ايرنا/ بانوي 33 ساله اهل روستاي هوتک کرمان تصميم گرفته است ديرينگي هنر شال بافي از هنرهاي سنتي منسوخ شده اين خطه را با کار و کارآفريني احيا کند.
فاطمه کربلايي ساکن روستاي هوتک شال بافي را از استاد علي ميراحمدي به عنوان تنها بازمانده اين کار آموخت و سعي کرد با گسترش آموزش آن در احياي اين هنر اصيل ايراني تلاش کند؛ وي در همان روستا به چند نفر آموزش شال بافي داد و در ادامه کارآفريني را آغاز کرد.
کربلايي که داراي دو فرزند دختر است، در چهار سال گذشته شال بافي را با جديت پيگيري کرده است.
اين بانوي هنرمند و صنعتگر روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا بيان کرد: شال بافي هنر منسوخ شده اي است که قدمت آن به بيش از هزار سال پيش باز مي گردد و ما تصميم گرفتيم آن را زنده کنيم.
وي بيان کرد: شال هايي که در گذشته با هنر دست زنان ايراني بافته شده بود براي لباس پادشاهان استفاده مي شد اما اکنون شال بافي کاربردهاي ديگري دارد و براي روميزي، پرده، رومبلي، روتختي و موارد ديگر استفاده مي شود.
کربلايي گفت: براي شال بافي از نخ پته استفاده مي شود، رنگ بندي هاي مختلف دارد و تاکنون با طرح سنتي شال بافي که همان بته جقه است، کار را انجام مي دهيم.
وي ادامه داد: البته مدتي است شال بافي را در طرح هاي جديد مانند شطرنجي آغاز کرده ايم اما تاکنون اين طرح ها وارد بازار نشده اند.
وي گفت: همه سرمايه و پس انداز زندگي ام را براي اين کار خرج کردم و اگر بازار مناسب براي اين کار بوجود نيايد، ورشکست خواهم شد.
اين بانوي کارآفرين افزود: سرمايه اوليه براي راه اندازي کار شال بافي، 15 ميليون ريال است که براي تهيه دار و نخ استفاده مي شود و بسياري از زنان مي توانند حتي در خانه اين کار را انجام دهند.
وي بازار فروش اين کالا را در شرايط کنوني مناسب ندانست و گفت: ما کار را با نيت اين که اين هنر زنده بماند، آغاز کرديم اما بايد حمايت هايي نيز براي ادامه کار وجود داشته باشد که تاکنون نبوده است.
کربلايي بيان کرد: هنوز براي فروش محصولات توليدي شال بافي و يافتن بازار براي آنها تصميمي گرفته نشده و تاکنون فروش ما بسيار کم بوده است.
وي با اشاره به اين که شال هاي بافته در اندازه حداکثر هر مترمربع به قيمت يک ميليون ريال به فروش مي رسند، افزود: اين در حالي است که پته کرمان که با همين نخ شال دوخته مي شود، با قيمت بسيار بالاتر به فروش مي رسد.
وي با تاکيد بر اين که بايد اين هنر به مردم شناسانده شود تا زيبايي هاي آن را ببينند و از آن استفاده کنند، گفت: همين موضوع باعث مي شود درآمد بيشتري نيز براي ما وجود داشته باشد.
اين هنرمند اظهار کرد: اگر حمايت هاي لازم از اين هنر انجام شود، مي توانيم يک کارگاه کوچک با چند دستگاه شال بافي داشته باشيم، ضمن اين که کاري توليدي انجام داده و افراد زيادي را آموزش دهيم تا بتوانند براي خود درآمد داشته باشند.
وي گفت: پرداختن به اين کار باعث شده تصميم به ادامه تحصيل بگيرم و پس از سال ها که از دوران گرفتن مدرک ديپلم من گذشته است، مي خواهم امسال در کنکور سراسري شرکت کنم و در رشته اي مرتبط با کارم در دانشگاه ادامه تحصيل دهم.
کربلايي تاکيد کرد: هنر شال بافي نياز به حمايت از سوي مسوولان دولتي و بخش خصوصي دارد.
وي افزود: اگر نمايشگاه هاي بيشتري در سطح استان داير و اين نوع توليدات در نمايشگاه هاي ملي و بين المللي عرصه شود، در معرفي بيشتر اين هنر تاثيرگذار است.
وي گفت: بايد مردم اين هنر و کاربردهاي آن را بشناسند تا از آن استقبال کنند.
کربلايي با اشاره به اين که حدود يک سال است که همسرش نيز در اين هنر به او کمک مي کند، افزود: موفقيت در هر کار هنري نياز به علاقه دارد و اين عشق و علاقه فرد است که وي را براي دنبال کردن کار مي کشاند.
محسن ميراحمدي 34 ساله همسر فاطمه کربلايي نيز در گفت و گو با ايرنا بيان کرد: تا يک سال گذشته راننده بودم و امرار و معاش زندگي ما از آن طريق به دست مي آمد اما تصميم گرفتم در کنار همسرم به شال بافي بپردازم تا ضمن تلاش براي احياي اين هنر بتوانيم جايگاه مناسبي براي اين رشته فراهم کنيم.
وي افزود: هنر شال بافي بيش از هزار سال سابقه در ايران دارد و حتي قبل از اين که فرش باشد اين هنر وجود داشته اما متاسفانه به دلايلي از دست رفته است.
ميراحمدي اظهار کرد: تا بازار اين هنر بار ديگر رونق بگيرد، مسوولان بايد کمک هاي لازم را انجام دهند.
وي گفت: ميراث فرهنگي 30 عدد دار شال بافي را به صورت اماني در روستاي هوتک احيا کرده و به مردم داده است تا بتواند اين هنر را گسترش دهد.
وي افزود: همچنين مواد اوليه نيز از سوي اين سازمان به صورت رايگان در اختيار علاقه مندان قرار گرفته است ضمن اين که ما بر کار و بافت بافندگان شال نظارت مي کنيم شال هاي بافته شده خود را به ما مي دهند تا براي آنها بفروشيم.
ميراحمدي خاطرنشان کرد: در گذشته براي اين شال ها مشتري وجود داشت و براي نمونه اهالي کردستان براي خريد شال کمر به بافندگان مراجعه مي کردند اما ديگر اکنون اين شال ها در آنجا هم بازار ندارد.
وي گفت: در زمينه صادرات اين محصول نيز فخري الله توکلي رييس کميسيون فرش و صنايع دستي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي استان کرمان اعلام کرده کار را در بازارهاي مختلف بررسي مي کند تا بلکه بازاري براي اين محصول پيدا کند.
وي افزود: در حال حاضر از 30 نفر که دار شال بافي براي آنها فراهم شده، 15 تا 20 نفر به دليل نداشتن بازار فروش کار نمي کنند در حالي که دستگاه و مواد اوليه رايگان در اختيار آنها قرار دارد.
از نگاه همسر اين بانوي هنرمند و کارآفرين، بازاريابي حلقه مفقوده شال بافي است.