نمناک/ از لذت بخش ترین و در عین حال مهمترین جاذبه های هر شهری می توان به فرهنگ غذایی آن شهر اشاره کرد. چرا که آشنایی با تنوع غذاها و تست هر کدام از آن ها میتواند برای هر گردشگری جذابیت داشته باشد.
لرستان از آن دسته استان هایی می باشد که پیشینه دور و درازی به خود اختصاص داده است و مردمان آن از هزاران سال پیش در این منطقه زندگی میکرده اند. تنوع، ظرافت و سادگی خاصی در غذاهای اهالی لرستان به چشم می خورد به همین منظور در این بخش از نمناک قصد داریم شما کاربران گرامی را با فرهنگ غذایی خاص مردم لرستان و شهرها و روستاهای اطراف آن آشنا کنیم.

آش پرشکه
در لرستان یک نوع آش خوشمزه درست می کنند که مختص روز های سرد سال در این منطقه می باشد، این آش، پرشکه نام دارد. در پخت این آش موادی همچون آرد گندم، ادویه، سبزی بلوک، عدس، کشک، نمک، عدس و ... به کار برده می شود. این آش بهترین درمان برای اکثر بیماری ها باالخص سرماخوردگی می باشد.

آش شله ماش
آش شله ماش از غذاهای محلی شهرستان درود می باشد که برای تهیه آن نیاز به زمان کافی می باشید. ماش، لوبیا چیتی، عدس، آب گوشت، پیاز، زعفران، برنج، نعناع داغ و ... از جمله مواد تشکیل دهنده برای تهیه این آش خوشمزه می باشد. ناگفته نماند حتما یک شب قبل لوبیا را خیسانده و آب آن را تعویض کنید و البته عدس و برنج را همچنین یک ساعت قبل از پخت بخیسانید.

آش کلونک
از غذاهای سنتی و خوشمزه شهرستان الیگودرز، می توان به آش کلونک اشاره کرد که بیشتر در فصل بهار پخته می شود. دلیل تهیه این آش در فصل بهار به این خاطر است که در ترکیب آن گیاهی خودرو در بهار به کار برده می شود.

آش ورکوا
آش ورکوا از جمله آش های محلی و سنتی استان لرستان می باشد که بسیار مقوی و پر مغذی می باشد. در تهیه آش ورکوا نوعی سبزی به کار می رود که به صورت خودرو در اطراف دشت های بروجرد رشد می کند. این آش به خاطر مقوی بودنش در عملکرد بهتر روده و درمان بیماری های روماتیسم موثر است.


 
آش ترخینه
آش ترخینه از آش های بسیار مقوی این منطقه به شمار می رود و به خاطر وجود کشک در آن دارای خواص بیشماری می باشد. در تهیه این آش از حبوباتی همچون عدس، لوبیا، بلغور گندم، نخود و ... بکار می رود. نا گفته نماند در تهیه این آش حبوبات را باید پیش از استفاده بخیسانید.

آش برتله
یکی از آش های سنتی و خوشمزه استان لرستان که بسیار ساده است و اکثرا در مراسم های مذهبی تهیه و توزیع می شود آش برتله نام دارد. در تهیه این آش گندم، شیر، نمک و ... بکار می رود و در بین مردم لرستان بسیار پر طرفدار لست.

آش بادمجان
آش بادمجان یکی از غذاهای سنتی و معروف بروجرد می باشد که بسیار پر طرفدار است. چنانچه شما از دوستداران حلیم بادمجان و کشک بادمجان هستید مطمئنأ از خوردن این آش هم لذت خواهید برد. لوبیا سفید، بلغور گندم، پیاز، سیر، گوشت و ... از جمله مواد اولیه و مورد نیاز در تهیه این آش می باشد.


آش گوشت
آش گوشت به عنوان غذای سنتی خرم آبادی ها محسوب می شود که در اعیاد و عروسی ها تهیه می شود. جالب است بدانید چلو گوشت را در یک سینی بزرگ به نام مجمع سرو میکنند و نحوه کشیدن آن در مجمع دارای آداب و رسوم خاصی است، بدین گونه که ابتدا کمی برنج در کف مجمع ریخته می شود و سپس گوشت های پخته شده و میان برنج کشیده می شود و بعد روی همین گوشت ها را طوری با برنج می پوشانند که هیچ گوشتی پیدا نباشد و در نهایت کمی نمک و قطعه ای پیاز در سینی میگذارند و روی غذا را با نان می پوشانند تا سرد نشود.

چزنک رغو
در لرستان غذایی به نام چزنک رغو معروف است که به رسم احترام برای مهمانی که تازه از راه رسیده است آماده می کنند. موادی که در این غذا به کار می رود را می توان از نامش تشخیص داد.
این غذای خوشمزه از چزنک (نان فطیر) و رغو (روغن حیوانی و محلی) به دست می آید که پس از تهیه نان و پیش از اینکه سرد شود چند قاشق روغن محلی روی آن ریخته می شود و اغلب به ترکیب آن شیره خرما یا انگور و یا حتی خاک قند نیز اضافه میکنند.

دلمه برگ مو
در بروجرد غذایی به نام دلمه برگ مو سنتی رایج است که طرفداران بیشماری به خود اختصاص داده است. در این غذا علاوه بر استفاده از مواد معمول دلمه از روغن حیوانی، باقلا و ماست نیز استفاده می شود.


کوفته نخود چی
کوفته نخودچی یکی دیگر از غذاهای سنتی استان لرستان می باشد که پخت آن در این رایج است. از موادی که در تهیه این غذا به کار برده می شود می توان به گوشت چرخ کرده بدون چربی، آرد نخودچی، پودر تخم گشنیز، آبلیمو، شوید، زعفران، شکر و ... اشاره کرد. در دستور پخت اصلی این غذا رب گوجه وجود ندارد ولی چنانچه تمایل به استفاده از آن داشتید می توانید در سس آن مقداری بگنجانید.

آبگوش دوگوله دودار
نام دیگر آبگوشت دوگوله دودار آبگوشت کشک لری می باشد که از غذاهای سنتی و محلی استان لرستان و اراک به شمار می رود. در تهیه این غذای خوشمزه و لذیذ از موادی همچون نخود، لوبیا، بادمجان سرخ کرده، لوبیا، نعناع خشک، سیر، گوشت آبگوشتی و ... استفاده می شود.

شامی کوو
شامی کوو از غذاهای معروف لرستانی ها می باشد که روش پخت آن با بقیه شامی ها تفاوت چندانی ندارد. ولی تنها چیزی که آن را متمایز می کند این است که برای تهیه سس شامی از رب انار، مغز گردو و سبزیجات معطر بکار می رود. طعم این غذای خوشمزه به خاطر داشتن رب انار به ترشی می زند و چنانچه با ذائقه تان سازگار نبود بهترین کار این است که کمی به آن شکر اضافه کنید.


کباب بروجرد
کباب بروجردی یکی از کباب های با کیفیت ایران به شمار می رود. کباب بروجردی انواع کباب مثل ( چنجه، کوبیده و برگ ) را شامل می شود اما معمولا منظور از کباب بروجردی همان نوع کوبیده آن می باشد که تفاوت زیادی با کوبیده های دیگر ندارد و تنها علت محبوبیت آن دقت و مهارت کباب پز ها و بکار بردن گوشت مرغوب در آن می باشد. این غذای خوشمزه با نان سنگک و دوغ محلی و سبزیجات سرو می شود.

دلمه سیراب شیردان (سُغدو)
مردم لرستان برای طرفداران کله پاچه ایرانی طعم جدیدی از آن را ارائه می دهند که نام آن سغدو می باشد. این غذا یکی از غذاهای سنتی و محلی لرستان به شمار می رود که از شکنبه گوسفند تهیه می شود. آلو بخارا، روغن، گردو، برنج، آب، ادویه و ... از جمله مواد تشکیل دهنده این غذا می باشد.

خورش سیب درختی
خورشت سیب درختی از لذیذ ترین غذاهای سنتی استان لرستان به شمار می رود که با استفاده از موادی همچون برگ بو، روغن، گوشت ران گوسفندی، پیاز، سیب درختی، سرکه، نشاسته ذرت، شیره انگور و ... تهیه می شود. این خورشت خوشمزه بخاطر داشتن منبع غنی ویتامین های گروه B ، فسفر، منیزم و دیگر عناصر برا افرادی که ناراحتی عصبی دارند بسیار مفید است.


دنو رو
دنو رو یا همان آش دندانی از خوشمزه ترین آش های لرستانی ها به شمار می رود. اهالی لرستان همچون بقیه شهرهای کشور به مناسبت رویش اولین دندان فرزندانشان این آش را تهیه می کنند و در بین همسایه ها و آشنایان خود توزیع می کنند و در قبال آن هدیه ای به منظور آرزوی سلامتی نوزار دریافت می کنند.
مردم لرستان بر این باورند که چنانچه این آش در مرحله رویش دندان نوزاد پخته نشود ممکن است در بزرگسالی دچار دنوریچه یا همان دندان قروچه شود. نخود، لوبیا، گندم، عدس، باقلا از جمله مواد اصلی تشکیل دهنده ای غذای خاص می باشند.

خورش کلیه (قلیه) ترش
یکی دیگر از غذاهای خوشمزه سنتی استان لرستان خورشت کلیه ترش نام دارد که با استفاده از موادی همچون سیب زمینی، رب انار، گوشت گوسفند، نمک، فلفل، زردچوبه و ... تهیه می شود. این غذا در بین مردم لرستان طرفداران بسیار زیادی به خود اختصاص داده است.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar