بيتوته/ باسلوق سنتي ساوه شيريني اصيل خوشمزه ايراني است که با مغز گردو ، شيره انگور و آرد تهيه ميشود و ميتوانيد به همراه چاي نوش جان نماييد. 
باسلوق اصيل ساوه با مغز گردو ، شيره انگور ، آرد و ادويه دلخواه تهيه ميشود. باسلوق سنتي ساوه يکي از سوغاتي هاي اصيل اين شهر است. براي تهيه باسلوق اصيل ساوه معمولا از مغز گردو استفاده ميشود ولي ميتوانيد مغز بادام و پسته را هم متناسب با ذائقه خودتان در تهيه باسلوق شيره انگور ، استفاده کنيد. روش تهيه باسلوق ساوه بسيار ساده است و البته مهم ترين نکته در روش تهيه باسلوق ساوه ، زماني است که بايد براي خشک شدن آن صرف مي کنيد. باسلوق سنتي ساوه به دو شکل رشته اي و سرکلاغي تهيه ميشود که در ادامه روش تهيه باسلوق ساوه به هر دو شکل را به شما آموزش ميدهيم.



باسلوق ساوه يا رشته اي
مواد لازم باسلوق ساوه – رشته اي براي 4 نفر
زمان آماده سازي : 15 دقيقه
زمان پخت : 20 دقيقه
 آب گرم۱ فنجان
 آرد معمولي۱ فنجان
 گلاب عرق و هل از هرکدام۱/۲ فنجان
 زعفران دم کرده ۱ قاشق غذا خوري
 گردو۵-۶ عدد

طرز تهيه باسلوق ساوه – رشته اي
براي تهيه باسلوق گردويي ساوه گردو را مغز کنيد . مغز گردوها بايد ترجيحا سالم باشد و 10 دقيقه در آب گرم بريزيد تا نرم شود و بتوانيد نخ و سوزن را از بينشان رد کنيد. 
يک متر نخ ضخيم را از يک سوزن متوسط و استريل شده رد کنيد .
گردوها را به چهار قسمت تقسيم کنيد و به طور منظم مثل تسبيح و چسبيده به هم به نخ بکشيد.
آب گرم را با شيره مخلوط کنيد و سپس آرد را الک کرده به آن ها اضافه کنيد و هم بزنيد يکدست شود سپس از صافي رد کنيد تا گلوله اي در آن باقي نماند.
مخلوط آرد و آب و شيره را روي حرارت بالا بگذاريد و مدام هم بزنيد که ته نگيرد. 
هنگامي که شروع به قل زدن کرد ، شعله را کم کنيد و گلاب و عرق هل و زعفران را اضافه کنيد. 
سر نخ گردوها را گرفته و کاملا درمواد فرو ببريد و سپس بيرون آورده و روي بند محکم آويزان کنيد تا همه مواد تمام شود.
در صورتي که گردوها کاملا به مواد باسلوق آغشته نشده بود ميتواند 2 – 3 بار با کمي فاصله دوباره داخل مواد فرو ببريد. 
وقتي همه باسلوق ها آماده شد در فضاي باز به بند گره بزنيد و 5 – 6 روز اجازه دهيد خشک شود.
باسلوق رشته اي شما آماده است. 


طرز تهيه سجوق
هميشه مقداري از مخلوط باسلوق داخل قابلمه باقي ميماند، روستاييان ساوه براي اين که اين مواد هدر نرود با آن شيريني ديگري به نام سجوق درست ميکنند. مقداري توت خشک چرخ شده به مواد اضافه کرده و به قطر تقريبي 8 ميلي متر روي سيني اي که کفش را نايلون فريزر انداخته اند، پهن ميکنند و بعد از 1 – 2 روز آن را برميگرانند تا طرف ديگرش هم خشک شود و سپس به شکل لوزي برش ميزنند. 

باسلوق ساوه قالبي
مواد لازم باسلوق ساوه قالبي – باسلوق سرکلاغي 
آرد سفيد  يک پيمانه
آب سرد دو پيمانه
 شيره انگور (دوشاب) يک و نيم پيمانه
گردو خرد شده  يک و نيم پيمانه


 طرز تهيه باسلوق ساوه قالبي – سرکلاغي 
آرد را در قابلمه ريخته و آب را کم کم اضافه کرده و با همزن دستي مخلوط کنيد که گلوله نشود. 
در صورت نياز از صافي رد کنيد.
شيره را اضافه کرده مخلوط نماييد. 
قابلمه را روي حرارت قرار داده مداوم هم بزنيد تا غليظ شود. 
کف سيني نايلون فريزر بيندازيد و گردو خرد شده بپاشيد و سپس باسلوق را رويش بريزيد و صاف کنيد و بگذاريد يک روز خودش را بگيرد.
يک سمت سيني گردو نصف شده بچينيد و با کمک نايلون ، باسلوق را دور گردو رول کنيد و يک روز ديگر صبر کنيد تا کاملا خشک شود سپس رول باسلوق را به قطر دلخواهتان برش بزنيد. باسلوق سرکلاغي شما آماده است. 
اين باسلوق را ميتوانيد داخل قالب دلخواهتان که از قبل چرب کرده ايد هم بريزيد و بعد از خشک شدن از قالب برگردانيد.


خواص باسلوق ساوه
باسلوق سنتي ساوه با گردو و شيره انگور تهيه ميشود و يک شيريني سالم و بسيار پر انرژي است که خواص گردو و شيره انگور را در خود جمع کرده است. از جمله :
- باسلوق گردويي ساوه حاوي پتاسيم ، فسفر، منيزيم ، کلسيم ، ويتامين هاي گروه ب ، ويتامين آ و ويتامين ث است. 
- انرژي زا و تقويت کننده حافظه و تمرکز
- خون ساز 
- تقويت سيستم ايمني بدن
- آرام بخش 
- کاهش بي خوابي و استرس
- کاهش ابتلا به پوکي استخوان
- کاهش بيماري هاي قلبي
- تقويت کننده معده و اشتها آور
- ضد نفخ و يبوست

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar