محافظت از پیوند زناشویی: راهکارهای عملی برای جلوگیری از طلاق عاطفی

سواد زندگی/ آیا احساس میکنید در رابطه با همسرتان تنها شدهاید، حتی زمانی که کنار هم هستید؟ طلاق عاطفی، مرحلهای خاموش اما ویرانگر در روابط، میتواند پیوند شما را از بین ببرد. بیاموزید چگونه با این پدیده مقابله کنید و عشق را در زندگی مشترک زنده نگه دارید.
طلاق عاطفی، فرآیندی تدریجی است که در آن زوجین از نظر احساسی از یکدیگر فاصله میگیرند، گویی که دیگر شریک زندگی یکدیگر نیستند.
این وضعیت، که اغلب با سکوت، سردی و بیتفاوتی همراه است، میتواند منجر به احساس تنهایی، ناامیدی و از دست رفتن صمیمیت در رابطه شود.
اما چگونه به دام طلاق عاطفی نیفتیم؟ این مقاله به بررسی علل و نشانههای طلاق عاطفی و ارائه راهکارهای عملی برای تقویت ارتباط، حفظ صمیمیت و جلوگیری از فروپاشی احساسی در روابط زناشویی میپردازد.
چگونه گرفتار طلاق عاطفی نشویم؟
طلاق عاطفی چیست؟ در صورتی که زن و شوهر از زندگی مشترک خود رضایت نداشته باشند و روابط بین آن ها به سردی گراید، ممکن است با ادامه دار شدن مشکل، طلاق عاطفی اتفاق بیفتد.
این نوع از طلاق منجر به جدا شدن همسران از یکدیگر به لحاظ روحی، جسمی و جنسی می گردد و تبعات زیادی به همراه دارد. پس از آشکار شدن مشکلات زناشویی، زوجین تا چند وقت با یکدیگر دعوا و مشاجره دارند اما بعد از آن، مرحله ی بی تفاوتی فرا می رسد و طلاق عاطفی اتفاق می اقتد.
طلاق
طلاق عاطفی که در آن زوجین همچنان با هم زیر یک سقف زندگی می کنند اما نه مثل همسران واقعی بلکه مانند دو همخانه که هیچ احساسی نسبت به یکدیگر ندارند.
لازم به ذکر است که طلاق عاطفی می تواند یکی از زمینه سازهای طلاق قانونی باشد.
عوامل ایجاد طلاق عاطفی
عوامل متعددی روی رابطه ی زن و شوهر تاثیر می گذارند،و طلاق عاطفی ظهور می کند.
برخی از این عوامل عبارت است از:
نارضایتی جنسی یک طرفه یا دو طرفه
برآورده نشدن انتظارهای طرفین در یک رابطه
تامین نشدن نیازهای عاطفی
بی توجهی به نیازهای جنسی و عاطفی همسر
انتخاب همسر اشتباه
مشکلات روانی هر یک از طرفین
دخالت دیگران در فرایند زندگی زناشویی
نداشتن شناخت کافی از شریک زندگی
شاید از خود بپرسید که چرا با وجود این همه مشکل، زن و شوهر از یکدیگر به طور رسمی طلاق نمی گیرند؟
دلایل مختلفی برای طلاق عاطفی وجود دارند که همسران با توجه به آن ها مجبور می شوند از طلاق قانونی صرف نظر کنند و مانند دو غریبه در کنار هم به ادامه ی زندگی بپردازند.
چرا طلاق قانونی نمی گیریم؟
منع طلاق از طرف جوامع سنتی مانند جامعه ی ایران
عدم توانایی شوهر در پرداخت مهریه
در صورتی که فردی که حضانت را فرزند را بر عهده می گیرد، توانایی مالی نگهداری از او را نداشته باشد.
وقتی دوری از فرزند برای فردی که حضانت فرزند را واگذار می کند، مشکل ایجاد کند.
هنگامی که پدر و مادر نمی خواهند با طلاق رسمی به روحیات فرزند آسیبی وارد کنند، ممکن است دست به طلاق عاطفی بزنند و از طلاق رسمی و قانونی صرف نظر کنند.
نشانه های طلاق عاطفی
فروکش کردن احساساتی که در ابتدای رابطه بسیار شدید می نمودند. از جمله هیجان و اشتیاق
اعتماد متقابل زن و شوهر به یکدیگر کاهش می یابد.
نسبت به یک دیگر بی توجه می شوند.
زمانی که همسران به با هم بودن اختصاص می دادند کاهش می یابد.
حس نیاز و وابستگی به همسر بسیار کاهش می یابد.
میزان تفریحات و فعالیت های مشترک کاهش می یابد.
یکی از همسران یا هر دوی آن ها دیگران را به همسر خود ترجیح می دهد.
خانه ی گرم و پر نشاط گذشته به فضایی سرد و خشک تبدیل می گردد.
از حس وابستگی، امنیت و اعتمادی که فرزندان نسبت به والدین خود احساس می کردند به شدت کاسته می شود.
آیا طلاق درمانی دارد؟
در بسیاری از موارد با کمک و همراهی مشاور می توان از بروز طلاق عاطفی جلوگیری و یا حتی در صورت بروز، می توان آن را درمان کرد.
اگر طرفین با صبر و حوصله به سخنان یکدیگر گوش کنند، به نیاز های عاطفی و جنسی یک دیگر توجه کنند و همسر را برای خود محرم اسرار بدانند، می توان جلوی ایجاد بسیاری از مشکلات و سوءتفاهم هایی که منجر به بروز طلاق عاطفی می گردند را گرفت.
یکی از بهترین راه حل هایی که در این مورد وجود دارد، پایین آوردن توقعات از همسر است. بهتر است گاهی یک پله پایین بیاییم و به جای ایده آل گرایی، واقع گرایی را در دستور کار زندگی خود قرار دهیم.
نشانه ها و علائم طلاق عاطفی
از جمله راه هایی که می تواند از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کند، آگاهی از علائم و نشانه های این طلاق است. همچنین می توانید از راه حل زوج درمانی هم استفاده کنید.
هشدارها و علائم طلاق عاطفی:
شما و یا شریک عاطفیتان دچار تغییراتی شده اید
یکی از بارزترین نشانه های طلاق عاطفی، تغییر کردن تدریجی زن و مرد در زندگی مشترک است. این تغییر گاهی به شکل مثبت و یا رو به رشد کردن است یا به شکل مفی به معنای جدا شدن از یکدیگر است.
در طلاق عاطفی، بسیاری از علاقه و فانتزی های دو نفر تغییر کرده که این افراد حرف مشترکی با یکدیگر ندارند. همان طور که می دانید کنار آمدن و یا عادت کردن به این تغییرات بسیار دشوار است و در صورتی که هر یک از افراد نتوانند این تغییرات را بپذیرند اوضاع بیشتر از آن که به نظر می رسد پیچیده می شود.
خیانت کردن
از دیگر علائم و نشانه های طلاق عاطفی خیانت کردن است.
زمانی که همسر شما دچار خیانت می شود، این خیانت او می تواند احسااست شما را تغییر و یا تحت تاثیر خود قرار دهد. در صورتی که بخواهید به شریک عاطفی خود فرصتی جدید بدهید، آسیب روحی که به شما وارد شده است کاملا جبران ناپذیر است.
در موادی این احتمال وجود دارد که نتوانید هرگز به شریک عاطفی خود اعتماد کنید که این موضوع سبب می شود تا به مرور زمان شما از شریک عاطفی خود فاصله بگیرید به طوری که شاید زیر یک سقف زندگی کنید اما شما با هم کاملا غریبه هستید.
عدم صمیمیت
در طلاق عاطفی، متاسفانه صمیمیت بین افراد تا حد زیادی از بین می رود. به طور مثال ممکن است پارتنر شما دیگر در مورد اتفاقات روزمره خود با شما صحبت نکند و برای هر اتفاقی غر بزند و دیگر به نوازش کردن شما تمایلی نداشته باشد.
در طلاق عاطفی، شما و همسرتان تمام رویا و امیدهایی که در اوایل ازدواج ساخته اید را در این مرحله اهمیت خود را به طور کامل از دست داده است که این عدم صمیمیت می تواند تاثیر به سزایی در رابطه جنسی شما داشته باشد.
مشاجره های دائمی
یکی از مهم ترین خواسته های افراد از ازدواج، داشتن خانه ای آرام و امن، با یک شریک دلسوز است. در مواردی مشاهده شده است که زوجین، بر سر هر چیزی کوچکی با هم مشاجره می کنند و این افراد دائما با خود کلنجار می روند که این موضوع سبب می شود تا خانه ارام شما به محیطی پر از تنش تبدیل شود.
همچنین بروز این اتفاق می تواند روحیه شما را بسیار فرسوده کند.
انتقادات کردن های بیش از حد
بسیاری از افراد، در شروع رابطه، برای آنها همه چیز عاشقانه و زیبا به نظر می رسد ولی متاسفانه با گذشت زمان و پیشرفت کردن روابط، ممکن است به یکباره روابط شما تحت تاثیر قرار بگیرد گویی که انگار این افراد عینک خوش بینی را از چشمان خود برداشته و تازه نقص ها و کم و کاستی های شریک عاطفی خود را دیده اند.
عدم لذت بردن از کنار هم بودن
همانطور که می دانید داشتن یک رابطه سالم با دوستان خود در خارج از خانه در حدی که در چارچوب خود حفظ شود، می تواند درست و سالم باشد اما در صورتی که شریک زندگی شما به کسی غیر از شما اعتماد کرده باشد باید در مواردی نگران شوید زیرا که ممکن است پای یک رابطه جدید در وسط باشد.