آرمان امروز/ مدت زمان زيادي تا آغاز تعطيلات تابستاني دانشآموزان باقي نمانده است و اکثر والدين در حال حاضر براي اوقات فراغت فرزندان خود در تابستان برنامهريزي ميکنند، اما ابتدا آنها بايد شناخت کافي از مفهوم اوقات فراغت داشته باشند و همچنين استعدادها و علايق فرزندان خود را پيش از حضور آنها در کلاسهاي تابستاني به خوبي بشناسند. در اين صورت والدين با شناخت و آگاهي بيشتري به برنامهريزي براي اوقات فراغت فرزندان خود ميپردازند.
الهه ميرآخورلي روانشناس تربيتي و مدرس دانشگاه در گفتوگو با ما در ارتباط با لزوم استعداد سنجي براي پرکردن اوقات فراغت دانشآموزان ميگويد: « والدين نبايد سراسر ساعات فراغت دانشآموزان را در تابستان صرف کلاسهاي تابستاني کنند، زيرا در اين صورت کودک يا نوجوان اوقات فراغتي نخواهد داشت و هنگام حضور دوباره در مدرسه کارآيي لازم را ندارد. همچنين نبايد با صرف زمان و هزينه زياد اقدام به استعدادسنجي دانشآموزان کرد و والدين بايد پيش از ثبتنام در کلاسهاي تابستاني استعداد و علايق فرزندان خود را شناسايي کرده باشند.»
اگر اوقات فراغت کودکان و نوجوان باکلاسهاي مختلف کاملا پر شود چه تبعاتي براي آنها دارد؟
اغلب والدين از ابتداي تابستان اقدام به ثبتنام دانشآموزان در کلاسهاي مختلف ميکنند و اين يکي از اشتباهات رايج در مورد اوقات فراغت کودکان و نوجوانان است. بنابراين جاي آنکه بچهها را از اشتغالهاي ذهني فارغ کنند آنها را دوباره درگير کلاسهاي فوق برنامه ميکنند. در واقع هنگامي که از اوقاتفراغت سخن ميگوييم منظور رها شدن دانشآموزان از اشتغالات ذهني و آموزشهاي رسمي و اجباري دوره مدرسه است.
بنابراين هنگامي که آنها را در فصل تابستان درگير آموزش رسمي و اجباري ميکنيم حتي اگر علاقه هم به آن کلاس براي آنها وجود داشته باشد، اما هيچنوع فراغت و رفع خستگي در دانشآموزان رخ نميدهد. اگرچه احتمالا دانشآموزان در ابتدا علاقهمند به حضور در اين کلاسها هستند، اما به مرور از آنها خسته ميشوند. بنابراين يکي از اشتباهات رايج در مورد سپري کردن اوقات فراغت براي کودکان و نوجوانان آن است که تنها راه گذراندن اوقات فراغت را حضور در کلاسهاي مختلف تابستاني بدانيم.
برخي از والدين دانشآموزان را براي شناسايي استعدادهاي آنان در کلاسهاي مختلف تابستاني ثبتنام ميکنند، بنابراين چه راهحل جايگزيني براي استعدادسنجي دانشآموزان ميتوان بهکار برد؟
اينکه والدين بخواهند بهدليل استعداديابي فرزندان خود آنها را در کلاسهاي مختلف ثبتنام کنند راهحل درستي نيست. طرحي بهعنوان «شهاب» در مدارس و از دوره دبستان اجرا ميشود و به دانشآموزان در زمينه استعداديابي کمک ميکند. بنابراين والدين بايد به مدرسه رجوع کرده و از مديران و مسئولان آموزشي در ارتباط با استعدادهاي فرزندان خود پرسوجو کنند. اگر والدين از مسئولان مدرسه در ارتباط با استعدادهاي فرزندان خود سوال کنند گزينه بهتري است تا آنکه آنها را در کلاسهاي مختلف ثبتنام کنند. دومين اقدام براي آنکه استعداد دانشآموزان را تشخيص دهيم آن است که علايق فرزندانمان را بررسي کنيم تا دريابيم که آنها براساس علايقشان در چه زمينهاي استعداد دارند.
در واقع علاقه و استعداد همگام با يکديگر است و اگر در موضوعي علاقه وجود داشته باشد حتما استعداد نيز وجود دارد. راه ديگر آن است که والدين در روزمرگي با فرزندانشان بالاخره متوجه استعدادهاي آنان شوند. راهحل آخر نيز مراجعه به متخصص روانشناس براي استعداديابي دانشآموزان است. اگر براي استعداديابي کودکان و نوجوانان را به کلاسهاي مختلف بفرستند وقت و هزينه خود را هدر دادهاند. بهترين راهحل چهار راه مراجعه به مدرسه، کمکگيري از اولياي مدرسه، استعداديابي توسط والدين يا پرسش از کودک و دانشآموز در مورد علايق و استعدادهاي خود است و در گام آخر ميتوان به متخصص مراجعه کرد.
اگر روند استعداد سنجي دانشآموزان بهگونهاي نادرست رخ دهد، براي آنها چه تبعاتي دارد؟
بسياري از افراد در دوره بزرگسالي در رشتههايي تحصيل ميکنند که در آنها علاقه و استعدادي ندارند. آنها در دورهاي متوجه اشتباه خود شده و مسير زندگي خود را تغيير دادند، اما سالها زندگي خود را در مسيري ادامه دادند که در آن استعداد و علاقه چنداني نداشتند. بنابراين استعداديابي اوليه بسيار به يافتن زمان مناسب براي رشد و شکوفايي کمک ميکند. البته نبايد اين استعداديابي را بسيار زود آغاز کرد يا والدين براي دانشآموزان رشته و زمينه فعاليت فرزندان خود را تعيين کنند.
بهترين راه شناسايي استعداد کودکان از دوران کودکي است تا آنها در مسير درست گام بردارند. نکته قابلتوجه آن است که اگر فرزندان در يک زمينه علاقه يا استعداد از خود بروز ميدهند نبايد در اين زمينه اغراق کرد يا فشار خاصي به آنها وارد شود. گاهي والدين بهدليل شناسايي استعداد فرزندان خود آنها را غرق در آن مساله ميکنند و دانشآموز به مرور دلزده ميشود. بنابراين اولين کار استعداديابي از دوران کودکي است و بايد براي پرورش استعداد مديريت لازم انجام شود. بنابراين در هر صورت نبايد در هيچزمينهاي به آنها فشار وارد و در مقابل آنها را دلزده کرد.
اگر در دوره تابستان اوقات فراغت بسياري وجود نداشته باشد، دانش آموز در هنگام آغاز دوران تحصيلي درگير چه مشکلاتي مي شود؟
والدين دو اشتباه را در مورد فرزندان و اوقات فراغت آنها از خود نشان ميدهند. اولين اشتباه آن است که زمان فرزند با کلاسهاي مختلف پر شود و دومين اشتباه آن است که کلاسهايي براي آنها در نظر گرفته شود که در آنها توجهي به علايق دانشآموزان انجام نشود. در اين ميان برخي والدين از سوي ديگر بام ميافتند و فرزندان خود را رها ميکنند و آنها نيز بيشتر زمان خود را به تلويزيون و بازيهاي کامپيوتري ميگذرانند. هيچکدام روشهاي درستي نيستند. بنابراين بايد در اين ميان بهترين راهکار را برگزيد تا دانشآموزان هنگام آغاز سالتحصيلي با خستگي رواني ورود نکنند و ذهن آنها آماده پذيرش اتفاقات جديد باشد.
در اين صورت بايد براي برنامهاي که براي اوقاتفراغت تعيين شده است از خود دانشآموز نظر بخواهند تا برنامه آنها با علايقشان متناسب باشد. اگر دانشآموزان به چند موضوع علاقه دارند نبايد قصد آن را داشته باشيم تا تمام آنها را در يک تابستان پوشش دهيم و به تمام علايق دانشآموز بپردازيم. زمان فراغت دانشآموزان را بايد به علاقه دانشآموزان اختصاص داد. بنابراين ميتوان برنامهريزي و مديريتي براي اوقاتفراغت دانشآموزان مختص به برگزاري کلاس براي آنها نکرد و بخشي از آن بايد به تفريحات خانوادگي اختصاص يابد و دانشآموزان با خانواده به بنابراين به پارک، سينما و مسافرت بروند و همچنين تفريحات دوستانه داشته باشند.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار