مهارتهای فنی برای داشتن زندگی راحتتر
خراسان/ زندگی همیشه بر وفق مراد ما نمیگردد، گاهی مسائل و مشکلاتی پیش میآید که روال طبیعی و نظم روزانه زندگی ما را تغییر میدهد. نه! از مشکلات بزرگ و لاینحل نمیگوییم، منظور همین دردسرهای دم دستی و ساده است. مثلا روز جمعه واشر شیر آب دستشویی خراب میشود و به تعمیرکار دسترسی نداریم. یا چراغ هال اتصالی میکند و برقکار آشنا نداریم. یا لوله زیرسینک ظرفشویی میگیرد، برایمان گیاه آپارتمانی میآورند و میخواهیم گلدانش را عوض کنیم، سیم اتو قطع میشود، کف حمام نشتی دارد و دهها مورد دیگر. بعضی کارها از خودمان برنمیآید و حتما باید به تعمیرکار و متخصص بسپاریم. ولی بعضی کارهای جزئی ممکن است اورژانسی باشد یا تعمیرکار پیدا نکنیم یا هزینه زیادی بگیرند و... در این پرونده نکات کنکوری حل این مشکلات فنی را بیان میکنیم تا اگر آنها را بلد نیستید، گوشه ذهنتان داشته باشید، شاید روزی به کارتان بیاید.
لوله رو سفت ببند!
لولهکشی، تعویض شیر و واشر و بازکردن گرفتگی لوله و چاه، کارهای تقریبا سادهای هستند که بهتر است خودمان بلد باشیم تا کارمان را راه بیندازیم. البته که لولهکشی کار تخصصی است ولی برای مسافت خیلی کوتاه میتوان از لولههای فلزی یا پیویسی استفاده کرد. مهم بست دو سر آن است که جلوی نشتی را بگیرد. همچنین هنگام استفاده از شیلنگ باید با بستهای پیچی دوطرف آن را بست تا هم نشتی ندهد و هم به راحتی جدا نشود. تعویض شیر نیاز به آچار فرانسه یا انبرکلاغی یا آچار مخصوص شیرهای اهرمی دارد که معمولا همراه شیرآلات در بستهبندی وجود دارد. نکته مهم این که باید شیر فلکه اصلی آب را ببندید، سپس شیلنگهای متصل به شیرهای پیسوار را با آچار باز کنید. معمولا شیرهای اهرمی با یک یا چند پیچ به سینک و روشویی وصل هستند. مراقب افتادن واشرها باشید. واشر باید درست به اندازه لولهها باشد و بدون چروک و پیچ خوردگی، دقیقا در محل قرار بگیرد. در برخی موارد استفاده از نوار تفلون برای بستن اتصالات میتواند به بهبود آببندی و جلوگیری از نشت آب کمک کند. یک نکته تستی دیگر هم این که ممکن است بعد از مدتی فشار آب شیرها کم شود. دلیل عمده این اتفاق وجود املاح داخل آب و به اصطلاح گچ گرفتن لولههاست. در این صورت بهتر است شیرهای پیسوار را هم عوض کنید. همچنین صافی سر علمک شیر هم با آچار فرانسه باز میشود و میتوان گچ آن را هم گرفت. ممکن است لولههای فاضلاب مسدود شده باشد. با داشتن یک فنر مخصوص میتوانید به آرامی گرفتگی را باز کنید. ولی مراقب مایعها و مواد لولهبازکن غیراستاندارد باشید. هنگام کار با وسایل گازی هم به شدت احتیاط کرده و هر اتصال بهخصوص بست شیلنگ گاز را با آب و کف تست کنید تا نشتی نداشته باشد.
مواظب برق باش!
مهارت برقکاری به شما امکان میدهد تا مشکلات برقی خودتان را رفع کنید. البته که کار با برق بسیار خطرناک است و توصیه میکنیم جز در موارد ساده، هرگز خودتان کاری به کار سیمهای برق نداشته باشید! در اولین قدم هم باید فیوز را قطع کرده و حتما از فازمتر برای اطلاع از بودن برق در سیمها استفاده کنید. اگر یک پریز برق کار نمیکند، میتوانید با قطع برق، باز کردن پریز و بررسی اتصال سیمها مشکل را پیدا کنید. آشنایی با ابزارهای برقکاری مانند مولتیمتر، پیچگوشتی عایق و سیمچین هم میتواند به شما در اجرای صحیح و ایمن کارها کمک کند. از ابزارهای عایقبندیشده و ایمن استفاده کنید تا خطر برقگرفتگی را کاهش دهید. قبل از شروع کار، مدارهای برق را بشناسید و مطمئن شوید که کدام بخشها برق دارند و کدام ندارند. همچنین اگر محل کار پر از سیم و اتصال و دکمه و... است، بهتر است قبل از دست زدن به آن، از چند زاویه عکس بگیرید تا بعدا برای اتصال مجدد سردرگم نشوید. وقتی سیمها را به وسیله متصل کردید، مطمئن شوید که اتصالات محکم هستند. حتما از چسب برق برای استحکام و عایقکاری استفاده کنید. به اضافه این، تعمیر و نگهداری دستگاههای خانگی مهارتی است که اصول اولیه آن را باید بلد باشیم. البته که این کار بسیار حساس و دقیق است و اگر آشنایی کامل نداریم، بهتر است هرگز به وسیله دست نزنیم و از کارشناس و تعمیرکار حرفهای کمک بگیریم. با این همه به عنوان مثال، اگر ماشین لباسشویی شما درست کار نمیکند، میتوانید با مطالعه راهنمای تعمیر و استفاده از ابزارهای لازم، مشکل را تشخیص دهید و رفع کنید. مثال دیگر میتواند تعمیر یخچال باشد. اگر یخچال شما سرد نمیکند، میتوانید با بررسی سیستم خنککننده و تعویض فیلتری که انسداد دارد، مشکل را حل کنید. همچنین تعمیر مایکروویو، جاروبرقی و سایر وسایل خانگی از دیگر فعالیتهایی هستند که با داشتن مهارتهای تعمیرات میتوانید انجام دهید. مثلا اگر جاروبرقی شما قدرت مکش کمتری دارد، میتوانید با بررسی و تمیز کردن فیلترها و تیغهها، مشکل را برطرف کنید. این مهارتها به شما کمک میکنند تا همیشه وسایل خانگی خود را در بهترین حالت نگه دارید و از هزینههای اضافی پیشگیری کنید. باز هم تاکید می کنیم که در این شرایط گرانی لوازم منزل، برای تعمیر یا حتی باز کردن آن ها بی گدار به آب نزنید!
بین خطوط رنگ بزن!
مهارت نقاشی شامل توانایی رنگآمیزی سقف و در و دیوار و همه چیز است. آشنایی با رنگآمیزی نهتنها به زیبایی و نوسازی خانه کمک میکند، بلکه میتواند به شما احساس رضایت و خلاقیت بدهد. اگر دیوارهای خانه شما رنگرفتگی یا لک دارند، ابتدا وسایل آن اطراف را جمع کنید یا روی آنها را با پلاستیک بپوشانید. سپس با استفاده از سمباده نرم، سطح دیوار را خوب صیقلی کنید، رنگهای قدیمی را برده و اگر جایی ترک میبینید با کاردک آن را بتراشید. سپس با بتونه مخصوص که در فروشگاهها موجود است، سوراخها و ترکها را بپوشانید. اگر شکاف زیاد است باید از گچ و سیمان استفاده کنید. بعد با کاردک و ماله سطح را صاف کنید و بگذارید خشک شود. سپس آن قسمت را دوباره سمباده بکشید تا یکدست شود. حالا با رنگی که قبلا خریده و درست کردهاید، میتوانید محیط را رنگآمیزی کنید. امروزه غلتکها کار نقاشی را خیلی آسان کردهاند، بهخصوص اگر از رنگهای فوری استفاده کنید که نه بوی چندانی دارد و بلافاصله هم خشک میشود. به یاد داشته باشید که ابتدا باید قسمتهای بالا مانند سقف را رنگ کنید و بعد به پایین بیایید. کلید و پریزها و... همچنین قاب در و پنجرهها را یا جدا کنید یا با چسب خوب بپوشانید که رنگی نشوند. برای کنجها که غلتک به آن جا نمیرسد، از قلم مو استفاده کنید. رنگ مناسب را با توجه به نوع سطح و محیط انتخاب کنید. رنگهای مات برای دیوارها و رنگهای براق برای وسایل مناسبتر هستند. برای سطحهای بزرگ از غلتک و برای سطحهای کوچک و نقاط دقیق از قلممو استفاده کنید. بهتر است ابتدا یک لایه زیرین (پرایمر) بزنید تا رنگ اصلی بهتر بچسبد و پوشش بهتری ایجاد کند. رنگ را به صورت لایههای نازک بزنید و بین هر لایه زمان دهید تا خشک شود. این کار باعث میشود رنگ یکنواخت و بدون خطوط قلممو باشد. حرکتهای یکنواخت و پیوسته با غلتک یا قلممو انجام دهید تا رنگ به صورت یکنواخت روی سطح پخش شود. بعد از پایان کار، ابزارها را تمیز کنید تا برای استفاده مجدد آماده باشند. رنگهای باقیمانده را در ظروف محکم نگهداری کنید تا برای استفادههای بعدی قابل استفاده باشند. برای عایقبندی کف شامل موزائیک، سرامیک و کاشی هم میتوانید از پودرها و ژلهای بندکشی که کار را راحت کردهاند استفاده کنید.
میخ رو محکم بکوب!
مهارت نجاری به شما امکان میدهد تا وسایل چوبی بسازید یا تعمیر کنید. به عنوان مثال اگر یکی از پایههای صندلی شما شکسته، میتوانید آن را تعمیر کنید یا حتی یک پایه جدید بسازید. ساخت قفسههای دیواری، تعمیر درهای چوبی یا ساخت مبلمان کوچک مانند میز قهوهخوری از دیگر فعالیتهایی هستند که با داشتن مهارتهای نجاری میتوانید انجام دهید. این کار علاوه بر صرفهجویی در هزینهها، به شما اجازه میدهد تا خلاقیت خود را نشان دهید و از نتیجه کار خود لذت ببرید. مثلا میخواهید یک قفسه دیواری برای کتابهایتان بسازید. با داشتن ابزارهای نجاری مانند اره، چکش، میخ و پیچگوشتی، ابتدا محل را دقیق اندازه بگیرید، سپس از چوبی که تهیه کردهاید، قسمتهایی که سالمتر است را برای نمای بیرونی انتخاب کنید، اندازه بگیرید و برش بزنید. برای راحتی کار ابتدا قسمتها را با چسب چوب به هم بچسبانید و بعد با میخ یا پیچ مخصوص چوب آنها را به هم وصل کنید. حتما کار را با سمباده یا رنده صاف کنید تا برادهها به کسی آسیب نزند. میتوانید کار را در نهایت رنگ کنید. مراقب باشید که چوب کهنه و دارای حشره مخرب نباشد. برای نصب هر چیزی به دیوار هم حتما از پیچ با رولپلاک و پایه استفاده کنید. قبل از هر کار مطمئن شوید که ابزارهای مورد نیاز مانند اره، چکش، میخکش، متر و پیچگوشتی با کیفیت و آماده به کار هستند. انتخاب نوع چوب متناسب با پروژهتان بسیار مهم است. چوبهای سخت مانند بلوط و چوبهای نرم مانند کاج هرکدام ویژگیها و کاربردهای خود را دارند. همیشه قبل از برش چوب، اندازهگیری دقیق انجام دهید و از مداد برای علامتگذاری استفاده کنید. هنگام کار با ابزارهای نجاری از عینک ایمنی و دستکش استفاده کنید. در محیطی روشن و دارای تهویه کافی کار کنید. همچنین برای برشها و اتصالات دقیق از ابزارهای زاویهسنج و گونیای نجاری استفاده کنید. چسب چوب به اتصالات قدرت بیشتری میدهد و از جدا شدن قطعات جلوگیری میکند. برای محافظت از چوب و دادن ظاهر زیباتر به آن، از پوششهای نهایی مانند لاک و روغن چوب استفاده کنید.
بیل رو عمیق بزن!
آشنایی با اصول باغبانی و توانایی مراقبت از گیاهان و گلها میتواند برای شما آرامش و شادی به ارمغان بیاورد و محیط زندگیتان را زیبا کند. به عنوان مثال میتوانید باغچهای کوچک در حیاط یا تراس خود ایجاد کنید و گلها و سبزیهای مختلفی بکارید. یادگیری نحوه آبیاری، کوددهی و هرس گیاهان به شما کمک میکند تا باغچهای زیبا و پرمحصول داشته باشید. این کار همچنین به شما احساس رضایت و آرامش میدهد. با کاشت سبزی و گلهای زیبا باغچهای پر از رنگ و عطر ایجاد کنید. برای تعویض گلدان، ابتدا شاخهها و برگ های گیاه را جمع کنید و بهتر است با نخ ببندید. مطمئن باشید انتهای گلدان جدید سوراخ برای تخلیه آب دارد. روی آن را با یک برگ بپوشانید تا خاک از سوراخ خارج نشود. سپس کمی خاک در گلدان جدید بریزید. حالا با بیلچه خاک گلدان قدیمی را نرم کنید. چند ضربه به گلدان بزنید تا خاک و ریشهها آزاد شوند. سپس به آرامی گیاه را بیرون بکشید و فوری در گلدان جدید بگذارید. حالا دورتادور گیاه را خاک جدید بریزید و آن را خوب سیراب کنید. گیاهانی مثل پتوس، سانسوریا، فیکوس و زاموفیلیا که نیاز کمی به نور و آب دارند، گزینههای مناسبی برای آپارتمان هستند. اگر علاقه به کاشت گیاهان خوراکی دارید، سبزی هایی مثل ریحان و نعناع را امتحان کنید. مطمئن شوید که گیاهان شما به میزان کافی نور طبیعی دریافت میکنند. گیاهانی را که نیاز به نور بیشتری دارند، نزدیک به پنجره قرار دهید. آنها را در دمای معتدل و رطوبت مناسب نگه دارید. برخی گیاهان نیاز به رطوبت بیشتری دارند، برای آنها از مهپاش استفاده کنید. آبیاری منظم و با میزان مناسب را رعایت کنید. بیشتر گیاهان زمانی که خاک سطحی خشک شد نیاز به آبیاری دارند. گلدانها باید دارای سوراخهای زهکشی باشند تا آب اضافه از آنها خارج شود و ریشهها پوسیده نشوند. از خاکهای مخصوص گلدان استفاده کنید که مواد مغذی لازم را دارند. گیاهان را به طور منظم با کودهای مناسب تغذیه کنید. برگها و شاخههای خشکشده یا مرده را به موقع هرس کنید تا گیاه سالم بماند. برگها را به طور منظم تمیز کنید تا از تجمع گرد و غبار جلوگیری شود و گیاه بتواند بهتر تنفس کند. از گلدانهای مناسب، ترجیحا سفالی بزرگ تر از گیاهان خود استفاده کنید. گیاهان را در مکانی قرار دهید که گردش هوای مناسبی داشته باشد تا از مشکلات ناشی از رطوبت بیش از حد جلوگیری شود.