خبرگزاري دانا/ ازدواج سالم، يک حکم فطري و هماهنگ با قانون آفرينش است که انسان براي بقاي نسل و آرامش جسم و روح و حل مشکلات زندگي به آن احتياج دارد.
اسلام که هماهنگ با آفرينش گام برميدارد، در زمينه ازدواج تعبيرات جالبي دارد. در حديثي از پيامبر اعظم(ص) آمده است: «کسي که ازدواج کند، نيمي از دين خود را محفوظ داشته و بايد تقواي الهي را در نيم ديگر رعايت کند.»
غريزه جنسي، نيرومندترين و سرکشترين غرايض انسان است که به تنهايي با ديگر غرايض برابري ميکند و انحراف آن، نيمي از ايمان انسان را به خطر خواهد انداخت به همين دليل در آيات مربوط و روايات متعددي، مسلمانان به کمک در امر ازدواج مجران تشويق شدهاند.
به نظر، آنچه در امر ازدواجها در جامعه امروزي ما به چشم ميخورد، تضاد آن با سبک زندگي اسلامي و فلسفه زندگي قرآني است. پيروي از رويههاي به دور از سبک زندگي اسلامي، نه تنها کمکي به اهداف و فلسفه اسلامي ازدواج نخواهد کرد بلکه آثار مخرب و غيرسازندهاي را به دنبال خواهد داشت. نمود رفتارهاي متناقض با دين در زندگي، بحران و فروپاشي خانواده را به دنبال خواهد داشت.
*ايمان به بعض و کفر به بعض!
شايد برخي از ما قاعدهي «ايمان به بعض و کفر به بعض» را دنبال ميکنيم که با مشکلات متعددي در زندگي روبرو ميشويم و در پارهاي موارد به طور طبيعي، اين معضل و مشکلات به جامعه سرايت کرده و دامنگير جامعه نيز ميشوند. اگر ديديم که در برخورد با مسائل گوناگون زندگي، هر جا که به نفع ما بود بر اساس دين عمل کرديم و هر جا که ضرر خود را در آن بيابيم، دست به دامن سنتهاي ملي و قومي شديم و يا قوانين غربي و غيراسلامي را پيروي نموديم، بدانيم که از آموزههاي ديني و دستورات اسلامي فاصله گرفتهايم به طوري که قطعاً ضررها و آثار و تبعات منفي اينگونه رفتارها در زندگي شخصي و اجتماعي خودِ ما نمود پيدا خواهد کرد.
لحظهاي با خود بيانديشيم! آيا تهيه جهيزيه و تحميل آن بر عهده زن و خانواده او، از دستورات ديني است يا تبعيت از آداب و رسوم قومي؟ مهريههاي سنگين چه سنخيتي با سبک زندگي اسلامي دارد؟ در کجاي آموزههاي ديني و دستورات اسلامي بر سختگيري خانوادهها در امر ازدواج (مگر در برخي موراد که آن هم به ديانت و تقواي مرد يا زن بر ميگردد و نه امور مادي و دنيوي) تأکيد شده است؟ آيا برگزاري تجملگرايانه مراسمات ازدواج با دين اسلام مطابقت دارد يا در تضاد با آن است؟
*بنبست زندگي اشرافي!
سادهزيستي و دوري از تجملات از راههاي نجات از بسياري مشکلات زندگي است و اصولاً ازدواجهايي که با تکيه بر سادهزيستي بنا نهاده شوند، از دوام و پايداري و ثبات برخوردار خواهند بود. زوجي که زندگي خود را با تجملات آنچناني و مراسمات اشرافيگرايانه برگزار ميکنند، ديگر چه توقعي از آنها ميرود که با بروز کوچکترين مشکل به بنبست نرسند؟! از همان ابتداي شروع زندگي بايد سادهزيستي و دوري از تجملات را تمرين کرد. شايد برخي نکات به ظاهر ساده به نظر برسند اما ريشه بسياري از مشکلات زندگيهاي امروزي هستند. متأسفانه ديده شده که حتي براي ساخت کارت دعوت عروسي، هزينههاي بسيار هنگفت صرف شده است! در حالي که هيچ نيازي به صرف چنين هزينههاي گزافي نيست. کابوس زندگيهاي پرخرج و اشرافي و نيز همرنگ شدن با جماعتي که فلسفه تشکيل يک زندگي نو را در چيزي جز مسائل مادي و دنيوي خلاصه نميکنند، ازدواجها را سخت و زندگيهاي مشترک را به جدايي ميکشاند.
*دستور اسلام براي ازدواج چيست؟
در آيه 32 سوره مبارکه نور آمده است:
«وَأَنْکِحُوا الْأَيَامَى مِنْکُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَإِمَائِکُمْ إِنْ يَکُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ»
ترجمه اين آيه چنين است:
«بي همسران و غلامان و کنيزان درستکارتان را همسر دهيد اگر تنگدست هستند، خداوند آنان را از فضل خويش بىنياز خواهد کرد و خدا گشايشگر داناست.»
سبک زندگي اسلامي بر آسان گرفتن در امر ازدواج و تکيه بر فضل خدا براي گشايش در تنگدستيها تأکيد دارد اما تا چه حد در ازدواجهاي امروزي بدين سيره عمل ميشود؟ آمار بالاي مجردها و بالا رفتن سن ازدواج، نشان از فاصله گرفتن از اين دستور راهگشاي قرآني است.
در روايتي از امام کاظم(ع)، يکي از سه طايفهاي که در روز قيامت در سايه عرش خداوند قرار دارند، کسي دانسته شده که وسايل تجويز برادر مسلمانش را فراهم کند؛ بويژه پدران در اين مورد وظيفهشان بسيار سنگين است؛ چنانکه در حديثي از پيامبر اسلام صلواتالله عليه ميخوانيم: «کسي که فرزندش به حد رشد برسد و امکانات ازدواج او را داشته باشد و اقدام نکرده و درنتيجه، فرزند مرتکب گناهي شود، اين گناه بر هر دو نوشته خواهد شد.»
باز به همين دليل، دستور مؤکد داده شده است که هزينههاي ازدواج اعم از مَهر و ساير هزينهها را سبک بگيرند تا مانعي بر سر راه ازدواج مجردان پيدا نشود. به همين جهت در روايات، سنگيني مَهر زن از نشانههاي بد قدمي او شمرده شده و چون يک بهانه همگاني براي فرار از زير بار ازدواج و تشکيل خانواده، مسأله فقر و نداشتن امکانات مالي است، قرآن کريم در پاسخ آن به صراحت فرموده که فقر نميتواند مانع راه ازدواج گردد بلکه چه بسا ازدواج سبب بينيازي شود.
در حديثي از امام صادق عليهالسلام ميخوانيم: «روزي، همراه همسر و فرزند است.» بدون شک، امدادهاي الهي نيز به کمک افرادي که براي انجام وظيفه انساني و حفظ پاکي خود اقدام به ازدواج ميکنند، ميآيد.
بيشک، فاصله گرفتن از سبک زندگي اسلامي، چيزي جز افزايش معضلات و مشکلات اجتماعي را به دنبال نخواهد داشت و تبعيت از دستورات ديني و قرآني و تکيه بر سبک زندگي مبتني بر دين اسلام، راه برونرفت از مشکلات بوجود آمده در جامعه در امر ازدواج است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد