مجله سلامت/ زماني که براي اولين بار دندانهاي کودک ديده ميشود، ممکن است نشانههايي در او ايجاد گردد. در اين مقاله قصد داريم به همين موضوع بپردازيم. آيا ميدانيد اولين دندانهاي کودک چه موقع ديده ميشوند؟ بيشتر کودکان اولين دندان خود را در ۶ ماهگي در مي آورند اما برخي از کودکان نيز در اوايل سه ماهگي يا ۱۴ ماهگي دندان در مي آورند. اينکه کودکان در چنين شرايطي چه احساس و تجربه اي دارند بسيار متنوع است. هر کدام از کودکان ممکن است نشانههاي خاص خود را داشته باشند اما برخي از نشانهها در همه کودکان يکسان است.
زمان دندان درآوردن کودکان:
عموما کودکان دندانهاي خود را به صورت جفت در مي اورند. اولين دندانها در پايين دهان ديده ميشود. بعد از يک ماه يا بيشتر، دو دندان بالا نيز پديدار ميگردد. با اين وجود احتمال اينکه اولين دندانهاي کودک به شکل چهار تايي در پايين دهان باشد وجود دارد. بازه زماني عمومي که در بيشتر کودکان ديده ميشود به شرح زير است:
۶ ماهگي: سانترال انسيزور پايين
۸ ماهگي: سانترال انسيزور بالا
۱۰ ماهگي: لَترال انسيزور بالا و پايين
۱۴ ماهگي: دندان مولر اول
۱۸ ماهگي : دندان نيش
۲۴ ماهگي: دندان مولر دوم
نشانههاي دندان درآوردن:
معمولا فرايند دندان در آوردن براي همه کودکان يکسان نيست و در هر کدام از آنها اين فرآيند ميتواند متفاوت باشد. نشانههايي که در اين شرايط ممکن است مشاهده کنيد به شرح زير است:
نياز به ساييدن دارند:
فشاري که دندان در حال رشد به دهان کودک وارد ميکند ممکن است کمي آزاردهنده باشد. به همين خاطر بيشتر کودکان در چنين شرايطي به دنبال وسيله اي براي ساييدن هستند. جويدن وسايل مختلف نيز يکي از پاسخ هايي است که کودکان به حس عجيبي که در دهان خود دارند ميدهند.
لثههاي او ممکن است پف کند:
قبل از اينکه اولين دندان کودک نمايان شود؛ ممکن است لثههايش قرمز، متورم و کبود گردد. برخي از اوقات لثه ممکن است به خاطر وجود دندان برآمده شود. اگر دستتان را به پوست لثه بزنيد اين برآمدگي را احساس خواهيد کرد.
سرازير شدن بيش از حد آب از دهان:
زماني که آب زيادي از دهان کودک سرازير ميشود بايد به وجود دندان جديد شک کنيد. البته اين موضوع ممکن است دلايل ديگري نيز داشته باشد. نميتوان مطمئن بود که سرازير شدن آب دهان به معناي دندان درآوردن کودک است اما اگر چنين شرايطي در کودک خود ديديد ميتوانيد نشانههاي ديگري را نيز مورد بررسي قرار دهيد.
ايراد گرفتن بيش از حد به خصوص در شب:
پديدار شدن دندان در دهان ممکن است براي کودک آزاردهنده باشد. به همين خاطر کودک احساس ناراحتي و بي قراري خواهد داشت. اين موضوع در شب بيشتر و بدتر ميشود.
کشيدن گوش:
اگرچه اين موضوع ممکن است نشانه عفونت گوش باشد اما ميتوان آن را نشانه دندان درآوردن نيز محسوب کرد.
تغييراتي که در عادتهاي غذا خوردن کودک ايجاد ميشود:
کودکاني که غذاهاي جامد ميخورند ممکن است به کمک شما نياز داشته باشند زيرا در بيشتر موارد استفاده از قاشق لثههاي ملتهب او را اذيت ميکند. در برخي از شرايط نيز کودکان بيشتر از حد معمول غذا مي خورند زيرا ايجاد فشار بر روي دندان را دوست دارند. کودکاني که از شير مادر يا شير خشک استفاده ميکنند نيز ممکن است با هوس و شدت بيشتري اينکار را انجام دهند اما بعد از مدتي اين هوس کمتر ميشود زيرا فعاليت مکيدن باعث ايجاد فشار ناراحت کننده اي بر روي لثه و مجاري گوش ميشود.
روش هايي براي کاهش و تسکين درد:
در اين شرايط که کودک شما با درد دست و پنجه نرم ميکند بايد روشهايي را براي کاهش و تسکين درد به کار بگيريد. در ادامه برخي از اين روشها را با هم مرور ميکنيم:
يک پارچه نرم سرد و مرطوب برداريد:
يک پارچه تميز و نرم برداريد و آن را مرطوب کنيد. بهتر است چند تکه يخ کوچک داخل آن بگذاريد. سپس آن را روي لثه قرار دهيد. اينکار باعث بي حس شدن لثه و کاهش درد در کودک ميشود.
استفاده از ماساژ:
اگر هنوز دندان کودک در نيامده است و در عمق بيشتري از لثه قرار دارد و هنوز درد زيادي ندارد، فشار يا ماساژ ميتواند کارساز باشد. با مالش دادن ناحيه مورد نظر با دست تميز ميتوانيد درد کودک را کمتر کنيد.
استفاده از مسکن:
استامينوفن يا ايبوپروفن بهترين درمان براي تسکين درد هستند. البته بايد به خاطر داشته باشيد که اگر کودک شما کم سن و سال است نميتوانيد خودسرانه دارويي به او بدهيد. در چنين شرايطي از پزشک کمک بگيريد.
پرت کردن حواس کودک:
درد دندان در اوردن همانند سردرد است. اين موضوع باعث ايجاد دردهاي مزمن ميشود. در چنين شرايطي مي توانيد حواس کودکتان را پرت کنيد تا ديگر متوجه درد نشود. چند تا از اسباببازيهاي او را روي مبل قرار دهيد و سعي کنيد با او بازي کنيد. اينکار باعث ميشود حواس کودک پرت شود و درد کمتري احساس نمايد.
کارهايي که نبايد انجام دهيد:
غذاهاي سفت و محکم همچون نان منجمد يا تست، بيسکوييت سفت، هويج و موز منجمد را نبايد به کودک خود بدهيد. اينگونه غذاها ممکن است براي کودک خوشايند باشد زيرا باعث ايجاد فشار بر روي لثه ميشود اما زماني که به مدت طولاني مورد استفاده قرار ميگيرد ممکن است باعث ايجاد اسيب به دهان گردد.
از مالش دادن لثه متورم خودداري کنيد. حتي مقدار بسيار اندکي از الکل نيز ميتواند براي کودک سمي باشد.
چه زماني بايد به پزشک مراجعه کنيم؟
از آنجايي که نشانههاي اوليه دندان در آوردن ممکن است همانند نشانههاي بيماري ديگري باشد، بهتر است در صورت بدتر شدن شرايط با پزشک مشورت کنيد. به عنوان مثال اگر تب کودک به ۱۰۱ درجه فارنهايت يا بالاتر از آن رسيد بايد او را نزد پزشک ببريد. برخي از کودکان حتي بعد از ۱۵ ماهگي نيز دندان در نميآورند. در چنين شرايطي ممکن است از شما خواسته شود کودک را نزد متخصص ببريد تا بررسي از طريق اشعه ايکس انجام شود. فرايند دندان در آوردن ممکن است تا دو سال ادامه پيدا کند.اما بعد از اينکه چند مورد از دندانهاي کودک پديدار شد، درد اين فرايند نيز کمتر ميشود. بعد از اينکه اولين دندان کودک شما رشد کرد، سعي کنيد آن را روزانه با يک پارچه نرم تميز کنيد. فرآيند دندان در آوردن ممکن است براي کودک شما کمي آزاردهنده باشد اما با کمي هوشياري و البته کمک ميتوانيد شرايط را بهبود ببخشيد و لبخند را بر روي چهره او بنشانيد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد