نمناک/ در ساليان گذشته براي فهميدن جنسيت جنين تا هنگام زايمان صبر مي کردند اما امروزه با رشد فناوري و اختراع دستگاه سونوگرافي مادران باردار خيلي زود به جنسيت جنينشان پي مي برند . اما در چه ماهي از ماه هاي بارداري جنسيت جنين با انجام سونو گرافي معلوم مي شود؟ اين مطلب به اين موضوع پرداخته است پس اگر هنوز در اوايل بارداري به سر مي بريد با ما همراه باشيد.
تشکيل اندام هاي جنسي جنين
در طي هفته هاي ابتدايي بارداري ساختار جنسي داخلي و بيروني جنين همه مانند هم هستند اما در نهايت تغيير مي کنند و غدد جنسي او شکل خواهد گرفت. اندام هاي جنسي خارجي جنين تقريبا در 10 هفتگي در پسر ها و 12 هفتگي در دختر ها مشهود است.
در چند هفتگي جنسيت جنين با سونو معلوم مي شود؟
در هفته چهاردهم بارداري مي توان براي تعيين جنسيت جنين سونوگرافي انجام داد اما تعيين جنسيت جنين بستگي به موقعيت قرارگيري جنين در رحم دارد . براي تشخيص بهتر جنسيت جنين بهتر است هفته شانزدهم بارداري به سونوگرافي برويد .
البته يک سونوگراف ماهر از همان سونوگرافي و آزمايش غربالگري اول مي تواند جنس جنين را تشخيص دهد. در هفته هاي 16 تا 19 جنسيت، دست و پا، تعداد انگشتان، صورت، وضع لب ها، گوش، چشم، ديافراگم، ستون فقرات، کليه ها، مثانه و معده پر از مايع و چهار حفره اي بودن قلب جنين بررسي مي شود.
3 مرحله تکامل جنسي در دوران جنيني
بافت هاي جنسي جنين قابليت دوگانه دارند بدين معني که داراي پتانسيلي هستند که مي توانند هم به اندام جنسي مردانه و هم به اندام جنسي زنانه تبديل شوند. نوزاداز بدو تولد دختر يا پسرنيست و جنسيت او به اتفاق هايي بستگي دارد که در دوران جنيني مي افتد. جنين هايي که کروموزوم Y دارند، حاوي ژني هستند که قابليت تبديل جنين را به جنس مذکر دارد.
در جنين مونث چون کروموزوم Y وجود ندارد، پيام هايي که قرار است از ژن موجود در کروموزوم Y برسد نيز وجود ندارد بنابراين مجرا ها به رحم و واژن تبديل خواهد شد و گنادهاي تمايزنيافته به تخمدان تبديل مي شوند. مراحل تکامل جنسي در دوران جنيني به شکل زير است:
1. ابتدا گناد ها يا غدد جنسي تمايز نيافته تشکيل مي شوند و رفته رفته به بيضه در جنس مذکر و تخمدان در جنس مونث تبديل مي گردند.
2. سپس اندام هاي داخلي مانند رحم، تخمدان ها و واژن در دختر ها و پروستات و کيسه مني در پسر ها تشکيل مي شوند.
3. در مرحله آخر، اندام هاي تناسلي خارجي تشکيل مي شوند.
آيا جواب سونوگرافي اشتباه هم مي شود؟
عوامل متعددي روي جواب سونوگرافي تعيين جنسيت جنين اثر گذارند .اين عوامل عبارتند از:
1. زمان بندي نادرست
بهترين زمان انجام سونوگرافي تعيين جنسيت 18 تا 20 هفتگي است. در قبل از اين هفته به علت کوچکي و يا بعد از اين هفته به علت کم شدن فضاي داخل رحم ممکن است سونوگرافي جنسيت جنين را اشتباه تشخيص دهد.
2. تجهيزات
قديمي بودن و بي کيفيت بودن دستگاه سونو گرافي مي تواند روي تصوير و در نتيجه گزارش سونوگرافي اثر منفي داشته باشد.
3. وضعيت قرار گيري جنين
قرار گرفتن جنين در وضعيت بريچ تعيين جنسيت را با مشکلات فراواني روبرو مي کند و ممکن است تعيين جنسيت امکان پذير نشود.
4. وزن مادر
هر چه اضافه وزن مادر بالا باشد به دليل پايين آمدن کيفيت تصوير سونوگرافي جنسيت جنين مشخص نمي باشد.
5. تجربه
تعيين جنسيت آنقدرها هم ساده نيست و سونولوژيست هاي ماهر اشتباه کمتري در تعيين جنسيت جنين دارند.
رايج ترين راه تشخيص جنسيت جنين
1-سونوگرافي
رايج ترين روش تشخيصي جنسيت جنين از طريق سونوگرافي است که معمولا بين هفته 16بارداري تا 20 بارداري زمان مناسب آن است.
2-تست هاي ژنتيکي
راه ديگر در تشخيص جنسيت جنين تست هاي ژنتيکي است که معمولا در سه ماهه اول بارداري انجام ميشود. يکي از روش هاي ژنتيکي تشخيص جنسيت جنين از طريق NIPT است که يک تست خون است که سندرم دوان و ساير شرايط کروموزوم ها در هفته دهم بارداري يا دورتر مشخص ميشود.
يکي ديگر از اين تست هاي ژنتيکي CVS يا آمنيوسنتز مي باشد که CVS معمولا در هفته دهم بارداري و سيزدهم بارداري انجام ميشود و مشخص ميکند که آيا جنين داراي اختلالات ژنتيکي و يا مشکلات کروموزومي مانند سندرم دوان است يا خير.
3-روش ميکروسافت
روش جديد و غير کاربردي است که طرفداران زيادي ندارد.
4-روش IVF
در اين روش علاوه بر جنسيت ساير مشکلات ژنتيکي آن نيز قابل تشخيص است.
بازار