما شما مي توانيد از پنير سفيد و يا پنير هاي ديگر که خيلي شور نيستند هم استفاده کنيد.
– فوت کوزه گري مشتک در اين است که پس از آماده شدن و ترکيب مواد اوليه، آن ها ۱۵ دقيقه داخل يخچال قرار دهيد. اين کار باعث مي شود طعم مواد به خوبي با هم مخلوط شده و مشتک طعم بهتري داشته باشد.
– تصاوير از :@mehrbanoo992020