قاعدگی زودرس و دیرهنگام با بدن چه میکند؟

خراسان/ قاعدگی در زنان از دوره بلوغ (معمولا ۱۳سالگی به بعد) شروع میشود و شروع زودهنگام قاعدگی میتواند دردسرساز باشد.اگر این اتفاق بیفتد چه مشکلاتی را برای یک دختر جوان ایجاد میکند و چه عواملی زمینهساز قاعدگی زودرس خواهند شد؟
مطالعه جدید دانشگاه سائوپائولو نشان میدهد سنی که دختران برای نخستین بار قاعده میشوند، میتواند بر سلامتی آنها در بزرگ سالی تاثیر داشته باشد. شروع زودهنگام قاعدگی باعث افزایش مدتزمان مواجهه بدن با هورمون استروژن میشود و میتواند رشد بافت پستان و نامتعادلی هورمونی را تحریک کند. میانگین سن شروع قاعدگی در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ حدود ۱۲.۵ سال بود، اما برای کسانی که بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ به دنیا آمدهاند، این سن به ۱۱.۹ سال کاهش یافته است.
ارتباط سن شروع قاعدگی و بیماریها
پژوهشها میگوید دخترانی که قاعدگیشان پیش از ۱۰ سالگی آغاز شود، بیشتر در معرض ابتلا به چاقی، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و اختلالات باروری مانند پرهاکلامپسی (مسمومیت بارداری) قرار دارند. زنانی هم که اولین بار بعد از ۱۵ سالگی پریود شده بودند، اگرچه کمتر احتمال دارد دچار چاقی شوند، احتمال اینکه پریودهای نامنظم و برخی مشکلات قلبی داشته باشند، بیشتر است. شناخت این ارتباطها میتواند به زنان و پزشکان آنها کمک کند پیشگیرانهتر عمل کنند و از بروز مشکلاتی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی جلوگیری کنند.
دلایلی برای قاعدگی زودهنگام و دیرهنگام
شروع دیرهنگام قاعدگی به معنی تاخیر در مواجهه با استروژن است؛ هورمونی کلیدی که از استخوانها محافظت میکند و تراکم استخوانها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، شروع زودهنگام قاعدگی به معنی مواجهه بیشتر با استروژن در طول زندگی است که رشد و توسعه بافت پستان را تحریک میکند و ممکن است باعث نامتعادلی هورمونی شود. قاعدگی زودهنگام با افزایش خطر مشکلات قلبی، دیابت نوع ۲، سرطان پستان، اضطراب و افسردگی هم مرتبط دانسته شده است.
محققان هنوز نتوانسته اند علت دقیق این را که چرا دختران زودتر از گذشته به بلوغ میرسند، مشخص کنند. با این حال، برخی به افزایش نرخ چاقی کودکان، افزایش مواجهه با مواد شیمیایی مختلکننده هورمونها و افزایش سطح استرس اشاره کردهاند.