خراسان/
باي باي پوشک
هنگامي که کودک يک ساله مي شود، دغدغه مشترک تمام مادران يا به عبارت بهتر سوال اساسي آن ها اين است که چه زماني و چگونه مي توانم او را از پوشک بگيرم تا کمترين دردسر را تجربه کنم؟
اگر در زمان مناسبي اين آموزش داده شود، کودک در عرض يک يا دو هفته آن را فرا مي گيرد و بهترين زمان، در فاصله دو تا سه سالگي است. فرزند شما در يک و نيم سالگي توانايي جسمي کنترل مثانه خود را به دست مي آورد و کمي پيش از دو سالگي مي تواند احساس دفع را تشخيص دهد. بيشتر کودکان کنترل مدفوع را قبل از کنترل ادرار ياد مي گيرند.
زمان آموزش دست شويي رفتن
با اين حال، کودکان با يکديگر متفاوتند، ممکن است اين مرحله رشدي را زودتر يا ديرتر طي کنند، بهترين نشانه فرارسيدن زمان آموزش دست شويي رفتن، هنگامي است که شب ها پوشک فرزندتان تا صبح خشک باقي مي ماند. دقت کنيد که در آغاز آموزش نبايد پوشک را طي شب کنار بگذاريد.
اين امکان را فراهم کنيد که کودکان نظاره گر شما حين شستن دست هايتان پس از
دست شويي رفتن باشند.
اشتباه رايج مادران
يک اشتباه رايج اين است که مادران حين شروع آموزش دست شويي رفتن، کودکان را به خصوص در فصول گرم سال، طي روز پوشک نمي کنند؛ اين شيوه باعث مي شود کودک ضرورت خشک ماندن پوشک را متوجه نشود.
توصيه هاي لازم
* اگر فرزندتان در شلوارش ادرار کرد لازم است کمي درنگ کنيد و بلافاصله شلوارش را تعويض نکنيد چراکه در اين صورت متوجه آزاردهنده بودن شلوار مي شود در نتيجه تلاش مي کند تا کمتر چنين اتفاقي بيفتد.
* در دو هفته اي که مشغول آموزش هستيد ترجيحا لباس هايي به کودک بپوشانيد که تعويض آن ها آسان باشد.
* به اين که کودکتان در طول روز تقريبا چقدر مايعات نوشيده دقت کنيد.
* اين آموزش در صورتي موفق خواهد بود که با تعريف و تمجيد بسيار همراه باشد.
* لگن مخصوص دست شويي را به هيچ وجه جلوي تلويزيون قرار ندهيد چراکه به صندلي کودک مبدل مي شود و تمرکز کودک براي عمل دفع با تماشاي تلويزيون از بين مي رود.
* سعي کنيد در اين دو هفته يا تا زماني که از کنترل کودک تان بر مثانه اش آسوده خاطر نشده ايد کمتر به مهماني برويد؛ چون اگر براي آسودگي خيال، وي را پوشک کنيد او متوجه نمي شود چرا در مواقعي به پوشک نياز دارد در نتيجه دچار سردرگمي مي شود و اين امر در فرايند آموزش دست شويي رفتن تداخل ايجاد مي کند. پس به محض شروع آموزش تا رسيدن به نتيجه، هيچ وقفه اي در آن قرار ندهيد.
* زماني که کودک در حضور شما عمل دفع را انجام مي دهد، لازم است روي خود را برگردانيد تا متوجه حريم شخصي شود و در عين حال تمرکز بيشتري داشته باشد چراکه گاهي احساس خجالت کودک از حضور ديگران مانع عمل دفع مي شود.
* تا زماني که کودک توانايي شست و شوي خود را به تنهايي ندارد، به وي کمک و يادآوري کنيد که پس از مدت زمان مشخصي (مثلا سه سالگي) خودش به تنهايي بايد اين کار را انجام دهد. البته آموزش طهارت در 4-5 سالگي بايستي انجام شود.
* در برخي مواقع ممکن است کودک کنترل ادرار را از دست بدهد و خراب کاري کند به خصوص در مواقعي که هيجان زده است (خيلي ترسيده يا خيلي شاد و ...)، آگاه باشيد اگر مسئله بي اهميت جلوه داده شود يا بيش از حد به آن توجه شود، کودک به اين نتيجه مي رسد که مي تواند از اين موضوع بهره ببرد.
* اگر شب ادراري پس از چهار سالگي و نداشتن کنترل مدفوع تا پنج سالگي ادامه يابد لازم است به روان شناس مراجعه شود تا علل زيربنايي همچون اضطراب يا جلب توجه ناخودآگاه اگر وجود دارد که پيامد آن به صورت شب ادراري بروز کرده، حل و فصل شود؛ البته شب ادراري در کودکان پيش دبستاني مي تواند ناشي از عفونت ادراري نيز باشد.
* هرگز کودک را به علت شب ادراري به اتاق خواب خود نبريد؛ چرا که در اين صورت شب ادراري تقويت مي شود و به طور طبيعي هر رفتاري که تقويت و پاداش دريافت کند، ادامه دار مي شود.
تمهيدات پيش از خواب
* هميشه آخرين کار پيش از خوابيدن، بايد دست شويي رفتن باشد و نوشيدن مايعات پس از شام تا حد ممکن محدود شود.
*چنان چه کودک کنترل مدفوعش را از دست دهد و خراب کاري کند، جز تميز کردن وي واکنش ديگري نبايد انجام داد و به محض اين که کودک توانست کنترل را دوباره به دست آورد لازم است از او تعريف و تمجيد شود.
* کودکاني که براي عمل دفع لجبازي
مي کنند که حتي گاهي به يبوست منجر مي شود را مي توان در لگن آب گرم نشاند چراکه باعث شل شدن عضلات و تسريع و تسهيل عمل دفع مي شود و اگر يبوست دائم دارند، حتما ميوه و سبزيجات بيشتري در رژيم غذايي آن ها بگنجانيد.
*پوشيدن شلوارهايي که براي کودک جذاب است مي تواند مشوق خوبي براي خلاص شدن از پوشک باشد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار