خراسان/ درست در روزهاي نزديک به تعطيلات تابستاني مدارس، خبري منتشر شد که بايد مورد توجه والدين قرار بگيرد؛ مرد جواني که مدتي قبل به اتهام آزار و اذيت بيش از 20 کودک و سرقت از منازل، دستگير شده بود، پروندهاش اين هفته براي رسيدگي به اتهامات به دادگاه انقلاب فرستاده شد. شگرد اين مرد جوان، زدن زنگ در خانهها بوده و سپس از کودکان درباره حضور پدر و مادر در خانه سوال ميکرده است. زماني که او از تنها بودن کودکي اطمينان حاصل ميکرده، با ادعاي اين که پولي را بايد به دست پدر کودک برساند، او را مجاب ميکرده است تا در را باز کند. او پس از ورود به خانهها، کودکان را مورد آزار قرار داده و از خانهها سرقت ميکرده است. حالا او دستگير شده و به زودي دادگاهش برگزار خواهد شد. اما دغدغه والدين کماکان پابرجاست؛ اين که اگر قرار به تنها گذاشتن فرزندشان در خانه است، به او چه آموزشهايي بايد بدهند تا مانع از حوادث تلخي چون اين مورد شوند؟
اين 6 آموزش را به کودکتان بدهيد
تنها گذاشتن کودکان در خانه، شايد انتخاب بسياري از والدين نباشد اما به واسطه سبک زندگي اين روزها، بسياري ناچارند برخي اوقات تن به اين گزينه دهند و فرزندشان را در خانه تنها بگذارند. اگر شما هم جزو اين گروه هستيد، اين نکات را در نظر داشته باشيد.
1- اول اين که براي تنها گذاشتن فرزندتان از زمانهاي کوتاه شروع کنيد. به عنوان مثال براي شروع او را زمان خريد از مغازه محل همراه خود نبريد و براي 20 دقيقه تا نيم ساعت او را تنها بگذاريد. سپس آرام آرام مدت زمان را افزايش دهيد.
2- از بازي کردن نقشهاي مختلف بهره بگيريد و با کودکتان تمرين کنيد که چه جملاتي را ميتواند در وقت تماسهاي تلفني يا وقتي غريبهاي زنگ در را ميزند، بگويد. به عنوان مثال اگر کسي از حضور مادر در خانه پرسيد، بگويد: «مامانم الان نميتونه با شما صحبت کنه و گفته پيغامتون رو بگوييد» يا «اسمتون چيه که به پدرم بگم با شما تماس بگيره». هدف از اين تمرينها اين است که فرزندتان بدون دادن اطلاعات بيش از حد، بتواند اطلاعات لازم را از فرد مقابل کسب کند.
3- درباره موقعيتهاي خطر يا اورژانس، حتما براي کودکتان توضيح دهيد اما از ترساندن بيش از حد او خودداري کنيد. چهره فرزندتان در زماني که به او توضيح ميدهيد، بهترين معيار براي اين است که متوجه شويد آيا او ترسيده يا خير.
4- قوانين پاسخ دادن به تلفن و زنگ در را به صورت جزئي با او هماهنگ کنيد. پيشنهاد ميشود که کودکان تلفنها و زنگ در را پاسخ بدهند اما در را به هيچ عنوان روي غريبه باز نکنند و در صورت اصرار فردي که پشت در است، به همسايه يا پليس تلفن بزنند.
5- بعد از برگشت به خانه، با کودکتان صحبت و از تجربه او سوال کنيد. اين کار کمک ميکند تا ايرادات روش شما مشخص شود.
6- و نکته پاياني اينکه در تابستان از گزينههاي ديگر مانند کلاسهاي ورزشي، خانه اقوام، کلاسهاي مساجد و مدارس و ... براي پر کردن زمان فرزندتان استفاده کنيد چراکه تنها ماندن در خانه شايد به صرفه باشد اما مهارت و توانايي چنداني را به فرزندتان آموزش نخواهد داد.
اين فهرست را بررسي کنيد
اگر ناچار از تنها گذاشتن فرزندتان هستيد، فهرستي از کارهايي را که بايد پيش از ترک خانه انجام دهيد تهيه کنيد. اين فهرست شامل موارد زير باشد. البته با توجه به شرايط خانوادگي، شايد لازم باشد شما مواردي را به آن اضافه کنيد.
فرزندتان شماره تلفن پدر و مادر خود را بلد است و توان گرفتن شماره آنها يا پليس را دارد. گذاشتن فهرست مکتوب شماره تماسها کنار تلفن توصيه ميشود.
فرزندتان ميداند در چه موقعيتهايي بايد با پليس تماس بگيرد؛ به عنوان نمونه اصرار يک فرد به ورود به ساختمان يا در وقت شنيدن صداي شکسته شدن شيشه
با همسايهاي مورد اعتماد يا دوستي که نزديک خانه شما ساکن است، هماهنگ کردهايد و او ميداند فرزندتان در خانه تنهاست.
فرزندتان ميداند در موقعيتهاي اورژانسي که نياز به کمک بلافاصله يک بزرگتر را دارد (مانند بريدن دست خود)، از کدام همسايه ميتواند کمک بگيرد.
با فرزندتان هماهنگ کنيد که اگر بستهاي براي شما آورده شد، يا اگر کسي چنين ادعايي کرد، آن فرد را به کدام همسايه يا مغازه محلي ارجاع بدهد تا ناچار از باز کردن در نباشد.
آموزشهاي مختصري درباره مسائل ايمني به فرزندتان دادهايد (مواردي چون آتش سوزي يا ترکيدگي لوله آب يا بريدن دست با چاقو).
با مشارکت او قوانيني براي اين زمان مشخص کردهايد؛ شامل ميزان استفاده از تلويزيون، دسترسي به اينترنت، مرتب نگهداشتن خانه و...
امکانات اوليه براي فعاليتهاي مختلف مانند نقاشي، کاردستي، کتاب خواني، بازي رايانهاي و... متناسب با مدت زماني که بايد تنها باشد، فراهم کردهايد.
غذا و خوراکي به قدر کافي براي او تهيه کرده يا به او آموزشهاي لازم در اين باره را دادهايد.
در اين موارد، کودک را تنها نگذاريد
درباره برخي کودکان و در برخي شرايط، تنها گذاشتن کودکان به هيچ عنوان توصيه نميشود. اين موارد ممنوع عبارتند از:
کودکان زير دبستان به ويژه براي مدت زماني بيش از نيم ساعت نبايد در خانه تنها گذاشته شوند.
تنها گذاشتن در صورتي که تلفن خانه قطع است. کودک بايد امکان تماس تلفني با شما، پليس يا افراد قابل اعتماد نزديک خانه را داشته باشد.
اگر کودک ميترسد و ناآرام است. توجه به احساسات فرزند حتي در سنين نوجواني نيز اهميت دارد. در مقابل اگر خود شما نيز بسيار نگران هستيد، اين کار را به تعويق بيندازيد.
کودک مهارتهاي ضروري را (مواردي چون تلفن زدن، قفل کردن در و باز کردن آن، آماده کردن غذا براي خود، توان مديريت موقعيتهاي اورژانسي و ...) فرا نگرفته است.
تنها گذاشتن براي زمان طولاني- براي سنين دبستان بيش از پنج، شش ساعت نباشد و در دوره دبيرستان بيش از 10، 12 ساعت نباشد.
اگر بيش از يک فرزند داريد و اين فرزندان رابطه خوبي با هم ندارند، آنها را با هم تنها نگذاريد.
بازار