هنر زندگي/ زندگي مستقل فرزندان از موضوعاتي است که ممکن است براي پدرومادرها چالش ايجاد کند. اگر شما فرزندي در خانه داشته باشيد که سنين جواني را تجربه مي کند، به احتمال زياد دغدغههاي زيادي را در زمينهي نحوه مستقل شدن او تجربه مي کنيد. چرا که مشخصه ي بارز سنين جواني استقلالخواهي است. اين استقلالخواهي منجر به اين مي شود که فرزند شما بخواهند راهي جدا از شما انتخاب کند، زندگي مستقلي تشکيل دهد و دوستاني که خود ميپسندد را براي معاشرت انتخاب کند. زيرا آن ها مي ترسند که فرزندشان در انتخاب راه درست در زندگي دچار لغزش شود. به خصوص والديني که فرزندشان خواهان زندگي مستقل پيش از ازدواج است در اين زمينه نگراني هاي زيادي را تجربه مي کنند. در اين مقاله به اين موضوع خواهيم پرداخت. اگر فرزند شما ميخواهد چنين تصميمي بگيرد ميتواند به مشاوره خانواده به او کمک کنيد بهتر اين قضيه را بررسي کند.
زندگي مستقل فرزندان : چه زماني مناسب است؟
بطور معمول، افراد پس از پشت سرگذاشتن بحران نوجواني و رسيدن به دوره ي جواني، يعني در اواخر دههي دوم زندگي خود مي توانند براي زندگي مستقل آماده شوند. اما براي اينکه آن ها بتوانند زندگي مستقل موفقي را تجربه کنند سن و سال، عامل تعيين کننده اي نيست. بلکه بيشتر از آن فرزندان نياز به پرورش مهارت هاي زندگي، تمرين استقلال وموارد اين چنيني دارند. تا زماني که فرد نتواند روي پاي خود بايستد و از نظر شخصيتي به خانواده وابسته نباشد نميتوان گفت آمادگي استقلال دارد. بهتر از در مراحل رشد فرزندان خود از نظرات مشاوران متخصص استفاده نماييد. مشاور ميتواند آنها را با پيامدها و چالشهاي زندگي مجردي آشنا کند.
بديهي است که با قرار گرفتن افراد در مسير جواني ميل به استقلال نيز در آن ها افزايش يابد. اما در بسياري از مواقع نداشتن تعريف درست از استقلال و فراهم نبودن پيش نيازهاي لازم براي آن منجر به اين مي شود که اين مساله به بهاي هزينهها و آسيبهاي بسيار براي خود فرد و خانواده تمام شود. براي اينکه فرزندتان در راه مستقل شدن انتخاب هاي درستي داشته باشد و اين دوره را با سلامت پشت سر بگذارد تلاش کنيد در طي گفتگوهاي دوستانه پيشنيازهاي زندگي مستقل را براي او مطرح کنيد. تا جايي که فرزندتان خود انتخاب کند که آيا شرايط لازم براي جدا شدن از خانواده را دارد يا خير. در ادامه به برخي از اين پيشنيازها اشاره خواهيم کرد.
زندگي مستقل فرزندان : استقلال همهجانبه
دليل بسياري از جوانان براي زندگي جدا از خانواده، نياز آنها به استقلال است. در واقع آن ها عقيده دارند که ديگر بزرگ شده اند و مي توانند به تنهايي از پس زندگي خود بر بيايند. اگر شما فکر مي کنيد که فرزندتان هنوز براي اين امر آماده نشده، رفتارهاي او را در ساير زمينه ها بررسي کنيد و درباره ي آن ها با او گفت و گوي صميمانه اي انجام دهيد.
براي مثال جوان شما بايد بداند که استقلال تنها به معني جدا کردن خانه از خانواده ي اصلي نيست. بلکه مساله ي مهمي است که نياز به تلاش و پرورش مهارت هاي گوناگون دارد. اگر فرد ميل به استقلال دارد بايد بتواند به تدريج همه ي اين توانايي ها را در خود پرورش دهد. از جمله ابعاد مهمي که فرد بايد بتواند در آن ها مهارت کسب کند توانايي استقلال مالي است. زندگي جداگانه اي که فرد ساليان سال از نظر مالي کاملا وابسته به خانواده باقي مي ماند نمي تواند نمونه اي از يک زندگي مستقل باشد.
توانايي مديريت کردن امور خانه
بسياري از جوانان هنوز تصور دقيقي از زندگي مستقل درخانه اي جداگانه ندارند. انجام شدن کارهاي آن ها توسط مادر يا پدر ممکن است باعث شود که آن ها از زندگي تصور ساده انگارانه اي داشته باشند. به همين منظور تمام وظايفي که آن ها بايد انجام دهند را به روشني برايشان توضيح دهيد. شايد آن ها هيچ وقت حواسشان به اين موضوع نبوده که کارها و مشکلاتي نظير خرابي لوله ها، سوختن لامپ ها، بيرون بردن زباله ها، پرداختن قبوض و ... کي و چگونه انجام مي شده. براي اينکه فرزندتان بتواند کاملا روي پاهاي خود بايستد نياز دارد درمورد وظايف و کارهاي پيش رو آگاهي بيشتري کسب کند.
توانايي مديريت امور مالي
بسياري از افراد پس از اينکه وارد زندگي مستقل مي شوند به شدت در مديريت هزينه هاي خود دچار مشکل مي شوند چرا که قبل از اينکه زندگي مستقلانه را شروع کنند تصور دقيقي از هزينه ها نداشته اند. به همين خاطر بعدا دچار دردسر هاي زيادي مي شوند. براي اينکه از اين لحاظ بعدها با فرزندتان دچار بحث و مشکل نشويد، به طور واضح و روشن در اين باره با او گفت و گو کنيد.
توانايي "نه" گفتن
آموزش اين مهارت به فرزندان کمک بسياري در طول زندگي به آن ها خواهد کرد. به خصوص زماني که آن ها به تازگي تصميم به زندگي در خانه اي جدا مي گيرند به ميزان بسيار زيادي به اين مهارت نياز پيدا خواهند کرد. توانايي نه گفتن که به مهارت جرات ورزي معروف است از طريق مطالعه، رفتن به کلاس هاي مهارت آموزي و جلسات مشاوره با روان شناس قابل پرورش و تقويت است.
هنگامي که فرزندتان مي خواهد تنها زندگي کند با مسائلي رو به رو مي شود که براي او جديد است. اگر او مهارت لازم براي برخورد با آن ها را نداشته باشد به سادگي دچار دردسر مي شود براي مثال ممکن است دوست هاي او توقعاتي از او داشته باشند مانند اينکه خانه را مدتي در اختيار آن ها قرار دهد يا اينکه بخواهند دائما به خانه ي او بروند. براي مديريت کردن مسائل اين چنيني فرزندتان به ميزان زيادي به مهارت جرات ورزي نياز دارد. شما در آموزش و تقويت اين مهارت در فرزند خود نقش بسزايي خواهيد داشت.
سخن آخر
اگر در زمينه ي زندگي مستقل فرزندتان دچار چالش ها و درگيري هاي زيادي با او شده ايد توجه به اين نکته ضروري است که نگذاريد روابط صميمانه ي شما تحت تاثير اين مسائل آسيب ببيند. اگر فکر مي کنيد که نمي توانيد گفتگو موثري با فرزند خود برقرار کنيد تلاش کنيد ابتدا مهارت هاي ارتباطي موثر در ارتباط با جوانان را به دست بياوريد سپس با او وارد گفت و گو شويد. اگر رابطه ي شما با او تحت تاثير اين بحث ها آسيب هاي جدي ديده است ترجيحا بهتر است که از يک روان شناس خانواده براي رفع مشکل خود کمک بگيريد. روانشناس خانواده به شما در آسيب شناسي مشکلتان کمک خواهد کرد. هم چنين با پرورش و تقويت مهارت هاي ارتباطي طرفين در پيشگيري از آسيب هاي بعدي نيز تاثيرگذار خواهد بود.
بازار