ستاره/ براي نگهداري صحيح از پنير در عين حفظ کيفيت و طعم آن، لازم است نکاتي رعايت شود. در اين مطلب به روشهاي نگهداري از پنير، ظروف مناسب و نکات ضروري ديگر اشاره شدهاست؛ با ما باشيد.
روش نگهداري از پنيرهاي مختلف
در نگهداري پنير توجه به نوع و بافت پنير از نکات قابل توجه است. بنابراين در ادامه روشهاي متداول نگهداري پنير آورده شدهاست.
۱. نگهداري از پنير با آب نمک
براي نگهداري پنيرهاي صبحانه اغلب از آبنمک و آب پنير استفاده ميشود. در زير نکاتي در اين رابطه آورده شدهاست.
يکي از بهترين روشها اين است که هنگام خريدن پنير، مقداري آب پنير هم خريداري کنيد؛ در حقيقت آب پنير مايه پنير داشته و باعث نگهداري از پنير ميشود.
اگر پنير را بدون آب پنير خريديد بايد از آب نمک استفاده کنيد؛ يک قاشق نمک را در نيم ليتر آب ريخته و پنيرها را در آن قرار دهيد. دقت کنيد که آبنمک روي پنيرها را بپوشاند.
هر چقدر مقدار نمک بيشتر باشد، پنير سفتتر ميشود.
براي نرم کردن پنيري که سفت است، کافي است آن را داخل آب جوشيده و سرد شده بگذاريد ! (بدون نمک)
انداختن تکههاي پنير داخل ماست رقيق يا دوغ نيز کار کردي شبيه آب نمک دارد؛ با اين تفاوت که پنير را لذيذتر ميکند.
۲. نگهداري از پنيرهاي سفت مانند گودا
چند نمونه از پنيرهاي سفت عبارتند از: پنير گودا يا هلندي، پنير سفيد، پنيرهاي سوئيسي و پنير پيتزا. در نگهداري از اين پنيرها به موارد زير دقت کنيد.
فضاي نگهداري از پنير بايد خشک باشد.
براي نگهداري اين نوع پنير، قسمت پائين يخچال مناسبتر است.
پنير تنفس ميکند، ولي در عين حال به هواي زيادي هم احتياج ندارد؛ بنابراين يک تکه کاغذ روغني را نه خيلي سفت و نه خيلي آزاد، دور پنير بپيچيد.
هر بار که بستهبندي پنير را باز ميکنيد، کاغذ دور آن را عوض کنيد. زيرا پنيرهاي سفت، روغني هستند و جذب اين روغن توسط کاغذ، مانع تنفس پنير و در نتيجه کپک زدن آن ميشود.
قرار دادن پنيرهاس سفت در روغن زيتون همراه با طعمدهندههايي نظير سبزيجات معطر يا چند حبه سير و يا مقداري فلفل، يک روش فوقالعاده عالي در نگهداري اين نوع پنيرهاست.
اين پنيرها به دليل داشتن بافت سفت، قابليت بالاتري براي خشک شدن دارند. بنابراين ماليدن مقداري کره يا روغن روي قسمت برش خورده، توصيه ميشود.
پيچيدن دستمال تميز خيس شده با سرکه به دور پنير، روش ديگري براي جلوگيري از خشک شدن آن است.
به ياد داشته باشيد که نهايتا ظرف مدت ۳ تا ۴ هفته اين پنيرها را مصرف کنيد؛ نگهداري آنها بيش از اين مدت در يخچال، توصيه نميشود.
۳. نگهداري از پنير محلي
تنوع آب و هوا و شرايط اقليمي در ايران، باعث ايجاد تنوعي گسترده در محصولات غذايي شدهاست. در اين ميان پنير نيز در سراسر ايران تنوع زيادي داشته و هر منطقهاي پنير محلي خود را دارد. از جمله پنيرهاي محلي ميتوان به پنير ليقوان، پنير تالش و پنير توف کردي اشاره کرد.
اما پنير ليقوان يکي از شورترين پنيرهاي سوراخ سوراخ دنياست. براي تازه ماندن اين پنير حتما بايد از آبنمک استفاده شود. ولي اگر شوري پنير را دوست نداريد، ميتوانيد به آب آن، نمک نزده تا شوري پنير به دل آب برود و کمي کم نمکتر شود.
بر خلاف پنير ليقوان که تقريبا در هر سوپرمارکتي پيدا ميشود، پنير تالش را فقط در خود تالش و بين محليها ميتوانيد پيدا کنيد. زنان تالشي از شير تازه دوشيده شده گوسفند يا بز، بدون گرفتن خامه شير، پنير درست ميکنند. تالشيها بعد از عمل آمدن پنير، آن را در پوست گوسفند يا بز گذاشته تا خراب نشود. مطمئنا با اين شيوه نگهداري، عطر و بو و طعم اين پنير، بسيار خاص و منحصر به فرد خواهد بود.
ظرف مناسب براي نگهداري از پنير
براي نگهداري صحيح از پنيرها لازم است به نکات زير براي انتخاب ظروف دقت شود.
بعد از باز کردن حلب پنير، بايد پنير را به ظروف نگهداري مناسب، نظير ظروف شيشهاي انتقال داده و آب پنير را به آن اضافه کرد.
ظرف مورد نظر بايد کاملا خشک و تميز باشد.
در مورد پنيرهاي سفت مانند پنير گودا، روکش مخصوص اين پنيرها که به آن کاغذ يا کيسه پنير گفته ميشود، بهترين فضاي نگهداري اين پنيرها هستند. اما اگر پنيري که خريدهايد، چنين روکشي ندارد، از کاغذ روغني شيرينيپزي استفاده کرده و پنير را در آن بپيچيد. براي جلوگيري از اينکه پنير بوي مواد داخل يخچال را به خود بگيرد، پنير بستهشده در کاغذ را در داخل دو کيسه يا يک سلفون پلاستيکي بپيچيد.
علائم فاسد شدن پنير
بوي پنير
پنير سالم، رايحهاي قوي و مشخص دارد.
رنگ پنير
اگرچه انواع پنيرها ميتوانند رنگهاي مختلفي داشته باشند، اما شک نکنيد که وجود رنگهايي مثل صورتي، قهوهاي تيره يا سبز، دليل بر فاسد شدن پنير هستند.
طعم پنير
يک مزه خاص زننده که به تلخي يا تندي ميزند نيز ميتواند از علائم خرابي پنير باشد.
لزج شدن سطح پنير
اگر سطح پنير، حالتي لزج يا پرزدار پيدا کردهاست، استفاده از آن توصيه نميشود.
خرد، لهشدگي و وارفتگي
اين موارد هم ميتوانند به تشخيص درستتر شما کمک کنند؛ زيرا بافت يک پنير سالم، انسجام قابل قبولي داشته و تشخيص اين موضوع چندان دشوار نيست.
وجود کپک روي پنير
همانطور که پيش از اين گفته شد، در صورتي که کپک روي طعم پنير هم اثر گذاشته باشد، در دور انداختن آن شک نکنيد!
سخن آخر
استفاده از روشهاي ارائه شده در اين مقاله به شما کمک ميکند که به مدت طولانيتري از اين ماده با ارزش غذايي نگهداري کنيد. اما در عين حال توصيه ميکنيم که هميشه به مقدار لازم خريد کرده و مواد را تازه مصرف کنيد. آيا شما در مورد نگهداري از پنير تجربهاي داريد؟ لطفا تجربيات و نظرات خود را در قسمت ارسال نظرات با ما در ميان بگذاريد.
بازار