آش بلغور شير کرماني؛ يک آش مقوي و خوشمزه براي روزهاي سرد

غذالند/ آش بلغور شير يکي از غذاهاي سنتي استان کرمان است. همان طور که ميدانيد اکثر شهرهاي ايران اين آش را تهيه ميکنند و محبوبت بسياري در ميان ايرانيان دارد، اما همانطور که قبلا گفته شد هر شهري بنا به ذائقه و قدمت آن غذا، آن را تهيه ميکند.
بَلغور يا پرک به خود غلهاي که در آسياب آن را خرد ميکنند و ميشکنند چنانکه آرد وله نشود ميگويند، همچنين بلغور آش و خوراکي است که از گندم يا جوي نيمکوب تهيه ميشود.
براي تهيه بلغور، گندم پخته را پس از خشک شدن با آسياب خرد ميکنند، نه به نرمي آرد بلکه به درشتي لپهٔ ماش و کوچکتر و بزرگتر. در قديم از برنج به مقدار کم و شايد سالي يک يا دو بار استفاده ميکردند و بيشتر از غذاهايي مانند شب چره، به جاي شام و پلوي بلغور يا آش بلغور استفاده ميکردند. از آنجا که نميتوان گندم يا جو را به مدت طولاني نگاه داشت، گندم يا جو را پس از پوست گرفتن با آب يا شير نيم پخت کرده و سپس خشک مينمودند و در هاون نيمکوب کرده و نگاه ميداشتند. اما بلغور را ميتوان مدتها نگهداري کرد بدون آنکه کپک بزند يا بوي رطوبت بگيرد و در مواقع ضرورت ميتوان با آن آش يا پلو تهيه کرد. هر کيلوگرم بلغور پخته شده حاوي ۸۰ ميليگرم کلسيم، ۴۰۰ ميليگرم فسفر، ۱۰ ميليگرم آهن، ۶۰۰ ميليگرم پتاسيم است و حدود ۳۰۰ کالري انرژي توليد ميکند.
در ادمه مطلب شما را با طرز تهيه آش بلغور با شير يکي ديگر از استانهاي ايران آشنا ميکنيم.
مواد لازم
بلغور گندم: ۵۰۰ گرم
شير: نيم کيلو
بلغور شير خشک شده: ۱ ليوان
سير: ۳-۴ حبه
برگ پيازچه خرد شده: ۲ قاشق غذاخوري
سياه دانه: ۱ قاشق چايخوري
زردچوبه: ۱ قاشق چايخوري
آرد: نصف پيمانه
سيب زميني: ۳-۴ عدد
نمک: به مقدار لازم
فلفل: به مقدار لازم
مراحل
ابتدا جهت تهيه بلغور شير، بلغور را پاک کرده در شير داغ ميريزيم و به مدت نيم ساعت ميگذاريم دم بکشد.
بلغور شير به دست آمده را روي پارچه ريخته خشک ميکنيم.
براي تهيه شولي بلغور شير يک ليوان بلغور شير را در قابلمه ريخته آب به آن افزوده وقتي جوش آمد زردچوبه، سياه دانه، برگ پيازچه، سير خرد شده را اضافه ميکنيم تا پخته شود.
سپس سيب زمينيها را که حلقه حلقه خرد کرده ايم اضافه ميکنيم تا پخته شوند.
نصف ليوان آرد را در آب حل کرده اضافه ميکنيم و مرتب هم ميزنيم تا گلوله نشود.
وقتي بوي خامي آرد برطرف شد، نمک و فلفل را اضافه ميکنيم.
در آخر ميتوان به جاي نعنا داغ، ۲-۳ قاشق غذاخوري پيازچه داغ روي آن ريخته و هم ميزنيم.