خلعسلاح افراد دو رو

خراسان/ دورویی، تظاهر فرد به داشتن ارزش و باورهایی است که باطنا به آن باور ندارد. این رفتار نوعی حیله یا ریاکاری است که معمولاً از یک ترس درونی شده نشئت میگیرد و افراد آن را همچون ماسک و نقابهایی متفاوت با شخصیت اصلی خود، در ارتباطات با دیگران و حتی در مواجهه با خودشان به چهره میزنند. به این ترتیب فرد ممکن است در یک موقعیت با دوست و آشنا رفتارهای صمیمانه و دوستانه از خود نشان دهد ولی در باطن و اصل ماجرا رفتارهایی بسیار متفاوت از آنچه هست از جمله حسادت، کینه و دشمنی و... انجام دهد. نحوه برخورد با افراد دورو متناسب با موقعیت احساسی با افراد سازماندهی میشود.
اگر موقعیت احساسی نزدیک وجود نداشته باشد...
در ارتباط با این افراد وقتی رابطه عاطفی و احساسی نزدیکی وجود نداشته باشد، بهترین راهکار کمتر کردن یا قطع کردن ارتباط با آنان است؛ زیرا اولویت در یک رابطه حفظ سلامتروان است. در ارتباط با آنان هرگاه احساس کردید ارتباطتان آزاردهنده و ناخوشایند به پیش میرود با عذرخواهی محترمانه به این ارتباط پایان دهید. این دوری و اجتناب، ذهن را آرام میکند و جلوی تکانشگری را میگیرد.
اگر موقعیت احساسی نزدیک وجود داشته باشد...
۱- درک قصد و نیت افراد| با توجه به سوءرفتارهای این افراد پیشنهاد میشود در ارتباط با آنها محتاطانه عمل کنید و مسائل و مشکلات مهم زندگی شخصی را با آنان در میان نگذارید؛ زیرا امکان دارد از اطلاعات دریافتی از نزد شما علیه خودتان استفاده کنند.
۲- تعیین قاطعانه مرزی مشخص| یکی از راهکارهای مفید بعد از کسب شناخت و آگاهی از رفتار افراد، تعیین مرزبندیهایی در ارتباطتان است. به این منظور بهجای مشاجره و بحث و جدل،عاقلانه است که در ارتباط با آنان تا جایی که رفتار آنان برای شما ضرری ندارد و موجب تنش و ناراحتی در شما نمیشود، پیش روید و بیش از آن خود را درگیر نکنید.
۳- انتقاد محترمانه و مودبانه| افراد دورو را از رفتارشان آگاه کنید و با انتقاد محترمانه از آن ها بخواهید در رفتار خود بازنگری کنند. ضروری است که در نحوه انتقاد کردن از افراد شیوههای موثر و مفیدی را به کار بگیرید. از این رو بهجای انتقاد مستقیم به افراد شیوههای رفتاری صحیح را به آنان پیشنهاد دهید.
۴- آمادگی برای هرگونه واکنش احساسی| افراد دورو معمولا با واکنشهای احساسی همچون گریه و بیتابی سعی میکنند شما را همچنان در یک رابطه نگه دارند و درعین حال به رفتارهای متناقض و دورویی خود ادامه دهند. در این گونه موارد واکنشهای عاطفی و احساسی آنان را نادیده بگیرید و آن را تقویت نکنید؛ بلکه سعی کنید با استراتژیهای مناسب به آنان فرصت انتخاب بدهید که یا در رفتار خود بازنگری کنند یا آن رابطه را پایان دهند.
نویسنده: زهرا فولادی | روانشناس