تاريخچه قورمه سبزي در ايران زمين به بهانه روز جهاني آن

آخرين خبر/ تاريخچه قورمه سبزي در ايران زمين به ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال پيش باز ميگردد. به عبارت ديگر خورشت قورمه سبزي غذاي ملي ما ايرانيان به شمار ميرود. البته در شهرهاي مختلف ايران زيبا نوع ترکيباتي که در پخت اين خورشت ملي مورد استفاده قرار ميگيرد اندکي تفاوت را نشان ميدهد. اما اين تفاوت ظريف در اصل غذا تغييري ايجاد نميکند. در هر صورت، آنچه که بيش از هر امر ديگري اهميت دارد اين است که خورشت قورمه سبزي که يک غذاي ملي ايراني است و از شهرتي جهاني برخوردار است در بين تمام مردم اين سرزمين محبوب است و غذايي است که بر سر تمام سفرههاي ايراني جاي دارد و در هر شهر و دياري پخته ميشود. به نظر ميرسد خورشت محبوب قورمه سبزي ميتواند علاوه بر عنوان غذاي ملي، به عنوان نماد همدلي و يگانگي و وحدت ملي ايراني نيز به شمار رود.
روز جهاني قرمهسبزي
اولين روز شنبه از ماه آذر را روز جهاني قورمهسبزي ناميدهاند. اين روز تقريباً سه روز پس از روز شکرگزاري در غرب است.
قورمه سبزي، غذاي مشهور، اصيل و محبوب ايراني
تاريخچه قورمه سبزي در ايران شايد يکي از معدود سؤالاتي باشد که هنگام چشيدن طعم و مزۀ دلرباي اين خورشت اصيل در ذهن هر يک از ما ممکن است مطرح شود. اما اين پرسش که قورمه سبزي براي اولين بار چه زماني و چگونه و در کدام نقطه از اين مرز و بوم، قدم به هستي گذاشت، بسيار قابل تأمل است. اين غذاي خوشمزه و دلبرانه هميشه بر سر سفرههاي همۀ ما ايرانيان حضور داشته است. شايد در مهمانيها و مجالس رسمي کمتر مورد توجه قرار بگيرد اما بدون شک به عنوان ملاک ارزشگذاري هنر آشپزي براي هر سرآشپز قابلي شناخته ميشود. به عبارتي ديگر پخت خورشت ديرينۀ قورمه سبزي، ظرايف و لطايفي دارد که شايد بتوان گفت همۀ افراد از اين ظرايف و لطايف باخبر نخواهند بود. شايد حتي بتوانيم اين موضوع را با کونگ فو و اصول منحصر به فرد آن يکي بدانيم.
سبزي قورمه سبزي شامل چيست و نسبت آن چگونه است؟
در زير انواع سبزيهاي استفاده شده در قورمه سبزي براي شهرهاي مختلف را مشاهده خواهيد کرد.
در تهران سبزي قورمه سبزي متشکل از تره و جعفري به نسبت برابر؛ به اضافه مقدار کمي شنبليله است.
نسبت سبزي قورمه سبزي (تهران)
تره ۵۰۰ گرم
جعفري ۵۰۰ گرم
شنبليله ۱۰۰ گرم
نسبت سبزي خورشتي (فارس و خوزستان)
سبزي قورمه سبزي در فارس و خوزستان ترکيبي از تره، جعفري، گشنيز، شويد، اسفناج يا برگ چغندر (يا هر دو به يک اندازه)، شنبليله و سير سبز است. مقدار شويد، شنبليله و سير سبز حدود يک چهارم؛ و مقدار گشنيز و اسفناج يک دوم تره و جعفري است.
نسبت سبزي قورمه سبزي (فارس و خوزستان)
تره ۴۰۰ گرم
جعفري ۴۰۰ گرم
گشنيز ۲۰۰ گرم
شويد ۱۰۰ گرم
اسفناج يا برگ چغندر ۲۰۰ گرم
شنبليله ۱۰۰ گرم
سير سبز ۱۰۰ گرم
ترکيب سبزي قورمه سبزي (آذربايجان)
سبزي قورمه سبزي در آذربايجان مرکب از تره، جعفري، گشنيز به نسبت يک، يک چهارم و يک پنجم به ترتيب است. چند برگ اسفناج يا برگ چغندر و ترخون نيز بسته به فصل اضافه ميشود.
نسبت سبزي قورمه سبزي (آذربايجان)
تره ۱ کيلوگرم
جعفري ۲۵۰ گرم
گشنيز ۲۰۰ گرم
اسفناج يا برگ چغندر چند برگ
ترخون چند برگ
نسبت سبزي خورشتي به زعم نگارنده
به زعم نگارنده بهترين نسبت قورمه سبزي عبارت است از: تره، جعفري، گشنيز، اسفناج و شنبليله به نسبت يک و يک دوم و يک پنجم و يک دهم و يک دهم است.
نسبت سبزي قورمه سبزي به زعم نگارنده
تره ۱ کيلوگرم
جعفري ۵۰۰ گرم
گشنيز ۲۰۰ گرم
شنبليله ۱۰۰ گرم
اسفناج ۱۰۰ گرم
اگرمواد لازم براي تهيه يک قورمه سبزي خوشمزه را خريداري کرديد ميتوانيد شروع به پخت آن نماييد. کافي است کمي دقت کرده و طبق دستور پخت پيش برويد.
تاريخچه قورمه سبزي در ايران به خوبي نشان ميدهد که اين غذاي اصيل چطور توانسته است به تمام نيازها و تمام سلايق پاسخگو باشد و انعطاف ظريفي که از خود به نمايش گذاشته است اين قدرت را داشته است که مردم تمام شهرها را در تمام دورههاي مختلف زماني به يکديگر پيوند دهد و هر نوع فاصلهاي را از ميان بردارد و فرياد برآورد که ما همه ايراني هستيم، تمام نعمتهاي ارزشمند الهي را کنار هم قرار ميدهيم و از تلفيق تمام آنها عاليترين غذا را ميپزيم. در خورشت اصيل قورمه سبزي لوبيا به نمايندگي از تمام خانوادۀ غلات، سبزي به نمايندگي از خانوادۀ بزرگ و متنوع سبزيجات و گوشت به نمايندگي از تمام منابع پروتئيني در کنار هم قرار گرفتهاند. چقدر حرفهاي نگفته دارد خورشت قورمه سبزي و چقدر زيباست که نماد جهاني ايران زمين در ميان تمام غذاهاي جهاني قورمه سبزي است.
همچنين شايد جالب باشد بدانيد که اين غذاي کامل، سالمترين غذا نيز به شمار ميرود و حتي براي افرادي که از چاقي برحذر هستند مناسب است. چون ميزان گوشت و چربي به خاطر وجود سبزي و آب به تعادل ميرسد. ضمن اينکه اين خورشت همراه با برنج سرو ميشود و تمام اين عوامل در کنار هم باعث ميشوند که حجم به نسبت اندکي از غذا اما شامل امام ترکيبات مورد نياز به بدن برسد. در واقع در خورشت قورمه سبزي تمام ترکيبات غذايي وجود دارند اما از هر کدام به ميزاني اندک. علاوه بر اين خورشت قورمه سبزي در آب و در زمان طولاني پخته ميشود که اين امر نيز يکي از شرايط اصلي براي غذاي سالم شمرده ميشود. غذاهاي سرخکردني که در مدت کوتاهي ميپزند به هيچ وجه سالم نخواهند بود. پخت طولاني مدت باعث ميشود ترکيبات مختلف اين خورشت با هم ترکيب شوند و ارزش غذايي تک تک آنها تمام ظرف غذا را در بر بگيرد.
در تظيم اين خبر از باشگاه خبرنگاران جوان، ويکي پديا و سايت ميزبون استفاده شده است.


















