نماد آخرین خبر

نکات مهم برای خرید و مصرف ماهی

منبع
خراسان
بروزرسانی
نکات مهم برای خرید و مصرف ماهی
خراسان/ براي آن که بدانيد افزايش قيمت ماهي و کاهش مصرف آن چه پيامدهايي دارد بايد درباره خواص و چرايي مصرفش بيشتر بدانيد. خانم‏هاي باردار، ماهي آزاد نخورند، گونه‎‏هاي مختلف ماهي‎هايي که آزادانه در دريا رشد و از املاح دريا و موجودات ريزي به نام «فيتوپلانکتون»‌‌ها تغذيه مي‏کنند در مقايسه با ماهي‎هاي پرورشي که در حوضچه‎ها محبوس و با مواد مصنوعي تغذيه مي‎شوند، امگا۳ ، ريزمغذي‎ها و کيفيت پروتئيني بيشتري دارد اما موضوع مهم آن‌که آب دريا به دليل آلودگي‏‎هاي محيطي حاوي مقدار زيادي جيوه و سمومي است که به‌راحتي وارد گوشت ماهي مي‌شود و مصرف زياد و مستمر آن در نوزادان، خانم‎هاي شيرده و جنين زنان باردار مضر است همچنين براي بيماران مبتلا به ناراحتي‌هاي عصبي و افسردگي که موجب تضعيف سيستم عصبي بدن مي‌‎شود. ماهي پرورشي را از اماکن معتبر خريداري کنيد. چرا گوشت برخي ماهي‎هاي پرورشي بوي خزه يا لجن مي‎دهد؟ بيشتر ماهي‎هاي پرورشي در تراکم زياد و در استخرهاي کوچک رشد مي‌‎کنند. اين مکان‎ها بايد از سوي پرورش‎دهندگان با ترکيبات خاصي ضدعفوني شوند تا انگل‌هاي بيماري‌زا نابود و محيط استخر عاري از خزه و ترکيبات نامطبوع شود، حال اگر به بهداشت اين محيط رسيدگي نشود به‌تدريج محيط زندگي ماهي، آلوده و متعفن مي شود و به‌دليل آن‌‎که بافت ماهي، چرب و تغذيه آن از آب صورت مي‌گيرد، به‌تدريج گوشت آن بدبو مي‌شود. برخي ماهي‎ها بوي زُهم مي‌دهند و از سبد غذايي خانوار حذف مي‎شود اما بايد بدانيد ماهي‌هايي که بوي زهم مي‌دهد اغلب پرچرب بوده و غني از اسيدهاي چرب امگا۳ است؛ اين ماهي‎ها با توجه به نوع تغذيه و وجود اسيدآمينه‌اي به نام «بيوژن» (عامل ايجاد بوي ماهي) و به‌دليل چربي غيراشباع بالا در گوشت‌شان بوي آب دريا، خزه يا جلبک‎‏ها را در خود نگه مي دارند و اين همان عاملي است که موجب بوي زهم ماهي مي‌شود. پس اگر به فروشگاه شيلات رفتيد و انواعي از ماهي‌هاي بدبوي جنوب يا اقيانوسيه به شما معرفي شد، بدانيد سرشار از امگا۳، يُد، سديم و ويتامين D است، درمقايسه با سايرگوشت ها،گوشت آبزيان بافت پيوندي تردتري دارد و راحت‌تر هضم مي‌شود و مصرف آن براي سالمنداني که مشکلات گوارشي دارند، به‌شدت توصيه مي‌شود. اگر تمايل به خريد ماهي شمال داريد، انواع پرچرب آن افزون بر امگا۳، سرشار از کلسيم و فسفر است، به‌خصوص انواع ماهي‌هاي ريز مثل؛ «کيلکا» و «ساردين» که به‌همراه پوست و استخوان مصرف مي‌شود، در دوران يائسگي و بلوغ که نياز بدن به جذب کلسيم بيشتر مي‌شود، مفيد است. پژوهشگران دانشگاه «هاروارد» دريافته‎اند سطح «جيوه» و ديگرسموم شيميايي در گوشت ماهي‌هاي ريزجثه پايين‌تر از ماهي‎‌هاي بزرگ جثه است بنابراين بچه‌هاي زير ۱۲سال بهتر است هفته‌اي دو وعده از ماهي‌هاي ريزجثه و ميگو به‎صورت پخته ميل و از مصرف ماهي‎هاي بزرگ و شکاري خودداري کنند. ماهي‌هاي اقيانوسيه به باروري مردان کمک مي‌کند؛ يک بررسي جديد نشان داده است که «اسيد دکوزوهگزانوييک» يا DHA که نوعي اسيد چرب امگا۳ است و ميزان آن در ماهي آب‎هاي سرد اقيانوسيه و جلبک‎ها زياد است، براي رشد سلول‎هاي مغز، چشم و باروري اسپرم مردان بسيار مفيد است و بر اساس اين بررسي،DHA در تشکيل ساختاري به نام «آکروزوم» نقش دارد. مي‎‌گويند ميگو نوعي آبزي خوش خوراک است اما هرکسي طعم آن‌را نمي پسندد البته اگر در هنگام طبخ با ادويه‌جات طعم‎دار شود تا حدودي دلچسب مي‌شود. اين آبزي در مقايسه با گوشت قرمز و مرغ، کالري کمتري دارد و پروتئين آن حاوي تمام اسيدهاي آمينه ضروري براي رشد است گوشت آن راحت هضم مي‎شود و افزون بر اسيد چرب امگا۳ ، منبع غني از ويتامين‎هاي A،B12 ،E و D است و سلنيم عنصر منحصر به فرد آن است که مانع آسيب به سلول‎ها مي شود و از تکثير تومورهاي سرطاني به طرز چشمگيري جلوگيري مي‌کند. مواد مغذي موجود در ماهي در طول دوران رشد حياتي‌اند: اسيدهاي چرب امگا ۳ براي رشد و تکامل بدن ضروري هستند، به همين دليل توصيه مي‌شود مادران باردار و شيرده حتما اسيدهاي چرب امگا ۳ به اندازه کافي مصرف ‌کنند. با اين حال، يک اخطار در مصرف ماهي به مادران باردار وجود دارد. برخي از ماهي‌ها ، جيوه زيادي دارند که با مشکلات رشد مغز در ارتباط است. به‌همين دليل، زنان باردار بايد فقط ماهي‌هايي مانند ماهي آزاد، ساردين، قزل آلا و ... را که در زنجيره مواد غذايي قرار دارند مصرف کنند و ميزان آن را به ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنند همچنين بايد از گوشت خام (از جمله سوشي) اجتناب کنند، زيرا ممکن است حاوي ميکروارگانيسم‌هايي باشد که براي جنين مضر است. ماهي باعث افزايش ماده خاکستري مغز مي شود و نقش محافظتي در برابر زوال مغز ناشي از کهولت سن دارد. يکي از عواقب ناشي از پيري، اين است که عملکرد مغز اغلب تضعيف مي‌شود. افرادي‏که بيشتر ماهي مي‌خورند، روند کندتري به‏سوي زوال عقل دارند. مطالعات نشان داده‌ است، افرادي که هر هفته ماهي مصرف مي‌کنند، ماده خاکستري بيشتري در مرکز مغز دارند که تنظيم احساسات و حافظه را به عهده دارد. علايمي که نشان مي‌دهند بايد امگا 3 بيشتري مصرف کنيم، عبارتند از: خستگي، درد عضلاني، خشکي و خارش پوست صورت، جوش صورت، زخم دهان ، سردرد ، ديابت نوع 2، بيماري هاي قلبي، شکننده بودن موها و ناخن ها و عدم تمرکز. ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره