جام جم/ سسها و طعمدهندهها، در مزه غذاها تنوع ايجاد ميکنند و بهخصوص براي کساني که در پذيرش طعم و مصرف غذاها مشکل دارند، بدغذا، کموزن و بياشتها هستند، کمککنندهاند اما مشکل اينجاست که برخي از اين سسها چربي بالايي دارند و مصرف زياد آنها باعث دريافت کالري بيش از حد ميشود. پس اگر کسي عادت کند و بخواهد به همه خوراکيها سس بزند، دچار اضافهوزن و چاقي خواهد شد و ميدانيم که چاقي هم زمينهساز ابتلا به بيماريهاي خطرناکي است.
سس مايونز، بدترين است
از ميان سسها، نوع چربياي که مخصوصا در سس مايونز وجود دارد، مقدار قابلتوجهي اسيدچرب اشباع دارد. البته ممکناست درصدي از چربي برخي از اين سسها با روغنهاي گياهي جايگزين شده باشد. به هر حال از بين چربيها، چربيهاي اشباع مضرترين هستند و سسهايي که حاوي اين نوع چربي باشند، بدترين سسها. از طرفي، کسي که عادت کند سالاد و غذايش را با مقدار زيادي سس مايونز يا ديگر سسهاي چرب بخورد، ذائقه خود را به چربي عادت ميدهد و ديگر نميتواند سالاد را بدون سس بخورد. ذائقه انسان مثل ديگر حواس خيلي راحت عادت و حساسيت سلولهاي چشايي به مرور کاهش پيدا ميکند پس براي رسيدن به حس بهتر از طعم سس، بايد مصرف آن را افزايش دهيد که بسيار مضر است.
سس گوجهفرنگي، بهترين است
مصرف متعادل سس گوجهفرنگي يا کچاپ يا قرمز و ترکيبهاي مشابه آن، نهتنها مشکل خاصي براي مصرفکننده ايجاد نميکند بلکه بهعلت وجود گوجهفرنگي که حاوي آنتي اکسيدانهايي مانند ليکوپن هم است، ميتوان به عنوان طعمدهندهاي نسبتا مفيد، بهطور متعادل و روزانه از آن استفاده کرد. سس کچاپ از نظر تراکم انرژي به هيچوجه با سسهاي مايونز قابل مقايسه نيست.
مايونز حاوي امگا ۳
معمولا مقدار امگا۳ که به اين سسها اضافه ميشود، در حدي نيست که بتواند نياز بدن به اين ترکيب را تامين کند. از طرفي، مثلا مگر در سالاد چقدر سس ريخته ميشود که بخواهد امگا۳ بدن را تامين کند؟ درست است که اين مقدار سس درصد جزيي امگا۳ به بدن ميرساند، اما اضافه کردن اين اسيدچرب به سسها از نبودن آنها بهتر است. به طور کلي اينکه سس مايونز کمچربي تهيه شود که درصدي از چربياش با اسيدچرب امگا۳ جايگزين شده باشد، بسيار خوب است. البته فراموش نکنيم سس مايونز حتي با امگا۳ هم چربي و کالري زيادي دارد و وجود امگا۳ در آن باعث نميشود مصرف آن را توصيه کنيم.
مايونز کمچرب هم پرکالري است
مايونزهاي کمچرب هم خوراکي پرکالرياي محسوب ميشوند (حدود ۲۹۰ کيلوکالري در هر ۱۰۰ گرم) و کمچرب بودن آنها جواز مصرف بيرويهشان را صادر نميکند اما بين بد و بدتر، ميتوان گفت اين سسها بد هستند يا به اصطلاح عاميانه «يه آب پاکترند». يعني براي کساني که بخواهند به اندازه متعادل با سالاد سس مصرف کنند، کمي بهتر از سسهاي مايونز معمولي است. |زندگي مثبت|