کودکت/ گريه بيشتر از آن که براي کودک شما مضر باشد براي او مفيد است. گريه اولين ابزاري است که کودک براي برقراري روابط اجتماعي و بيان حالات و احساسات خود از آن استفاده ميکند، همچنين حاکي از سلامت کودک است. کودک با ورود خود به اين دنيا گريه کردن خود را شروع ميکند، گريهاي که باعث ميشود بتواند از ريه خود جهت نفس کشيدن استفاده کند. گريه پس از تولد، امري ضروري است چرا که ريه کودک پر از هوا است و کودک با گريه قادر به نفس کشيدن ميشود، همچنين گريه کردن کودک باعث تخليه مايع آمونياک درون ريهها و مجاري بيني ميشود.
اما در صورتي که کودک بلافاصله گريه نکند چه اتفاقي خواهد افتاد؟ کودک شما شايد به واسطه ورود رسوب مايع آمونياک و موکونيوم به ريه و مجاري تنفسي دچار سندرم استنشاقي مکونيوم شود که کودک را دچار مشکل تنفسي ميکند که البته با اقدامات به موقع پزشک اين مشکل سريعا مرتفع ميشود. در ذيل به دلايل ديگري که بيانگر اين امر است که گريه کردن کودک مفيد است، اشاره شد است.
وسيله ارتباطي کودک است
گريه کردن کودک باعث ميشود که به وضعيت کودک خود رسيدگي کنيد و اطمينان حاصل کنيد که مشکلي ندارد. هنگامي که کودک شما گريه ميکند سعي کنيد به صداي گريه او توجه کنيد و رفتار او را مورد بررسي قرار دهيد؛ زبان بدن و حالت صورت او نمايانگر مشکل او است. به مرور زمان دليل گريه کردن کودک و نحوه آرام کردن او را فرا خواهيد گرفت. به طور مثال هنگامي که نوزاد شما گرسنه است همزمان با مکيدن انگشت خود با صداي بلند گريه ميکند. تا زماني که گريه کودک افزون بر ۵ تا ۲۰ دقيقه نباشد به منزله يک تمرين بسيار مناسب براي ريهها تلقي ميشود، همان گونه که کشش دستها، پاها و عضلات شکم به شکل مشابه همين کار را ميکند.
به آرامش رواني او کمک ميکند
هنگام گريه کردن کودک، با عکسالعمل سريع و مناسب خود موجب افزايش احساس امنيت کودک خود شويد. او را با مهرباني در آغوش بگيريد و با صدا، ضربان قلب، بوي منحصر به فرد بدن و حرکات گهوارهاي خود آرام کنيد. بي توجهي به گريه طولاني مدت کودک مي تواند به سلامت عاطفي و جسماني او آسيب برساند چراکه زماني که کودک بزرگ ميشود چنين ميپندارد که سرکوب کردن خواستهها و احساسات ناخوشايند دروني امري طبيعي است و اين ذهنيت روي سلامت جسم و روح او در آينده تاثيري منفي دارد. در کودکاني که براي مدت طولاني گريه ميکنند ميزان ترشح هورموني استرسزا بنام کورتيزول به صورت غيرمتعارفي افزايش پيدا ميکند و در مقابل ميزان ترشح هورمون رشد به طور چشمگيري کاهش مييابد و اين اختلال مانع از رشد بافتهاي عصبي مغز و ضعف سيستم ايمني بدن ميشود، در نتيجه ممکن است براي اينکه احساس آرامش کند متوسل به مکيدن انگشت شست دست خود شود يا اينکه بيش از اندازه به پتو و عروسکهاي خود وابسته شود تا بدينطريق احساس ناامني خود را پنهان کند.
کمک به حرکات کششي کودک
گريه کردن کودک به شل شدن عضلات او کمک ميکند. نکته اي که حائز اهميت است اين است که اين گريه بايد بين ۵ تا ۲۰ دقيقه باشد. گريه کردن کودک همچون حرکات کششي دستها، پاها و عضلات شکم به تقويت ريهها کمک ميکند.
باعث تخليه استرس ميشود
کودکان نيزمانند افراد بزرگسال نياز دارند که استرس خود را تخليه کنند و بازي کردن کودک وسيلهاي براي تخليه اين استرس است. کودک خود را با مهرباني در آغوش نگه داريد و تا زماني که استرس او تخليه نشده مانع گريه کردن او نشويد، با اينکار به او کمک ميکنيد تا آرام شود و خوابي راحت داشته باشد.
دلايل گريه کردن کودک
•احساس نياز به خواب؛ در چنين حالتي صورت کودک به گونهاي است که به نظر ميرسد در حال خميازه کشيدن است و همزمان با گريه چشمان خود را نيز ميمالد. ابتدا به آرامي و با صداي پايين شروع به گريه ميکند و ناگهان صداي خود را بالا ميبرد.
•خسته شده يا نياز به توجه دارد؛ گريه او کوتاه و آرام و متناوب است و هنگامي که با او صحبت ميکنيد يا شکم او را ماساژ ميدهيد گريه او قطع ميشويد.
•ناشي از گاز و رفلاکس معده و دلپيچه؛ وقتي گريه کردن کودک با صداي بلند وبهصورت ممتد باشد نشانه دلپيچه است. در چنين مواقعي صورت کودک قرمز، دستها مشتکرده و پاها به سمت شکم جمع شده است. چنانچه کودک هنگام شير خوردن پشت خود را قوز کند و گريه کند يا آب دهانش بيش از اندازه جاري شود در واقع از رفلاکس معده رنج ميبرد که ناشي از برگشت اسيد معده به مري است.
•درد يا ناراحتي؛ چنانچه گريه کردن کودک به صورت جيغ و ضجه باشد خبر از درد و ناراحتي کودک شما ميدهد. کودک شما گريه ميکند تا خود را از فشار نجات دهد و توجه شما را جلب کند. او ممکن است بين گريههاي خود مکث داشته و ناگهان با صداي بلند شروع به گريه کند. پوشک او را چک کنيد. گاهي اين گريه ميتواند در اثراحساس گرما يا سرما باشد، اطمينان حاصل کنيد که دماي اتاق مناسب است.
•بيماري؛ گريه کردن کودک در چنين مواقعي با صدايي آرام و ضعيف است و دوست دارد که او را در آغوش خود نگه داريد. حالات او شبيه به زماني است که قولنج کرده و دلپيچه دارد و تنها تفاوت موجود صداي گريه او است که آرام و ضعيف است.
۷ راهکار جهت آرام کردن کودکان هنگام گريه
با صدايي آرام و ممتد در گوش او زمزمه کنيد
يکي از کارهايي که ميتوان هنگام گريه کردن کودک انجام داد، زمزمه صداهايي همچون صداي باد، آبشار و صداي ماشين لياسشويي در گوش کودک است، اين صداها تداعي کننده صداي دوران جنيني کودک است و به او حس خوب آرامش ميدهد.
لباسهاي او را چک کنيد
گريه کردنکودک ممکن است به دليل لباسي باشد که به تن او کردهايد. گاهي ممکن است برچسب لباس موجب ناراحتي او شود يا اين احتمال وجود دارد که چسب پوشک به پوست او چسبيده شده باشد و او را اذيت کند.
مکيدن
مکيدن سينه مادر، پستانک و انگشت ميتواند گريه کودک را متوقف کند.
او را با مهرباني در آغوش بگيريد
هنگام گريه کردن کودک او را به سينه خود چسبانده و همانطور که به چشمان او نگاه ميکنيد او را غرق بوسه کنيد.
تغيير موقعيت کودک
کودک خود را درون يک گهواره يا نيني لايلاي بگذاريد يا او را بين دو دست خود جاي داده و به آرامي دستان خود را تکان دهيد، به آرامي پشت او را نوازش کنيد و براي او آواز بخوانيد. ميتوانيد او را با کالسکه يا ماشين به گردش محلي ببريد.
دوش آب گرم
يک دوش آب گرم ميتواند موجب آرام شدن کودک شود علاوه بر آن موجب افزايش ملاتونين ميشود که به کودک کمک ميکند تا آرام شود و در نتيجه خوابي راحت داشته باشد.
ماساژ
کودک خود را روي زانوي خود روي شکم بخوابانيد و پشت او را به آرامي ماساژ دهيد، اين کار به او کمک ميکند تا گاز معده خود را خالي کند. دستان، پاها، پشت، سينه و صورت کودک خود را با انگشت ماساژ دهيد.
بازار