۸ توصیه طلایی برای کسانی که ۴۰سالگی را رد کردند!
خراسان/ راههایی برای عبور بهتر از دوره میانسالی و داشتن یک دوره سالمندی باکیفیتمراقبت از سلامتی در دورههای مختلف به خصوص میانسالی اهمیت بیشتری دارد. در این دوره تغییرات در هورمونها، کاهش تعداد سلولهای بدن و تأثیر عوامل محیطی در این سنین تأثیرات ناخواستهای بر سلامت خواهند گذاشت. این در حالی است که بعضی افراد فکر میکنند ورزش و تغذیه بعد از این سن اهمیت پیدا میکند اما این خطرناکترین اشتباهی است که یک نفر میتواند در حق خود انجام دهد. چرا که به گفته پزشکان، شما در میان سالی و نیز سالمندی آن چیزی را برداشت خواهید کرد که در دوره کودکی تا جوانی کاشتهاید. فردی که قبل از میان سالی تقریبا هر روز فستفود و شیرینی و غذاهای پرچرب و گوشت قرمز میخورد و تحرکی هم ندارد، نمیتواند انتظار داشته باشد که یک میان سالیِ سالم و به دور از دیابت و فشار خون و ... داشته باشد. اگر در دوره میانسالی قرار دارید میتوانید با توصیههایی که در این مطلب میآوریم، خطاهای خود را جبران کنید تا دوره میانسالی و سالمندی باکیفیتی را برای خود رقم بزنید.
۱ معاینههای دورهای منظم
در دوره میان سالی، ریسک برخی بیماریها مثل دیابت، فشار خون و بیماریهای قلبی افزایش مییابد. بنابراین انجام آزمایش خون ۶ ماه یا سالی یک بار، کنترل فشار خون و کلسترول خون، بررسی سلامت کبد و بررسیهای مرتبط با سرطانهای رایج اهمیت زیادی دارد. برخی بیماریها علایم ندارند و شما تا آزمایش خون ندهید، متوجه ابتلای خود نمیشوید. پس چکاپهای دورهای و آزمایش خون منظم را جدی بگیرید. اگر بودجه اندکی دارید، بسیاری از مراکز دولتی و مراکز بهداشتی و درمانی برنامههایی برای غربالگری و چکاپهای پایه ارزانتر دارند.
۲ مدیریت استرس
استرس میتواند تأثیرات منفی زیادی بر سلامت جسم و روان داشته باشد و زندگی شهرنشینی بدون استرس هم امکانپذیر نیست. تنها راه چاره، مدیریت استرسهاست. برای مدیریت آن، تکنیکهای آرامشبخش مثل مدیتیشن، یوگا، تمرین تنفس عمیق در طول روز، معاشرت با دوستان و داشتن هدفهای کوچک - حتی خرید روزانه - میتواند موثر باشد.
۳ فعالیت بدنی منظم
حداقل ۱۵۰ دقیقه در طول هفته ورزش کنید؛ پیادهروی، دوچرخهسواری، شنا، ورزشهای کششی یا هر ورزشی که بدن شما را به تحرک وادار کند و منجر به تپش قلب شود. تحرک کافی داشته باشید تا علاوه بر تقویت عضلات و بهبود عملکرد قلب و عروق و کاهش سطح استرس، روحیهتان هم بهتر شود. اضافه وزن و چاقی میتواند خطر ابتلا به بیماریهای متابولیک مثل دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و عروقی و مفصلی را افزایش دهد.
۴ رژیم غذایی سالم
مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچرب به کنترل وزن، کنترل فشار خون و بهبود سطح انرژی کمک میکند. از مصرف غذاهای چرب، قند اضافه، نمک زیاد و نوشیدنیهای مضر پرهیز کنید. مصرف گوشت قرمز را هم تا میتوانید کم کنید. مصرف گوشت قرمز با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است و شواهد نشان میدهد که این ماده با برخی دیگر از سرطانها مانند سرطان پروستات و لوزالمعده هم ارتباط دارد.
۵ خواب کافی و باکیفیت
خواب، تأثیر مستقیمی بر خلقوخو و سطح انرژی دارد. به خصوص در دوره میان سالی که شما نه جوان محسوب میشوید و نه پیر. خواب ناکافی میتواند منجر به اختلالات روانی مثل اضطراب و افسردگی شود. سعی کنید ۶ تا ۸ ساعت خواب باکیفیت شبانه داشته باشید.
۶ ایجاد تعادل بین کار و زندگی
در این دوره (میان سالی) نباید اجازه دهید که کار و مشغله زندگی، آرامش و سلامت روان شما را تحت تاثیر قرار دهد. فشار کاری بیش از حد جسم و روان شما را تخریب میکند و زمانی متوجه آن میشوید که دیگر باید دارو مصرف کنید. پس زمانی برای استراحت، تفریح و وقتگذرانی با خانواده و دوستان خود اختصاص دهید. حتی اگر بودجه کافی ندارید، تفریحات کمخرجتر را انتخاب کنید. مثلا با هم به طبیعت بروید، با کمترین وسایل و امکانات یک شب کمپ کنید، به مناطق دیدنی اطراف شهرتان بروید.
۷ تقویت و حفظ روابط اجتماعی
داشتن دوستان و ارتباطات اجتماعی به کاهش استرس، افزایش رضایت از زندگی و احساس خوشبختی کمک میکند. برای گذراندن وقت با دوستان و خانواده وقت بگذارید و ارتباطات خود را تقویت کنید حتی در حد گفت و گوی تلفنی. تنهایی را برای کل اوقات خود انتخاب نکنید. بپذیرید که وارد دوره میان سالی شدهاید و با این تغییر مبارزه و مقابله نکنید. پذیرش تغییرات جسمی و روحی به آرامش روان هم کمک میکند.
۸ فعال نگهداشتن ذهن
ذهن فعال باعث پیشگیری از افسردگی و کاهش خطر زوال عقل و دمانسهایی مثل آلزایمر میشود. مطالعه، یادگیری یک مهارت جدید مثل زبان، نقاشی، خطاطی و ... یا شرکت در کلاسها و کارگاههای آموزشی به حفظ سلامت روان کمک میکند. بعضی از پلتفرمها آموزشهای مجانی دارند و نیازی هم نیست که حتما برای یادگیری پول خرج کنید. باور داشته باشید که با منابع مالی محدود هم میتوان تا حد زیادی از سلامت جسم و روان مراقبت کرد.