محبوبترين غذاهاي محلي ايران: خراسان جنوبي

برترين ها/ اين روزها مزه کردن غذاهاي محلي هر منطقه در سفر، بخشي جدانشدني از يک تجربه کامل گردشگري به شمار ميآيد و گردشگران علاقهمند به غذا حداقل يک يا چند وعده را در رستورانهاي محلي غذا ميخورند تا با آشنايي بيشتر با فرهنگ غذايي هر شهر، سفري لذتبخشتر براي خود رقم بزنند.
کشور ايران داراي ۳۱ استان است که هر يک، دهها غذاي محلي و اصيل مخصوص به خودشان را دارند. در اين سري مطالب آشپزي قصد داريم شما را با غذاي محلي استانهاي مختلف آشنا کنيم.
در ادامه با ما همراه باشيد تا شما را با مشهورترين غذاهاي لذيذ محلي خراسان جنوبي آشنا کنيم.
خراسان جنوبي در بخش جنوبي خراسان در شرق ايران، با قدمتي طولاني داراي غذاهاي محلي بسياري است که به شما پيشنهاد ميکنيم حتما در سفر به اين منطقه، آنها را مزه کنيد.
بلغور پلو
دمي بلغور ساده، جايگزين مناسبي براي برنج است و ميتوان آن را با انواع خورش و غذاهاي گوشتي نيز سرو کرد. طبع گندم، برخلاف برنج، گرم است و بهدليل وجود فيبر بالا، شما را براي مدت زمان طولاني سير نگه ميدارد. البته بايد بدانيد که بلغور پلو در برخي مناطق از ترکيب برنج و بلغور گندم درست ميشود. در ادامه با ما همراه باشيد تا شما را با طرز تهيه بلغور پلو، طرز تهيه پلو با بلغور گندم و انواع آن آشنا کنيم. در برخي شهرها بلغور پلو را با گوشت يا مرغ سرو ميکنند تا تبديل به غذايي مقويتر و سيرکنندهتر شود.
مواد لازم براي چهار نفر
- بلغور: ۲ فنجان
- گوجه فرنگي: ۳ عدد
- روغن زيتون: ۳ قاشق غذاخوري
- پياز کوچک: ۲ عدد
- رب فلفلي چيلي: يک قاشق چايخوري
- عصاره مرغ: يک ليتر
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهيه
روغن زيتون را در يک قابلمه بريزيد و آن را روي حرارت متوسط گاز قرار دهيد تا گرم شود. سپس پياز، گوجه فرنگي، رب فلفل چيلي، نمک و فلفل را در قابلمه بريزيد و آنها را تفت دهيد تا پياز و گوجه فرنگي کمي نرم شوند.
بلغور و عصاره مرغ را در قابلمه بريزيد و اجازه دهيد تا آب مرغ به جوش آيد. پس از جوشيدن، شعله گاز را کم کنيد و درب قابلمه را ببنديد. بلغور پلو براي پخت به حدود ۱۵ تا ۲۰ دقيقه زمان نياز دارد. پس از اين مدت، آب مرغ کاملا جذب ميشود و بلغور پلوي شما آماده سرو است.
بلغور پلو را با سالاد شيرازي يا ماست و خيار سرو کنيد.
نکات مهم
در برخي طرز تهيهها از فلفل قرمز خرد شده نيز استفاده ميشود. براي اين مقدار غذا، دو عدد فلفل قرمز کافي است.
بهتر است بلغور از از دو ساعت قبل خيس کنيد.
استفاده از رب فلفل چيلي اختياري است.
کشک سالاري
کشک سالاري، يکي از غذاهاي محلي مردم بيرجند در استان خراسان جنوبي است که نبايد بههيچوجه تجربه مزه کردن آن را در سفر به اين منطقه از دست داد. طرز تهيه اين غذا کمي مشکل و زمانبر است؛ اما مطمئن باشيد که طعم نهايي اين غذا ارزش زحمتي که ميکشيد را خواهد داشت. آرد، ماست، زردچوبه، سياه دانه، سير، روغن، نمک، زعفران، گردو، فلفل سياه، دارچين، آب، گوشت خورشتي وپياز از مواد تشکيلدهنده اين غذا هستند که معمولا بهصورت تيليت يا با نان مصرف ميشود.
مواد لازم براي چهار نفر
- آرد: ۳ پيمانه
- ماست: يک پيمانه
- زردچوبه: يک قاشق چايخوري
- سياه دانه: ۲ قاشق چايخوري
- سير: ۲ حبه
- روغن: ۲ قاشق سوپخوري
- خمير: ۲ قاشق سوپخوري
- نمک، فلفل سياه و دارچين: به مقدار لازمپ
- زعفران: نصف قاشق چايخوري
- گردو: ۶ عدد
- آب: به مقدار لازم
- گوشت خورشتي: ۳۰۰ گرم
- پياز: يک عدد
- لپه: نصف پيمانه
- روغن: ۲ قاشق سوپخوري
- نمک: به مقدار لازم
- زعفران: نصف قاشق چايخوري زعفران سابيده
طرز تهيه
براي تهيه خمير، ماست را در يک کاسه بزرگ بريزيد و زردچوبه و سياه دانه را به آن اضافه کنيد و هم بزنيد. سپس آرد را کم کم در کاسه بريزيد و مواد را مخلوط کنيد تا خميري به دست بياوريد که به دست نچسبد. روي خمير را بپوشانيد و اجازه دهيد تا در دماي اتاق براي دو ساعت استراحت کند. خمير را پس از گذشت اين زمان به تکههاي کوچکتر تقسيم کنيد و روي يک پارچه تميز بچينيد. خمير بايد براي دو روز، زير نور آفتاب و در هواي خشک قرار بگيرد. پس از اين مدن زمان، خمير را با دست بهشکل پودر دربياوريد و صبر کنيد تا پودر هم کاملا خشک شود. پودر خمير را پس از خشک شدن کامل، آسياب کنيد تا آرد کشک سالاري به دست آيد.
براي تهيه گوشت قورمه، گوشت خورشتي را با دو ليوان آب در قابلمه بريزيد و روي حرارت متوسط گاز قرار دهيد تا آب به جوش آيد. سپس کف روي گوشت را با قاشق جمع کنيد و دور بريزيد. در ادامه يک عدد پياز درسته، لپه از قبل خيس شده و روغن را در قابلمه بريزيد و صبر کنيد تا گوشت و لپه روي حرارت ملايم گاز بهآرامي بپزند. در نهايت، پس از پخت گوشت و لپه، زعفران سابيده را با يک قاشق غذاخوري آب جوش مخلوط کنيد و بههمراه نمک در قابلمه بريزيد.
براي آمادهسازي کشک سالاري، سير رنده شده را در کمي روغن در يک قابلمه تفت دهيد تا طلايي شود. سپس يک چهارم پيمانه آب جوش روي آن بريزيد و صبر کنيد تا سير بپزد و آب هم تبخير شود. در ادامه آرد آماده شده را به سير داغ بيفزاييد و آنها را با هم تفت دهيد. نمک، گوشت قورمه پخته شده، لپه، زعفران، گردوي پودر شده و آب را نيز در قابلمه بريزيد و اجازه دهيد تا اين مخلوط بجوشد و غليظ شود. در هنگام سرو، روي کشک سالاري دارچين و فلفل سياه بريزيد.
نکات مهم
اگر از گوشت براي تهيه کشک سالاري استفاده نميکنيد، در پايان يک عدد تخممرغ همزده را در غذا بريزيد و آن را پس از چند دقيقه سرو کنيد.
اگر تهيه آرد براي شما مشکل است، از آرد معمولي استفاده کنيد. در اين صورت بهتر است کشک سالاري را با کمي آبغوره سرو کنيد.
قوروت بادمجان
قوروت بادمجان يکي از غذاهاي محلي و لذيذ استان خراسان و بيرجند است که برعکس بلغور پلو، طرز تهيه مشکلي دارد؛ زيرا براي آمادهسازي آن بايد کشک را سابيد. قوروت بادمجان با کشک بيرجندي معروف به قروت درست ميشود که در صورت عدم دسترسي به آن، بايد خودتان آن را در خانه تهيه کنيد.
مواد لازم براي سه نفر
- کشک بيرجندي: ۵۰۰ گرم
- بادمجان: ۲ عدد
- پياز: يک عدد
- روغن حيواني: ۲ قاشق غذاخوري
- گردو: ۱۰ تا ۱۵ عدد
- نعنا داغ: يک قاشق مرباخوري
- نمک، فلفل سياه و دارچين: به مقدار لازم
طرز تهيه
کشکها را بههمراه کمي آب در يک ظرف بريزيد تا خيس بخورند. در همين حين، گردوها را با سنگ گرد و مخصوص يا آسياب پودر کنيد تا گردوها به روغن بيفتند. پودر گردوي به روغن افتاده را با کشک خيس خورده مخلوط کنيد و آنها را بسابيد. سابيدن بايد آنقدر ادامه پيدا کند تا کشکها از همديگر جدا شوند. در اين مرحله به کشکها آب اضافه کنيد تا ذرات جداشده از کشکها در آب حل شوند.
آب قوروتآلود را در يک ظرف جداگانه بريزيد. عمل سابيدن و افزودن آب را چند بار تکرار کنيد تا غلظت آب قوروتآلود به غلظت دلخواه شما برسد. پيازهاي خرد شده را در يک تابه با روغن حيواني سرخ کنيد تا طلايي و سبک شوند. سپس محلول قوروت را بههمراه نمک و فلفل به پياز داغ بيفزاييد و غذا را براي چند دقيقه روي شعله ملايم گاز قرار دهيد تا گرم شود؛ اما به جوش نيفتد. روي قوورت بادمجان را با بادمجان سرخ شده، نعنا داغ و دارچين تزئين کنيد.
نکات مهم
اگر دوست داريد طعم غذاي شما ترش باشد، قوروت را کمي بيشتر بجوشانيد.
قوروت را ميتوان بهعنوان ناهار يا پيشغذا سرو کرد.
اين غذا را بههمراه سبزي خوردن ميل کنيد.