نکته هايي که کمک مي کند سس هاي خوشمزه درست کنيد

شور و شيرين/ ک سس غليظ و دلپذير ميتواند غذايتان را خوش طعم کند. بنابراين روش درست کردن آن بسيار مهم است. در اينجا چند نکته در مورد روش تهيه سسهاي خوشمزه و عالي آورده شده که با رعايت آنها ميتوانيد در تهيه سس مهارت کافي به خرج دهيد.
مواد تازه
طعم سسها معمولا تحت تاثير مواد مورد استفاده در آنها قرار ميگيرد. بنابراين با استفاده از بهترين و تازه ترين مواد، سسهارا درست کنيد. مثلا استفاده از هويج يا کرفسهايي که طراوت خود را از دست دادهاند، نمي تواند در انتها سس خوشمزه اي در اختيارتان قرار دهد.
سسهاي خانگي
استفاده از مواد خانگي در تهيه سس به مراتب بهتر از مواد کارخانهاي است. مثلا درست کردن سس با قارچهاي تازه که از فروشگاه خريده ايد، بسيار بهتر از قارچهايي هستند که مثلا در جعبههاي بسته بندي فروشگاهها ميبينيد.
وقت کم و مشغله زياد
البته اين روزها ما آنقدر وقت نداريم که زمان زيادي صرف درست کردن فقط يک فنجان سس کنيم. ميتوانيم برخي از مواد اوليه سس مورد نظر خود را از قبل درست کرده و فريزري کنيم. يا ميتوانيم به مرغ در حال پخت، کرفس، پياز، هويج و آويشن اضافه کرده و به طعم تازه اي دست پيدا کنيم. سپس آب مرغ که کمي غليظ شد را در ظرفهاي دربستهاي ريخته و فريزري کنيم. در مواقع لزوم ميتوانيم از اين آب مرغ غليظ و دلپذير استفاده کرده و از آن سس خوشمزهاي بسازيم.
استفاده از نشاسته
روشهاي مختلفي براي غليظ کردن سس وجود دارد، اما رايج ترين آنها استفاده از نشاسته است. اما اگر فقط به سس خود آرد اضافه کنيد و انتظار داشته باشيد که آن غليظ شود، خودتان را به دردسر انداخته ايد. ميتوانيد با آرد و کره، "روکس" تهيه کرده و با استفاده از آن سس غليظي آماده کنيد. "روکس" معمولا در غذاهاي فرانسوي بسيار کاربرد دارد. براي درست کردن "روکس"، مقداري کره به اندازه دلخواه درون ظرفي ريخته و روي حرارت گذاشته و آن را کاملا ذوب نماييد. سپس آرد را به آن بيفزاييد و کاملا مخلوط کنيد و وقتي به رنگ قهوهاي روشن درآمد، "روکس" آماده است. درست کردن"روکس"، فقط 20 دقيقه زمان ميبرد. سپس با افزودن اين ماده به سس، ميتوانيد سس غليظي داشته باشيد. البته هنگام غليظ کردن سس، مراقب باشيد آن را بيش از حد غليظ نکنيد، چرا که علاوه بر اينکه طعم خوب خود را از دست ميدهد، خوردن آن سخت نيز ميشود.
غليظ کردن سس بدون نشاسته
يکي از آسان ترين روشهاي غليظ کردن سس، کم کردن آب آن است. زماني که سس روي حرارت ميجوشد، به آرامي آب درون آن تبخير ميشود و در انتها سس تان غليظ ميشود.
زمان درست کردن سس
زمان سسها را بايد با توجه به نوع سس، درست انتخاب کنيد. برخي سسها را براي اينکه جابيفتند بايد زودتر از آماده شدن غذا درست کنيد. همچنين در برخي از سسها مواد متعددي استفاده ميشود که براي پخت آنها زمان کافي لازم است. برخي ديگر از سسها را هم بايد درست قبل از اينکه غذا سر سفره بيايد، آماده کرد. برخي از سسها را ميتوان فريزري کرد و يا در يخچال براي استفاده مجدد گذاشت اما برخي ديگر خيلي زود طعمشان را از دست ميدهند.
چنانچه در تهيه سس به موارد بالا توجه کافي نشان دهيد، نتيجه خوبي خواهيد گرفت.
سس سفيد (بشامل)
سس سفيد يا بشامل يکي از "سسهاي مادر" و يا اصلي است که بيشتر سسهاي ديگر از جمله سس قهوهاي/ اسپانيولي يا سس ولوته از اين سس تهيه ميشوند. اين سس يکي از سسهاي اصلي فرانسه محسوب ميشود. براي درست کردن آن يک و نيم فنجان شير را گرم کرده و به تدريج به 2 قاشق غذاخوري کره و 2 قاشق غذاخوري آرد و کمي فلفل کاملا پودر شده بيفزاييد و اين مواد را به آرامي هم بزنيد. غلظت سس به دست آمده به مقدار استفاده از آرد و شير به کار رفته بستگي دارد.
سس اسپانيايي (يا قهوهاي)
براي درست کردن سس اسپانيايي، 2 قاشق غذاخوري آرد را در يک چهارم فنجان کره سرخ کنيد و وقتي رنگ آن قهوهاي شد، حدود 4 فنجان سوپ مرغ يا آب گوشت به آن اضافه کنيد. اکنون يک فنجان کرفس خرد شده، يک عدد پياز و يک عدد هويج خرد شده و کمي نمک و فلفل به سس اضافه کرده و اجازه دهيد به مدت نيم ساعت بپزد. سستان آماده است.
سس ولوته
براي درست کردن اين سس، 2 فنجان سوپ مرغ را با 3 قاشق غذاخوري کره و 3 قاشق غذاخوري آرد و کمي نمک و فلفل سفيد مخلوط کنيد.
سس مارينارا
ابتدا 1 عدد پياز و 3 يا 4 حبه سير را خرد ميکنيد و کمي در روغن زيتون تفت دهيد. 5 عدد گوجه فرنگي رنده شده، 2 قاشق غذاخوري آبليمو، 1 قاشق غذاخوري آويشن و يک قاشق غذاخوري برگ بو و نمک و فلفل را به مخلوط اضافه کنيد و بگذاريد به مدت نيم ساعت بپزد. سپس ريحان و جعفري (از هر کدام 1 قاشق غذاخوري) به مواد اضافه کرده و 10 تا 15 دقيقه ديگر به آن حرارت دهيد. سس وقتي غليظ شد، آماده مصرف است.