جام نيوز/ درويش دوزي يا تفرش دوزي يکي از انواع رودوزيهاي ديگر ايراني است که در گذشته توليد کننده عمده و اصلي آن مردم تفرش بوده اند ولي در حال حاضر رونق و رواج چنداني نداشت.
اين نوع دوخت که از تکنيک بسيار ساده اي برخودار است و به صورت حاشيه هايي پهن بر روي پارچه ايجاد مي گردد شباهت زيادي به چشمه دوزي دارد با اين تفاوت که در آن به نسبت چشمه دوزي نخ کشي کمتري انجام مي شود. نحوه دوخت آن ساده و راحت است و فقط از شلال تشکيل مي شود. ساده ترين شکل تهيه سوزن دوزي درويش به اين صورت است که:
* روش اول
1- کشيدن طرح مورد نظر و دلخواه بر روي کاغذ شطرنجي
2- گذاشتن طرح بر روي جاي مورد نظر وکوک گرفتن اطراف آن
3- شروع دوخت بر روي کاغذ (به اين صورت که نخ مورد نظر را بر داشته، رديف هاي افقي را به صورت رفت وبرگشت کار ميکنيم سپس رديف هاي عمودي را دوخت مي کنيم که کامل کننده طرح مي باشد.
4-پس از اتمام طرح کاغذ را نم دار کرده ،سپس کاغذ را به آرامي از پارچه جدا مي کنيم.
5-از پشت کار را اتو مي زنيم.
6-در صورت نياز آنرا آستر کشي ميکنيم.
* روش دوم
اين روش که به صورت تار کشي انجام ميشود و نيازي به کشيدن نقش روي پارچه نيست، بلکه طرحها کاملا ذهني است و از طريق شمارش تار و پود پارچه و با دوخت شلال به وجود مي آيد. ابتدا با کشيدن سه نخ از طول و عرض پارچه مربع هايي به ضلع يک سانتي متر برروي پارچه مشخص مي نمايند و سپس وسط آن را با نخ ابريشمي به رنگ پارچه مي دوزند.
در رديف اول با شمارش تار و پود پارچه، شلال هاي منظم و يکنواختي بر روي پارچه دوخته مي شود و در رديف دوم شلال ها طوري زده مي شود که هر نخي که در رديف اول روي پارچه قرار داشته، در اين رديف زير قرار مي گيرد.
نکته قابل تذکر در مورد اين مرحله اين که رديف شلال هاي در طرح بايد زوج باشد(شش يا هشت رديف) در گذشته از اين دوخت براي تزئين: چادر شب، پرده ، رويه کرسي و بقچه استفاده مي شد و امروزه مي توانيم براي تزئين لباس، روميزي و ... از آن استفاده کنيم.