نمیتوانم روی درسم تمرکز کنم!

خراسان/ تا می خوام یک کمی روی درسهای دانشگاه تمرکز کنم یا گرسنهام می شه یا تشنه یا یه دوری توی اینستاگرام میزنم، تهش میبینم چند ساعت کتاب جلوم باز بوده با کمترین بازدهی ممکن. چی کار باید بکنم؟
اینکه وقتی میخواهی روی درسهای دانشگاه تمرکز کنی اما مدام حواست پرت میشود، احساس گرسنگی، تشنگی، یا رفتن سراغ شبکههای اجتماعی سراغت میآید، مسئلهای است که تقریباً همه دانشجوها با آن روبهرو شدهاند. اما چرا این طور میشود و برای مدیریت بهتر این وضعیت چه میتوان کرد؟
۱- مغز دنبال فرار از کار سخت است |مطالعه و درسخواندن برای مغز یه کار پرانرژی است، و مغز همیشه دنبال راهی برای صرفهجویی در انرژی میشود. در نتیجه موقع شروع مطالعه، هر بهانهای حتی یک حس گرسنگی یا تشنگی مختصر برای مغز ممکن است تبدیل به یک راه فرار شود، به خصوص اگر به کاری مثل گشتوگذار در اینستاگرام منجر شود که سریع به مغز پاداش میدهد.
۲- محیط مطالعه را اصلاح کنید|قبل از شروع مطالعه، یک بطری آب و مقداری خوراکی سبک در کنار خود قرار دهید تا در صورت احساس گرسنگی یا تشنگی، نیازی به ترک محیط مطالعه نداشته باشید. همچنین، ابزارهای حواسپرتی مانند تلفن همراه یا رایانه را از محیط دور یا بر روی حالت بیصدا قرار دهید.
۳- مطالعه را مقطعبندی کنید|روشهایی مانند پومودورو (مطالعه به مدت ۲۵ دقیقه و استراحت ۵ دقیقه) بسیار موثر هستند. در این بازههای زمانی کوتاه، ذهن متعهدتر باقی میماند و کمتر بهدنبال بهانه برای قطع مطالعه میگردد. همچنین پس از پایان هر بازه مطالعه کوتاه، ذهن فرصت بازسازی و استراحت پیدا میکند.
۴- هدف کوچک و مشخص تعریف کنید|تعیین اهداف بزرگ و سنگین میتواند احساس خستگی و ناتوانی ایجاد کند. در مقابل، اهداف کوچکتر و قابلدستیابی انگیزه را افزایش داده و موفقیتهای کوتاهمدت، انگیزه ادامه مسیر را بیشتر میکند.
۵ - از نرمافزارهای مدیریت زمان و تمرکز استفاده کنید|برنامههای مختلفی وجود دارد که با مسدود کردن موقتی دسترسی به شبکههای اجتماعی، به حفظ تمرکز کمک میکنند. استفاده از این ابزارها میتواند میزان حواسپرتی و گرایش به ترک مطالعه را کاهش دهد.
۶- انتظار کمالگرایی نداشته باشید|تمرکز و بهرهوری بالا، مهارتی است که با تمرین و تکرار بهدست میآید. اگر چند بار در حین مطالعه حواستان پرت شد، به معنای ناکامی کامل نیست. عملکرد روزانه خود را ارزیابی و برای ارتقای تدریجی آن تلاش کنید. در نهایت، مواجهه با این مشکل نیازمند صبر، خودآگاهی و آزمون و خطاست. راهکارها را میتوان متناسب با شرایط شخصی تنظیم کرد تا به بهترین نتیجه رسید. با تداوم، اراده و پایبندی به برنامهها، کسب تمرکز و افزایش کارایی در مطالعه دور از دسترس نخواهد بود.