روش تهيه و نحوه مصرف «پودر تخم مرغ»
مجله دلگرم/ اگر يک تخم مرغ خور حرفهاي هستيد احتمالا ميدانيد که در فصول گرم و سرد سال قيمت تخم مرغ نيز متفاوت است. تقاضا در تابستانها کمتر بوده و به علت عرضه زياد و فسادپذيري قيمت کاهش مييابد. تخم مرغ را پودر کنيد تا ديگر نگران کاهش و افزايش قيمتها نباشيد.
پودر تخم مرغ بهترين خوراک براي مسافرتهاي اردويي و صحرايي خارج از شهر است. چرا که منبع عالي پروتئين بوده و به راحتي، با حمل آسان و البته با ماندگاري بالا.
حتي در گردشهاي سخت مثل کوهنوردي نيز به کار ميآيد. البته اين منبع پروتئين را به عنوان غذايي اورژانسي در خانه هم ميتوان نگهداري کرد.
به جاي پرداخت هزينهاي بالا براي تهيهي پودر تخم مرغ که به صورت تجاري فروخته ميشود، ميتوانيد خودتان آن را در خانه تهيه کنيد. انجام اين کار بسيار آسان است. با دلگرم همراه باشيد تا آن را فرا گيريد.
براي تهيهي پودر به اندازهي ۱۲ نفر:
۱۲ تخم مرغ بزرگ
۶ تا ۱۲ قاشق غذاخوري آب (۹۰ تا ۱۸۰ ميلي ليتر آب) آماده کنيد.
طرز تهيه پودر تخم مرغ مرحله به مرحله
تخم مرغها را آماده کنيد. بسته به اينکه ميخواهيد تمام تخم مرغ را به پودر تبديل کنيد يا فقط سفيده يا زرده آن را (به صورت جداگانه)، نحوهي آماده کردن تخم مرغ متفاوت است.
در صورتي که ميخواهيد سفيده و زرده را جداگانه خشک کنيد، آنها را از هم جدا کنيد. اما اگر ميخواهيد سفيده و زرده را با هم خشک کنيد، آن را در ظرفي، شکسته و خوب هم بزنيد؛ تا در هم مخلوط شده و بافت سفتي به دست آيد.
زرده و سفيده را به صورت جداگانه هم بزنيد. سفيده را آنقدر با هم زن، هم زده تا بافتي فومي پيدا کند، زرده نيز آنقدري بايد هم بخورد که کاملاً غليظ شود.
نحوه خشک کردن تخم مرغها
ابتدا فر را روي کمترين درجه حرارت تنظيم کنيد. دماي ايده آل براي خشک کردن و تهيه پودر تخم مرغ در فر، ۱۱۵ درجه فارنهايت (۴۶ درجه سانتي گراد) است. اما کمترين درجه برخي از فر ها، ۱۷۰ فارنهايت يا ۷۷ سانتي گراد بوده که در اين صورت نميتوان از اين متد براي خشک کردن تخم مرغ استفاده کرد. بنابر اين بايد از دستگاه خشک کن استفاده کرد.
تخم مرغهاي آماده را به صورت نازک روي سيني فر بريزيد. هر بار ميتوانيد ۶ تا ۱۲ تخم مرغ را روي سيني فر بريزيد. توجه داشته باشيد که از هيچ گونه چربي يا روغني استفاده نکنيد.
سيني را داخل فر گرم شده گذاشته و اجازه دهيد تا بافت آن ترد و شکننده شود. بسته به درجه حرارت فر اين فرآيد ۶ تا ۱۲ ساعت طول ميکشد.
هر دو ساعت يکبار تخم مرغها را هم بزنيد.
اگر قسمتي از تخم مرغ زودتر خشک و شکننده شد، براي جلوگيري از سوختن، ميتوانيد آن را جدا کرده و از فر درآوريد.
سپس اجازه دهيد بقيهي تخم مرغها نيز خشک شوند.
اصول نگهداري پودر تخم مرغ
بعد از خشک شدن کامل تخم مرغ ها، بايد آن را به پودر تبديل کرده و به شکل صحيحي نگهداري کنيد.
تخم مرغهاي خشک شده را در غذاساز يا مخلوط کن ريخته و با سرعت بالا و به مدت ۱ تا ۲ دقيقه آنها را مخلوط کرده تا پودر يک دستي حاصل شود.
پودر را داخل ظرف شيشهاي درب داري بريزيد. در صورت امکان آن را تا آخر پر کرده و فضاي خالي در آن باقي نگذاريد.
پودر تخم مرغ را در مکاني سرد و تاريک يا در يخچال نگهداري کنيد.
اگر تخم مرغها کاملاً خشک شده اند، مواد ديگري مثل روغن را به آنها اضافه نکنيد. تخم مرغها را به صورت يک دست پودر کرده و در ظرفي کاملاً کيپ و محکم بريزيد. معمولاً چند ماه تا دو سال ميتوان از آنها نگهداري کرد.
براي ذخيره سازي طولاني تر، پودر را فريز کنيد. پودر فريز شده را تا ۵ سال هم ميتوان نگه داري کرد.
براي استفاده از پودر، ۱ تا ۲ قاشق غذاخوري آب گرم را با ۲ قاشق غذاخوري پودر تخم مرغ مخلوط کنيد. سپس به مدت ۵ دقيقه به مخلوط اجازه دهيد تا غليظ شود.
اکنون ميتوانيد مثل تخم مرغ معمولي از آن استفاده کنيد. يعني آن را در تابه سرخ کرده و نوش جان کنيد.
خواص پودر سفيده تخم مرغ
جالب است که پودر سفيده تخم مرغ نيز ميتواند خواص فراواني براي سلامتي را داشته باشد. به طور خلاصه فوايد اين پودر عبارت است از:
پودر سفيد تخم مرغ به طور طبيعي فاقد کربوهيدرات و چربي است
اين ماده غذايي يک انتخاب عالي براي کساني است که رژيم غذايي دارند
توانايي بدن را براي رشد و تقويت عضلات افزايش ميدهد
منبع کامل پروتئين است که با سرعت و ميزان متعادلي هضم ميشود
حاوي آمينو اسيدها است
در مقايسه با ساير منابع غذايي مقدار لوسين بيشتري دارد
بنابراين تمام افرادي که سفيده تخم مرغ را دوست ندارند، با استفاده از پودر سفيده تخم مرغ ميتواند از خواص فراوان آن بهرهمند شوند. البته حذف تخم مرغ از رژيم غذايي توصيه نميشود، اما اگر شما تمايلي به خوردن تخم مرغ نداريد، پودر سفيده تخم مرغ ميتواند گزينه خوبي باشد.
مضرات پودر سفيده تخم مرغ به عنوان مکمل
پروتئين پودر سفيده تخم مرغ معمولا از طريق خشک کردن با اسپري و از تخم مرغ خام توليد ميشود.
اين مکمل پاستوريزه شده است، بنابراين سالمونا موجود در آن از بين ميرود، اما هيچ اطميناني در رابطه با از بين رفتن آويدين وجود ندارد. احتمال واکنش آويدين در بدن با بيوتين وجود دارد، در نتيجه اين واکنش بدن دچار کمبود بيوتين خواهد شد.
نوشيدن پودر سفيده تخم مرغ همراه با آب، ممکن است مشکلات گوارشي ايجاد کند. اين پودر به خوبي در آب حل نميشود و ممکن است فومي چسبنده را توليد کند.
در نتيجه تشکيل اين فوم فرد ممکن است دچار نفخ شديد شود؛ بنابراين براي بهرهمندي از خواص پودر سفيده تخم مرغ، آن را با شير مخلوط کنيد.
نحوه مصرف پودر سفيده تخم مرغ
پودر سفيده تخم مرغ به صورت مکمل بايد به همراه شير يا آب پنير نوشيده شود. به باور متخصصان براي دريافت نتايج مطلوب از خواص اين ماده غذايي بهتر است آن را صبحها و بلافاصله بعد از بيدار شدن يا همراه با وعده غذايي يا ميان وعده غذايي مصرف کنيد.
همچنين به ورزشکاران توصيه ميشود که اين مکمل را قبل از تمرينات بنوشند تا اسيد آمينه ضروري براي عملکرد عضلات آنها فراهم شود.
جف آندرسون نويسنده کتاب «آنابوليکهاي بهينه» ميگويد بهترين زمان براي نوشيدن پروتئين سفيده تخم مرغ، بلافاصله بعد از تمرينات ورزشي است تا مواد مغذي درون ماهيچهها بازيابي شوند.
نکات آخر در مورد پودر سفيده تخم مرغ
سفيده تخم مرغ حاوي مقادير قابل توجهي پروتئين و آمينو اسيد است، اين مواد مغذي به رشد ماهيچهها کمک فراواني ميکنند. از اين رو بسياري به ويژه ورزشکاران از پودر سفيد تخم مرغ که خواص مشابهي دارد، به عنوان مکمل استفاده ميکنند.
هرگز جايگزين کردن سفيده تخم مرغ با پودر آن توصيه نميشود. بلکه اگر ميخواهد حداکثر بهره را از خواص پودر سفيده تخم مرغ ببريد بهتر است آن را همراه با تخم مرغ مصرف کنيد.