کودکت/ سکسکه کردن از جمله چيزهايي است که همه ما در زندگي تجربه کردهايم و اغلب اوقات هم نفهميدهايم علت سکسکه کردن ما چيست. به خصوص نوزادان که بيشتر از بزرگسالان دچار سکسکه ميشوند.
سکسکه وقتي اتفاق ميافتد که ديافراگم کودک منقبض ميشود، اين امر باعث ميشود هوا به سختي از تارهاي صوتي کودک عبور کند و ايجاد سکسکه کند. گاهي اوقات زمان سکسکه کردن کودک طولاني ميشود که ميتواند باعث ناراحتي او شود. در اين مقاله به عوامل ايجاد کننده سکسکه در نوزادان و راههاي جلوگيري از آن اشاره ميکنيم.
علت سکسکه در نوزادان چيست؟
برخي از محققان در سال ۲۰۱۲ اين نظريه را مطرح کردند که سکسکه به خاطر خارج کردن هواي اضافي از معده صورت ميگيرد، با اين وجود هنوز جامعه پزشکي در مورد هدف از سکسکه کردن مطمئن نيست.
پزشکان ميگويند سکسکه وقتي اتفاق ميافتد که چيزي باعث انقباض ديافراگم شده و تارهاي صوتي به سرعت بسته ميشوند. هوا به سختي از درون تارهاي صوتي عبور ميکند و صداي سکسکه کردن را ايجاد ميکند. ديافراگم يک عضله بزرگ است که زير قفسه سينه قرار دارد و زماني که شخصي نفس ميکشد بالا و پايين ميرود.
سکسکه در نوزادان اغلب بدون هيچ دليل ظاهري اتفاق ميافتد، اما غذا خوردن ممکن است يکي از علتها براي انقباض ديافراگم باشد. اين اتفاق ممکن است زماني رخ دهد که کودک:
بيش از اندازه غذا بخورد
با سرعت غذا بخورد
هنگام غذا خوردن هواي زيادي ببلعد
اين عوامل باعث ميشود معده نوزاد بزرگتر شود، همين امر باعث فشار به ديافراگم شده و منجر به سکسکه کردن نوزاد ميشود.
اگر دفعات ايجاد سکسکه خيلي زياد باشد و باعث ناراحتي و بي تابي کودک شود ممکن است به علت برخي بيماريها مانند رفلاکس معده باشد. اين اتفاق زماني رخ ميدهد که غذاي هضم شده و اسيد معده دوباره به لوله مري برميگردد. هنگام عبور اين مايعات از ديافراگم ميتواند باعث تحريک شدن آن و ايجاد سکسکه شود.
البته توجه کنيد که ديافراگم فقط به علت مشکلات معده و غذا منقبض نميشود، ممکن علت ايجاد انقباض در ديافراگم و سکسکه مشکل ديگري باشد.
چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنيم؟
به طور معمول سکسکه مشکلي براي نوزادان ايجاد نميکند، در حالي که بزرگترها سکسکه را خيلي عذاب آور تصور ميکنند، براي نوزادان سکسکه آنقدرها هم ناراحت کننده نيست.
هنگامي که نوزاد سکسکه ميکند بهتر است او را راحت بگذاريد تا سکسکه خود به خود متوقف شود، تنها در صورتي که سکسکه خيلي طولاني شود و باعث ايجاد مشکل در نوزاد شود بايد به دکتر مراجعه شود.
اما اگر شما از سکسکه نوزاد خود نگران ميشويد و نميخواهيد اجازه دهيد سکسکه کردن کودک شما را ناراحت کند ميتوانيد از روشها و استراتژيهاي زير استفاده کنيد:
آروغ زدن کودک
هنگامي که معده نوزاد پر از هوا ميشود ممکن است به ديافراگم فشار بياورد و باعث انقباض شود. بهتر است هر چند دقيقه دست از شير دادن به کودک برداريد و به کودک کمک کند تا آروغ بزند يا به اصطلاح باد گلو بدهد، اين کار باعث ميشود مقداري از هواي جمع شده در معده خارج شود و از ايجاد سکسکه جلوگيري ميکند.
آکادمي متخصصين کودکان در آمريکا در مورد کودکاني که با شيشه شير تغذيه ميکنند، پيشنهاد ميکند که هر بار که کودک حدود ۱۰۰ گرم شير ميخورد به او کمک کنيد تا آروغ بزند.
اگر کودک از پستان مادر شير ميخورد ايده خوبي است که هر بار کودک را بين سينهها جا به جا ميکنيد به او کمک کنيد تا آروغ بزند.
استفاده از پستانک
گاهي اوقات استفاده از پستانک ميتواند باعث آرامش ديافراگم شود که موجب توقف سکسکه کردن کودک ميشود.
استفاده از عرقيجات
عرقيجات در واقع ترکيبي از آب و گياهان دارويي هستند که از گذشته براي رفع مشکلات مربوط به معده استفاده ميشدند.
عرقيجاتي که معمولا براي معده درد و سکسکه قابل استفاده است عبارتند از:
زنجبيل
رازيانه
بابونه
دارچين
با اين وجود هنوز بسياري از متخصصان به درمانهاي سنتي اعتقادي ندارند اما به دليل منشا دارويي اين درمانهاي خانگي و مضر نبودن آن از گذشته تا امروز از اين روش درمان استفاده ميشود.
ماساژ دادن پشت نوزاد
ماساژ دادن پشت نوزاد ميتواند به آرام شدن آنها کمک کند و در نتيجه از بروز انقباضاتي که باعث سکسکه ميشوند جلوگيري ميکند.
توجه کنيد بسياري از درمانهاي خانگي مانند کشيدن زبان کودک، يا آب خوردن به صورت برعکس هيچ پايه علمي ندارند و به هيچ وجه روي نوزاد امتحان نکنيد اين درمانها ممکن است باعث تشديد مشکل نوزاد شده و براي او خطرناک باشد.
جلوگيري از سکسکه نوزاد
سکسکه اغلب اوقات غيرقابل جلوگيري است، اما استفاده از راهکارهاي زير ميتواند کمک کننده باشد:
شير دادن به نوزاد قبل از آنکه کودک خيلي گرسنه شود
شير دادن به نوزاد به مقدار کم ولي در دفعات زياد
نشاندن کودک به مدت نيم ساعت بعد از هربار شيردادن
تغيير محل شيشه شير به طوري که امکان ورود هوا به دهان نوزاد وجود نداشته باشد
اطمينان از اينکه نوک پستان کامل در دهان کودک قرار گرفته و امکان ورود هوا وجود نداشته باشد
چه زماني بايد به دکتر مراجعه کنيم
سکسکه در نوزادان اغلب نگراني بزرگي محسوب نميشود به خصوص در کودکان کوچکتر از ۱۲ ماه. اما اگر سکسکه طولاني شود و باعث ناراحتي شود ممکن است نشان دهنده مشکلات ديگري باشد پس بهتر است حتما به دکتر مراجعه کنيد
همانطور که ميدانيد رفلاکس معده يکي از علتهاي سکسکه در نوزادان است، بعضي از نشانههاي رفلاکس معده در نوزادان عبارتند از:
گريه کردن بيش از حد نوزاد به خصوص هنگام شير خوردن
بالا آوردن شير بيش از حد معمول
اگر احساس کرديد کودک شما دچار مشکل رفلاکس معده است بايد با دکتر صحبت کنيد، نگران نباشيد اين موضوع به راحتي قابل حل است.
نتيجه گيري
در پايان ميتوانيم نتيجه بگيريم که سکسکه در نوزادان امري طبيعي است و به طور معمول جاي نگراني وجود ندارد. بيشتر نوزادان در سال اول زندگي خود سکسکه را تجربه ميکنند و علت آن بيشتر مربوط به غذا خوردن و شيرخوردن کودک است.
اگر سکسکه بيش از حد معمول اتفاق بيفتد و باعث بي تابي و ناراحتي نوزاد شود و يا همراه با علائم و نشانههاي بيماري است حتما با پزشک مشورت کنيد، همچنين اگر کودک شما سال اول زندگي را پشت سر گذاشت اما همچنان بيش از حد از سکسکه ميکند بايد به پزشک مراجعه کنيد.
بازار