هشدار! وُکفیشینگ: قلابی که بدجور قلب زنان را جریحهدار میکند!

عصر ایران/ وُک فیشینگ استراتژی ای است مبتنی بر فریب و ریا برای برقراری رابطه عاطفی با نیت سوء استفاده جنسی. متاسفانه قربانیان این فریبکاری سایبری، در سراسر جهان، کم نیستند. برای آشنایی با این تله خطرناک با ما همراه باشید.
بسیاری از زنان در سراسر جهان قربانی وُکفیشینگ، نوعی فریب سایبری در روابط عاطفی میشوند، که بسیار آزاردهنده است.
در وُکفیشینگ، فرد متخلف معمولاً خود را کسی با ذهنیتی پیشرفته و فمینیستی معرفی میکند تا توجه زنان را جلب کند.
از وُکفیشینگ چه می دانیم؟
قربانیان وُک فیشینگ “Wokefishing”(یا فریبکاری ایدئولوژیک)، معمولاً تحت تأثیر یک وجدان اجتماعی کاذب و حساسیتهای ظاهری در زمینههای مختلف قرار میگیرند. به عبارت دیگر، این افراد ممکن است به دلیل تصورات غلط یا احساسات سطحی درباره مسائل اجتماعی، محیط زیستی، حقوق بشری و دیگر موضوعات اجتماعی، جذب افرادی شوند که به ظاهر مواضع مشابهی دارند.
“وجدان اجتماعی کاذب” به این معنا که فرد یا گروهی خود را به گونهای نشان میدهد که گویی به شدت به مسائل اجتماعی اهمیت میدهد، در حالی که در واقعیت ممکن است نیتهای دیگری داشته باشد.
این نوع فریب میتواند به ویژه در فضاهای آنلاین و شبکههای اجتماعی رایج باشد، جایی که افراد میتوانند هویتها و باورهای جعلی ایجاد کنند تا دیگران را جذب کنند.
به طور خلاصه، افرادی که به دنبال ارتباطات عمیق و معنادار هستند، ممکن است تحت تأثیر این نوع فریب قرار بگیرند و در نتیجه، آسیبپذیرتر شوند.
وُک فیشرها می توانند «شخصیتی» قابل اعتماد و حتی الهامبخش بسازند. اما آنچه پشت این ظاهر قرار دارد، فریبی تاریک است. پس از چند ماه، نقاب کنار میرود و آنچه بسیاری از زنان جوان تجربه میکنند، تحقیری عمیق است.
قربانیان احساس میکنند که مورد سوءاستفاده و دستکاری قرار گرفتهاند. در ادامه این مقاله، تمام اطلاعات لازم درباره این روند جدید را به شما خواهیم داد.
زمانی که با کسی جدید ملاقات میکنید، بهتر است همه نگرانیها، مسائل خصوصی، ارزشها یا تمایلات ایدئولوژیک خود را فاش نکنید.
وُکفیشینگ: منشاء و ویژگیها
وُک فیشینگ اصطلاحی است که به عمل مجرمین سایبری ای اشاره دارد که قربانیان خود را تحت نظر می گیرند، درباره آنها تحقیق می کنند و با تظاهر به داشتن ایدئولوژیهای مشابه، نظرات و خواسته های همسان با آنها، آنها را به دام میاندازد.
این مفهوم برای اولین بار در مقاله ای از نیویورک پست با عنوان «روند دوست یابی وُک فیشینگ : مردان مشکوک فریبکاری که به نظر جنتلمن می رسند» ظاهر شد.
نویسنده این مقاله، سرنا اسمیت، صدای تجربه هزاران زن، به ویژه زنان جوان، را منعکس کرد. یک نمونه بارز ذکر شده در این گزارش خبری دختر عرب ۱۹ ساله ای بود که پس از یک رابطه کوتاه با مردی فریبکار، متوجه شد او نه تنها هم کیش او نیست که از اصل و نسب و دین او متنفر هم هست.
در واقع، این فرد یک نژادپرست سفیدپوست بود که تنها به دنبال رابطه جنسی با دختر عرب بود.
شخصی که از این تکنیک استفاده میکند، به عنوان “وُکفیشر” شناخته میشود. روش کار او نشان دادن پیشرفتگرایی کاذب و همسویی با قربانی برای دستیابی به روابط جنسی با او است.
این رفتارها برای قربانیان بسیار دردناک هستند، زیرا تأثیر آنها زمانی که از این افراد دور میشوند، کماکان باقی می ماند. بخش دردناکتر بعداً و در حین فرآیند بهبود زخمهای ناشی از سوءاستفاده و فریب به وجود میآید.
در این دریای مجازی مراقب قلاب وُک فیشرها باشیم!
وُکفیشنگ: تکنیک فریب در روابط
تکنیک وُکفیشینگ بر این فرض خاص استوار است که داشتن تمایلات سیاسی همسان یا ایدئولژی ها و باورها مشابه، احتمال شروع یک رابطه عاشقانه را افزایش میدهد.
این ایده در بین بسیاری از مردم رایج است که تفاهم های سیاسی، عقیدتی و باورهای اجتماعی مشابه میزان علاقه دو طرف را به هم بیشتر می کند. با این حال، تحقیقات منتشر شده در مجله روانشناسی زوج و خانواده نشان میدهد که استثنائاتی وجود دارد و این متغیر شاید در همه زوج ها و رابطه ها هم صدق نکند.
با این حال، واضح است که وقتی قرار ایت با کسی آشنا شویم که چیزی از پیش از او نمی دانیم، داشتن باورها و ایدئولوژی های مشترک، خود احتمال برقراری رابطه را بالا می برد.
این اشتراکات ما را جذب میکند، اعتماد به نفس ما را افزایش میدهد و احتمال اینکه با کسی که به نظر میرسد مانند ما فکر میکند، مطابقت پیدا کنیم، بیشتر میشود.
اما باید احتیاط کنید، زیرا ممکن است قربانی یک کلاهبرداری رابطهای سایبری شوید.
مکانیزم عملکرد وُکفیشینگ:
بر اساس اطلاعات جمعآوری شده درباره وُکفیشینگ، مکانیزم عمل زیر پیشنهاد شده است:
1. شناسایی قربانی:
ووکفیشر قربانی خود را شناسایی میکند. او در برنامههای ملاقات یا شبکههای اجتماعی به دنبال زنانی میگردد که به خاطر ظاهرشان جذاب تر هستند.
2. مطالعه قربانی:
متخلف سعی میکند تا جایی که ممکن است اطلاعاتی درباره آنها در فضای دیجیتال جمعآوری کند: اینترنت، اینستاگرام، توییتر، تیکتاک و غیره.
3. تماس با قربانی:
سپس او با نشان دادن خود به عنوان فردی بسیار پیشرفته با آنها تماس میگیرد. او خود را به عنوان مردی با فرهنگ بالا در زمینه فمینیسم و حقوق زنان معرفی میکند. کسی که حساسیت بالایی به اقلیتها و محیط زیست دارد و به حقوق اجتماعی اهمیت میدهد.
4. هدف نهایی:
یک ووکفیشر هیچ منافع اقتصادی ندارد. هدف او داشتن یک شریک جنسی جدید است. معمولاً رایج است که آنها چندین قربانی را از طریق این روش جذب کنند.
وُک فیشرها عمدتا قربانیان شان را از نسل z انتخاب می کنند!
5. قربانیان رایج:
قربانیان متداول یک وُکفیشر معمولاً زنان جوان از نسل هزاره و نسل Z هستند.
وُکفیشرها چه ویژگیهایی دارند و کجا فعالیت میکنند؟
وُکفیشرها در دنیای دیجیتال پلتفرمهای دوست یابی مانند بامبل و تندر (Tinder) حرکت میکنند. آنها به ویژه به این برنامهها علاقهمند هستند زیرا گزینهای برای فیلتر کردن بر اساس وابستگی سیاسی و ایدئولوژیک دارد. این حوزه خاص آنهاست و جایی است که تلههای پیچیده خود را کار می گذارند.
به طور کلی، آنها افرادی هستند که از یک استراتژی فریبنده برای جلب نظر قربانیان خود استفاده میکنند و نگران عواقب این فریب نیستند.
علاوه بر این، ویژگیهای زیر نیز به آنها نسبت داده شده است:
در دروغگویی ماهر هستند.
• هدف اصلی آنها پیدا کردن یک شریک جنسی است.
اغلب ویژگیهای جنسیتزده و نژادپرستانه را نشان میدهند.
همدلی پایینی دارند و اهداف ابزاری روشنی را دنبال میکنند.
هیچیک از ایدئولوژیهایی را که ادعا میکنند دفاع میکنند، به اشتراک نمیگذارند.
در تغییر شکل خود به موقعیتهای ایدئولوژیکی خاص برای جذب قربانیان خود تردیدی ندارند.
عواقب و درمان وُکفیشینگ
عملکرد وُکفیشینگ از حدود سال ۲۰۲۰ و به دنبال همه گیری کرونا در جهان آغاز شد. از آن زمان، هزاران قربانی بر جای گذاشته است.
هر کسی که فکر کند این واقعیت عواقبی ندارد اشتباه میکند، زیرا این یک شوخی ساده یا یک شوخی بیاهمیت از سوی کسی که وانمود کرده است شخص دیگری است نیست.
وُکفیشینگ اقدامی مشخص است که به اعتماد و سلامت روان یک انسان دیگر را آسیب میزنند.
بنا بر مطالعهی منتشر شده در “ژورنال پلیس و روانشناسی جنایی” کلاهبرداریهای اینترنتی همیشه از دستکاری روانی استفاده میکنند که هزینهای بالا برای قربانی به همراه دارد.
قربانیان وُکفیشینگ چه تجربیاتی دارند؟
قربانیان وُکفیشینگ ممکن است برای چند ماه یا یک سال با این کلاهبرداران رابطه داشته باشند. عواقب زمانی شدیدتر است که آنها نسبت به این افراد احساس محبت کنند، زیرا عوارض روانی مانند موارد زیر ممکن است ظاهر شوند:
1- آسیب اخلاقی وجود دارد.
2- احساس میکند مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته است.
3- ترکیبی از خشم و شرم وجود دارد.
4-این تجربیات میتوانند منجر به افسردگی شوند.
5- اثر همیشگی که ایجاد میشود زخم خیانت است.
6-قربانی از خود میپرسد که چرا به فریب افتاده است.
7- او از بودن با کسی که نماینده دقیقاً مخالف ایدئولوژیهایش بوده پشیمان است.
8- برخی زنان پس از پایان رابطه با وُکفیشر مورد آزار سایبری قرار میگیرند.
9-جوانانی هستند که به خاطر ترس از قضاوت جرأت نمیکنند تجربیات خود را به اشتراک بگذارند.
پس از تجربه این وضعیتها چه باید کرد؟
اگر شما قربانی وُکفیشینگ بودهاید، نباید در بحث در مورد آن با دیگر زنان تردید کنید تا آگاهی نسبت به این عمل افزایش یابد. در حال حاضر، کلاهبرداریهای مربوط به روابط به عنوان جرم شناخته نمیشوند، زیرا معمولاً هیچ خسارت مالی وجود ندارد. تا امروز، دروغها و دستکاریها، مگر اینکه هزینه بالایی برای سلامت روان قربانی داشته باشند، تحت تعقیب قانون قرار نمیگیرند.
صحبت کردن در مورد آن با اطرافیان و به اشتراک گذاشتن تجربه با دیگر افرادی که همین را تجربه کردهاند کمک خواهد کرد. در عین حال، اگر هزینه روانی این تجربه بسیار بالا باشد، در درخواست حمایت پزشکی حرفهای تردید نکنید.
چگونه از از خود در برابر وُکفیشینگ محافظت کنیم؟
مهمترین نکته این است که بدانید این واقعیت وجود دارد و باید تشخیص دهید که در برنامههای دوستیابی، حضورهای نادرستی وجود دارند که توسط میلیونها نفر هر روز استفاده میشوند.
در حالی که همه ما این موضوع را در ذهن داریم، اما تاکتیکها روز به روز پیچیدهتر میشوند.
هیچگاه ضرر ندارد که از استراتژیهای زیر پیروی کنید:
1- از اعتماد فوری به “عاشقها” در برنامههای دوستیابی خودداری کنید.
2- سعی کنید اطلاعات دقیقی درباره هر چیزی که دوست دارید در شبکههای اجتماعی منتشر نکنید. وُک فیشرها پروفایل قربانیان خود را مطالعه میکنند.
3- اگر با کسی مطابقت پیدا کردید و او شروع به گفتگو درباره فمینیسم، محیط زیست و حقوق اجتماعی کرد، باید هوشیار باشید.
4- وُک فیشرها با سوالات برملا میشوند و هر چه بیشتر سوال بپرسید، بهتر است. از پرسیدن سوالات متنوع درباره موضع ایدئولوژیک آنها دریغ نکنید. زمان زیادی نمیبرد که شکافها، ناآگاهیها، دروغها، اشتباهات، تحریفها یا ناراحتیها را تشخیص دهید.
5- اگر قربانی وُکفیشینگ شدهاید، تردید نکنید که این موضوع را با دیگر زنان به اشتراک بگذارید تا آنها نیز این نوع شیوههای فریبنده را مدنظر قرار دهند.
پیشگیری، بهترین سلاح در برابر این تکنیک
در حال حاضر، ما با یک مکانیزم دستکاری سایبرنتیک روبرو هستیم که یک گام فراتر از کلاهبرداری کلاسیک (کَتفیشینگ) است. به عبارت دیگر، در کَتفیشینگ، مجرم یک پروفایل جعلی ایجاد میکند تا قربانی خود را فریب دهد، در حالی که در وُکفیشینگ، یک قلاب بسیار پیچیده استفاده میشود: موضع ایدئولوژیک یا سیاسی.
این باید ما را به این واقعیت آگاه کند که اقیانوسی که شبکههای اجتماعی شامل آن هستند، جایی است که افرادی وجود دارند که قلابهایی برای به دام انداختن ما قرار میدهند. بنابراین، یک ماهی ماهر، مشکوک و چابک باشید که میداند کدام جریانات را دنبال کند و کدام صخرهها را باید دوری کند.