سلامت نيوز/ همه ما عجول شده ايم. همان طور که براي همه کارهاي روزانه مان عجله داريم و مي خواهيم به سرعت به همه کارها در زماني کوتاه برسيم، دوست داريم فرزندمان هم زودتر از همه بچه ها بايستد، بخندد و راه برود. برخي پا را ازا ين هم فراتر مي گذارند و از کودک 1 ساله توقع دارند که اعداد را بشمرد و شعر بخواند يا از کودک 3 ساله شان توقع دارند که بخواند و بنويسد!
اما آيا داشتن اين توقعات درست است و سوال مهم تر اينکه، آيا اگر کودکي قادر به برآورده کردن توقعات ما نباشد، کم هوش و کم استعداد محسوب مي شود؟ و برعکس، کودکي که همه اين کارها را زودتر از موعد انجام مي دهد، باهوش و نابغه است؟ واقعيت اين است که مقايسه کردن بچه ها با هم، به هيچ عنوان، کار درستي نيست و فقط باعث اضطراب والدين و فشار آوردن به کودک مي شود.
درست است که والدين فرزندشان را به دنيا آورده اند، از حضور او هيجان زده اند و نمي توانند براي بزرگ شدن او صبر کنند، اما مانند بسياري از تغييرات ديگر زندگي چه بخواهيم و چه نخواهيم، کودک آهسته و پيوسته رشد خواهدکرد و در هر هفته و هر ماه از زندگي اش، مهارت تازه اي را ياد خواهدکرد و در هر هفته و هر ماه از زندگي اش، مهارت تازه اي را ياد خواهدگرفت. پس به جاي اينکه هيجان زده شويم، بهتر است کتاب هاي رشد کودک را مطالعه کنيم تا بدانيم در هر مرحله از رشد فرزندمان، چه توقعي بايد از او داشته باشيم.
هميشه بايد به خاطر داشته باشيم که براي آموختن يک مهارت، بايد يک بازه زماني را در نظر بگيريم زيرا برخي بچه ها، کمي زودتر يا کمي ديرتر ممکن است مهارتي را به دست آورند. پس به جاي مقايسه کودکتان با کودکان ديگر، او را با جدول هاي استاندارد پايش رشد کودک مقايسه کنيد و از ديدن توانمند شدنش لذت ببريد.
در ادامه برخي از کارهايي را که براساس جداول استاندارد، در کودکان تا 3 ماهگي در هرماه قادر به انجام آن مي شوند، آورده ايم که دانستن آنها به شما کمک مي کند رشد فرزندتان را به درستي پايش و در صورت تاخير غيرمعمول با پزشک مشورت کنيد.
پايش رشد در ماه اول زندگي
نوازد شما طي اولين هفته بعد از تولد، وزن از دست مي دهد. (کاهش وزني حدود 5 تا 10 درصد وزن هنگام تولد طبيعي تلقي مي شود) اما حدود 2 تا 3 هفته بعد، حدودا روز 14 تا 28 گرم اضافه وزن پيدا مي کند و مجددا به وزن هنگام تولد برخواهد گشت و تا پايان ماه اول، وزنش حدود 900 گرم زياد مي شود.
انتظار داشته باشد بند نافش بين 10 روز تا 2 هفته پس از زايمان بيفتد. هنوز نمي تواند گردنش را صاف نگه دارد پس هنگام بغل کردن بايد گردنش را نگه داريد. همچنين بايد مراقب نقاط نرمي که روي سر و پشت گردنش هستند (همان ملاج) باشيد. در اين زمان حرکات نوزاد، اغلب معطوف به بدن خودش است و در ارتباط با محيط اطرافش نيست. او اغلب حرکات را به صورت رفلکسي و نه آگاهانه انجام مي دهد. اگر انگشت خود را نزديک دستش ببريد، آن را مي گيرد و رها نمي کند.
رفلکس مکيدن باعث مي شود به سمت هرچه که در نزديکي گونه و لبش باشد، بچرخد تا آن را بمکد. انتظار داشته باشيد جمعا، دستکم 16 ساعت در روز بخوابد. نوزاد در اين مرحله از زندگي اش به شدت نزديک بين است، پس فقط آنچه را مي بيند که در فاصله 20 تا 39 سانتي متري صورتش قرار بگيرد. پس هنگامي که مي خواهيد با او حرف بزنيد، صورتتان را در فاصله نزديکي از چشمانش بگيريد تا بتواند شما را ببيند زيرا او عاشق صورت آدم است.
پايش رشد در ماه دوم زندگي
در اين ماه نوزاد شما به يک بچه دوست داشتني تبديل مي شود زيرا هم از نظر جسمي و هم از نظر اجتماعي بزرگ تر شده و مي تواند با شما ارتباط برقرار کند. به اين معنا که روي حرکات رفلکسي خودش، تسلط بيشتري پيدا مي کند و برخي حرکات را به طور ارادي انجام مي دهد.
در اين مرحله او مي تواند وقتي روي شکمش خوابيده، سرش را تا حدي (به اندازه 45 درجه) بلند کند. آنچه که نزديک صورتش باشد، با چرخش سر دنبال مي کند و حرکاتش کم کم از حالت غيرارادي خارج و هدفمند مي شوند. او تازه متوجه دستانش مي شود و اين کشف او را هيجان زده و خوشحال مي کند.
در پايان ماه دوم برخي شيرخواران ممکن است بتوانند اسباب بازي هايي که از تختشان آويزان است، بگيرند. شيرخوار 2 ماهه مي تواند لبخند بزند و غان و غون کند.
پايش رشد در ماه سوم زندگي
حالا ديگر کودکتان توانايي صاف نگه داشتن گردنش را دارد و وقتي روي شکمش خوابيده، سر و سينه اش را بلند مي کند. او همچنان به تلاش براي گرفتن اسباب بازي هايي که اطراف تختش آويزان است ادامه مي دهد و احتمالا گاهي خواهد توانست آنها را در دست بگيرد. شايد هم بتواند يک جغجغه يا اسباب بازي کوچک را در مشتش نگه دارد. پس از شناختن دست ها او به شناسايي اعضاي ديگر بدنش ادامه مي دهد و از اين کار لذت مي برد. زمان هاي خواب و بيداري اش طولاني تر مي شود و اين تغيير به شما فرصت بيشتري براي استراحت مي دهد.
جالب است بدانيد فرزندتان در اين سن قادر است احساساتي مانند تعجب، ترس، عصبانيت و خوشحالي را از حالت چهره شما بخواند و حتي تقليد کند.
اولين لبخندهاي کودک غيرارادي و رفلکسي بودند، اما در اين سن او کم کم ياد مي گيرد که در پاسخ به لبخند شما، لبخند بزند. (لبخند اجتماعي) صداها مخصوصا صداهاي آشنا را تشخيص مي دهد و سعي مي کند با افراد ارتباط برقرار کند. شما در اين سن هنوز به راحتي مي توانيد اشتباه را از او پنهان کنيد زيرا او از قانون ثبات شي بي خبر است. يعني وقتي وسيله اي را از ديد او خارج مي کنيد، هنوز نمي تواند بفهمد آن شي غيب نشده و فقط جايش تغيير کرده است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار