طرز تهيه نان چمچمو با خمير جادويي؛ نان محلي بندرعباس
مجله کوروش/ در سراسر ايران، غذاها و شيرينيها و نانهاي مختلفي تهيه ميشوند که هر يک نشاندهنده فرهنگ و آداب و رسوم مردم سرزمينمان هستند. اگر به جنوب کشور سفر کرده باشيد يا اينکه خودتان اهل شهرهاي جنوبي باشيد، حتما در کنار غذاهاي دريايي، با بسياري از نانها و شيرينيها هم آشنا هستيد. يکي از نانهاي معروف و محبوب بندرعباس نان چَمچَمو است که به نان تخممرغي هم شهرت دارد. چمچمو از نانهاي سنتي شهرستانهاي قشم و دولاب است که بافتي شبيه پنکيک دارد. اين نان خوشعطر و طعم در ترکيبات خود آرد، آب، تخممرغ و شکر دارد و در روغن داغ برشته ميشود. نان چمچمو را به عنوان عصرانه يا ميان وعده با چاي سرو ميکنند. در ادامه طرز تهيه نان چمچمو يا نان تخم مرغي با خمير جادويي را در ادامه بخوانيد.
مواد لازم
آرد: ۲ و ۱/۲ ليوان دستهدار فرانسوي
تخم مرغ: ۲ عدد
شير خشک: ۳ قاشق غذاخوري
شکر: ۱ ليوان دستهدار فرانسوي
مايه خمير: ۲ قاشق غذاخوري
هل: ۱ قاشق غذاخوري
پودر رازيانه: ۱ قاشق غذاخوري
آب: ۲ ليوان دستهدار فرانسوي
روغن: به ميزان لازم
طرز تهيه نان چمچمو بندرعباس
براي درست کردن خمير نان ابتدا آرد را دو بار در يک ظرف بزرگ الک کنيد تا ناخالصيهاي آن، کاملا گرفته شود. تخم مرغ را بشکنيد و پودر رازيانه را اضافه کنيد. پودر رازيانه جزء جدا نشدني در طرز تهيه نان چمچمو بندرعباسي است و توصيه ميشود اگر براي اولين اقدام به تهيه نان چمچمو ميکنيد، حتما از آن استفاده کنيد، چون طعم فوقالعادهاي به نان ميدهد و از طرفي در دستور اصلي پخت نان چمچمو، رازيانه وجود دارد. خمير مايه و شکر را به همراه پودر هل به آرد اضافه کنيد. خمير را ورز دهيد يا با قاشق به هم بزنيد.
شير خشک را به آرد اضافه کنيد. ميتوانيد به جاي شير خشک، از شير پاستوريزه استفاده کنيد. در اين حالت شير را به همان اندازه آب، در طرز تهيه نان چمچمو به کار ببريد و آب را از دستور پخت حذف کنيد.
ميتوانيد در طرز تهيه خمير جادويي، شير خشک را حذف کنيد. مواد خمير را کاملا با دست ورز دهيد تا جايي که يک خمير لطيف و يکدست داشته باشيد. براي اين کار، آب را به تدريج و در چند مرحله اضافه کنيد. در پايان بايد به خميري برسيد که به دستتان نميچسبد. ظرف را با نايلون بپوشانيد و در دماي محيط ترجيحا گرم به مدت ۲ ساعت استراحت دهيد تا حجم آن زياد شود.
بعد از اينکه خمير استراحت کرد، آن را بيرون آورده و روي سطح کارتان را آردپاشي کنيد. مقداري از خمير را برداريد و روي سطح قرار دهيد. ميتوانيد خمير را به صورت کامل پخش کنيد و با وردنه صاف کنيد سپس با استفاده از قالب، به اندازه دلخواه در آوريد. يا اينکه خمير را با دست شکل دهيد. در يک تابه، روغن بريزيد و اجازه دهيد روغن کاملا داغ شود. خميرهاي آماده شده را در روغن بيندازيد و سرخ کنيد. اگر يک طرف نان چمچمو سرخ شد، سريع آن را برگردانيد تا طرف ديگر هم سرخ شود. روي خمير را با قاشق، روغن نريزيد، چون اين کار باعث ميشود نان به قدر کافي پف نکند.
بعد از اينکه هر دو طرف نان کاملا طلايي و سرخ شد، آنها را از روغن خارج کرده و روي دستمال قرار دهيد تا روغنشان گرفته شود.
فوت و فنهاي طرز تهيه نان چمچمو يا نان تخم مرغي بندرعباسي
*بعد از اينکه خمير را استراحت داديد و قبل از قالب زدن و شکل دادن، دوباره به مدت ۱۰ دقيقه خمير را ورز دهيد.
*اگر از شير پاستوريزه استفاده ميکنيد، بهتر است آن را در حالي که ولرم است به آرد اضافه کنيد. البته بايد دماي آن در حدي باشد که دست را نسوزاند.