آرگا/ در سند ازدواج و عقدنامه زوجين، مي تواند تعهدات و شروطي ذکر شود که اين شروط توسط خود آن ها و با توافق گذاشته مي شود. شروط ضمن عقد با وجود اينکه در قوانين مشروط به ازدواج ذکر نشده است اما مي تواند در سند ازدواج و عقدنامه قيد شود زيرا در برخي از موارد زوجين براي ازدواج شروطي را از سوي خود براي فرد مقابل قرار مي دهند که شروطي شخصي است و براي اينکه فرد از عملي شدن اين شرط اطمينان حاصل کند آن را مانند بندهايي در عقدنامه قيد مي کنند و هر و زوج وظيفه دارند که آن را امضا کنند.
شروط ضمن عقد چه ويژگي هايي دارد؟
شروطي که در ضمن عقد قرار داده مي شود در فقه اسلامي به آن اشاره شده است که بر طبق آن در قانون مدني ايران ازدواج را توافق و قراردادي دو طرفه ميان زن و مرد مي دانند که در آن هر يک از زوجين داراي تعهداتي نسبت به يکديگر هستند. زماني که زن و شوهر شروط موجود در عقدنامه را امضا مي کنند هر يک داراي وظايف و تعهداتي خواهند شد که شامل حقوق معنوي و مدني است در کنار اين حقوق از حقوق مادي نيز صحبت مي شود که با عنوان مهر و نفقه از آن ياد مي شود.
برخي از شرايط ازدواج جزو عقدنامه هستند و جداي از اينکه زوجين تقاضا داشته باشند در عقدنامه قيد مي شود حقوقي مانند مهر و نفقه از اين جمله مي باشند و اما برخي از حقوق که شامل حقوق معنوي افراد هستند طبق ميل و خواست زوجين مي تواند در عقدنامه و سند ازدواج ذکر شود. به عنوان مثال: يکي از شروط ضمن عقد مي تواند اجازه حق طلاق از جانب مرد به زن باشد يا شروطي همچون رفتن به سفر مکه، ادامه تحصيل، اشتعال و … که ممکن است برخي از دختر خانم ها در رابطه با انجام اين تعهدات از سوي همسر خود دچار ترديد شوند مي توانند با بيان آن در عقدنامه اطمينان حاصل کنند که همسر آن ها در آينده با ادامه تحصيل و اشتغال آن ها مشکل نداشته باشد.
در اينجا به خوبي متوجه شده ايد که شروط قيد شده در عقد براي تغيير دادن برخي از حقوق استفاده مي شود اما اين قوانين داراي چه حدودي هستند؟ در قانون اسلامي بيان مي شود که اين شروط تا زماني مي تواند به عنوان شرط هاي ضمن عقد پذيرفته شوند که بر خلاف قوانين تفسيري نباشند. اين قانون در گذشته مشکلاتي را ايجاد کرده است و موجب شده تا چند همسري در دوران معاصر رواج داشه باشد. اما در حال حاضر سند ازدواج در کشور ايران به شکلي تنظيم شده است که شروط ضمن عقد به عنوان بندهاي اضافي و پيشنهادي بيان مي شود.
مواردي از شرط ضمن عقد:
ممکن است برخي از دفاتر اسناد شروط ضمن عقد را در سند ازدواج نپذيرند که مي توانيد با مراجعه به قوه هاي قضايي اين مشکل را برطرف کنيد. در اينجا نمونه هايي از اين شروط که مي تواند در سند ازدواج بيان شود را براي شما بيان خواهيم کرد و بيشتر با آن ها آشنا خواهيد شد.
وکالت بلاعزل و حق اقدام به طلاق براي زوجه با مهريه يا بدون مهريه
حق خروج از کشور و عدم نياز به اجازه همسر
خق ادامه تحصيل براي زوجه
اجازه زوج براي اشتغال زوجه
بعد از متارکه زوجين حق دارند تا اثاثيه را به انصاف بين خود تقسيم کنند
اجازه تعيين حق مکان سکونت توسط زوج يا زوجه
در صورت فرزند دار شدن و طلاق والدين حق سرپرستي از فرزندان توافقي باشد.
استفاده از اين شروط کمک مي کن تا در صورت وجود نابرابري در ميان زوجين با استفاده از تعيين شروط توافقي مشکل نابرابري حل شده و امکان ازدواج وجود داشته باشد. اين شروط براي حل مشکلات ميان زوجين توسط قوه قضاييه گسترش يافته و اين ارگان دولتي شروط ضمن عقد را تعيين کرده است.
شرط مبطل:
شروطي که از آن با عنوان شروط مبطل ياد مي شود موجب باطل شدن عقدنامه زوجين مي شود اين شروط با اصل ازدواج در تضاد هستند و آن را نقض مي کنند. اين شروط ضمن عقد که مبطل است شرط غير مقدور، شرط نامشروع و شرط بي فايده است.
وجود شروط ضمن عقد نشان مي دهد که زندگي مشترک علاوه بر پيوند عاطفي ميان وجين داراي تعهدات و توافقاتي است که توجه به آن ها مي تواند داراي اهميت باشد.
بازار