بيتوته/ کم خواب ها چهار برابر ديگران در روابط عاطفي به مشکل برمي خورند
تحقيقات اخير پژوهشگران نشان مي دهد که کمبود خواب باعث تغييرات اساسي در بدن و افزايش ريسک و نگراني هاي جدي سلامت مانند چاقي، انواع بيماري هاي جسمي و روحي و حتي مرگ زودرس مي شود.
کمبود خواب تأثيرات مخرب فراواني بر سلامت فرد دارد که قابل جبران نيست. در عين حال خواب بيش از 6 تا 8 ساعت شبانه هم براي سلامتي مضر است. آنچه پژوهشگران حوزه خواب بر آن تأکيد دارند، خواب شبانه بين 7 تا 8 ساعت است تا بتوانيد تمام سطوح خواب را تجربه کنيد. سطح يک خواب براي حافظه و يادگيري کافي نيست. سطح 2 (حرکات سريع چشم و خواب ديدن) مورد نظر است. شايد ندانيد که کم خوابي بيش از مصرف الکل باعث تصادف مي شود يا عاملي براي طلاق و جدايي است. پژوهشگران بر اين باورند که کم خواب ها چهار برابر ديگران در روابط عاطفي به مشکل برمي خورند و سه برابر بيشتر افسرده مي شوند.
خواب کافي و جلوگيري از مرگ زودرس
محققان داده هاي 16 پژوهش جداگانه طي 25 سال بر روي بيش از 1.3 ميليون نفر و صدهزار مورد مرگ را آناليز کردند. نتيجه تحقيقات نشان داد کساني که معمولا کمتر از 6 ساعت در شب مي خوابند 12 درصد احتمال تجربه مرگ زودرس دارند و کساني که بيش از 8 تا 9 ساعت خواب شبانه دارند 30 درصد در خطر بيشتر هستند. محققان همچنان نشان داده اند کساني که خوابشان را از 7 ساعت به 5 ساعت يا کمتر کاهش مي دهند 1.7 درصد بيشتر در معرض خطر مرگ به دلايل ديگر قرار مي گيرند.
مديريت وزن
در شب فعاليت فيزيکي و نياز به کالري کاهش مي يابد اما خواب و متابوليسم از بخش يکساني در مغز کنترل مي شوند. وقتي احساس خواب آلودگي مي کنيد، مغز مواد شيميايي آزاد مي کند که سيگنال گرسنگي مي دهد. اشتهاي بيشتر و تحرک کمتر در شب باعث افزايش وزن مي شود.
تأثير کم خوابي بر کودکان
کمبود خواب همچنين بر کودکان اثرات قابل توجهي دارد. کودکان کم خواب با افزايش خطر چاقي و بالا رفتن شاخص توده بدني مواجهند. اين خطرات مي تواند بر روي بلوغ آنها اثر بگذارد. اين کودکان 14 درصد بيشتر در معرض بيش فعالي در دوره نوجواني قرار دارند.
خواب به حفظ مطالب و تقويت حافظه کمک مي کند. کم خوابي باعث کاهش تمرکز و پايين آمدن سطح خلاقيت همچنين کندي در واکنش در کودکان مي شود. خواب بعد از يادگيري مي تواند مطالب را در حافظه ثبت کند. اگر بين يادگيري و خواب فاصله بيفتد باعث تداخل با عوامل خارجي خواهد شد بنابراين بهترين زمان براي حفظ و يادگيري مطالب قبل از خواب است.
بهبود عملکرد سيستم ايمني بدن
وقتي مي خوابيد سيستم ايمني بدن، ماده شيميايي به نام سيتوکين آزاد مي کند که نقش محافظتي براي سيستم ايمني دارد و به مبارزه با التهاب و عفونت کمک مي کند و در بهبود آسم و آلرژي نقش مهمي دارد.
مضرات کم خوابي
خواب ناکافي باعث ايجاد مشکلاتي در سيستم مغزي خواهد شد:
دريافت سخت تر اطلاعات؛ به دليل اينکه نورون هاي مغز بيش از حد کار کرده اند
نداشتن تفسير درست از وقايع
عدم توانايي قضاوت
از دست دادن توانايي دسترسي به اطلاعات قبلي
اما خواب کافي فوايد فراواني براي مغز در پي دارد:
تفکر خلاق
حافظه کارا
بهبود حافظه بلندمدت
تقويت حافظه کوتاه مدت
خطر افزايش بيماري ها
کمبود خواب مشکلات اساسي براي سلامت فرد ايجاد مي کند:
ديابت
بيماري قلبي
چاقي
افزايش فشار خون
وقفه تنفسي در خواب
فوايد خواب کافي
خواب مثل تغذيه سالم و ورزش عادتي است که بايد سالم سازي شود
محققان ژاپني با بررسي 5 هزار بالغ با ديابت نوع 2 به اين نتيجه رسيدند کساني که کمتر از 4.5 ساعت يا بيش از 8.5 ساعت خواب شبانه دارند، شاخص توده بدني(BMI) بيشتر و قند خون سه ماهه(A1C) بالاتر دارند. کساني که بين 6.5 تا 7.5 ساعت در شب مي خوابند، A1C پايين تري دارند.
ساعات مناسب خواب
نوزادان 16 تا 18 ساعت
سال هاي قبل از دبستان 11 تا 12 ساعت
کودکان حداقل 10ساعت
نوجوانان 9 تا 10 ساعت
جوانان و بالغين 7 تا 8 ساعت
ساختن عادت هاي خوب خواب
عدم تعادل بين کار و زندگي و استرس بر روي کميت و کيفيت خواب تأثير مستقيم دارد. وقتي کسي ساعت هايي از خواب را از دست مي دهد، به سبک زندگي صدمه مي زند.
خواب مثل تغذيه سالم و ورزش عادتي است که بايد سالم سازي شود:
برنامه ريزي براي خواب:
ساعت مشخصي براي رفتن به رختخواب و بيدار شدن در هر روز هفته حتي آخر هفته در نظر بگيريد و به اين ترتيب يک چرخه منظم خواب و بيداري ايجاد کنيد. عادت هاي قبل خواب خود مثل حمام آب گرم يا خواندن کتاب را هم در برنامه ريزي خود بگنجانيد.
از محرک ها پرهيز کنيد:
کافئين، شکلات و نيکوتين زمان خواب را ميتواند به عقب بيندازد. حداقل چهار ساعت قبل از خواب مصرف نشود.
اتاق خواب کنيد:
با يک تشک راحت و خنک نگه داشتن اتاق خواب، تاريک کردن اتاق، استفاده از چشم بند، گوش گير يا ساير وسايل آرامبخش، محيط را براي استراحت مهيا کنيد.
ورزش منظم:
فعاليت فيزيکي منظم در طول روز کمک مي کند در شب زودتر به خواب برويد. ورزش همچنين خواب را عميق تر و راحت تر مي کند اما نبايد زمان انجام آن به خواب نزديک باشد.
از استرس در طول روز دوري کنيد:
از روش هاي کاهش استرس قبل خواب استفاده کنيد. کنار تخت يک دفترچه قرار دهيد تا هرچه شما را آزار مي دهد در آن بنويسيد. يوگا، مديتيشن، ماساژ منظم يا پياده روي طولاني نيز از روش هاي کاهش استرس هستند.
نور مناسب و موزيک ملايم هم مي تواند به تنظيم خواب کمک کند. از ساعت هاي زنگ دار براي بيدار شدن استفاده نکنيد. اگر به مدت يک هفته در يک ساعت مشخص بيدار شويد، ساعت بيولوژيک بدن تنظيم مي شود و نيازي به ساعت نيست.
بازار