بيتوته/ تاتو زيباييهاي خاص خودش را دارد ولي همين زيبايي ميتواند خيلي زود برايمان يکنواخت شود و بخواهيم آن را از بين ببريم، آياراهي هست که بتوانيم رد تاتوها را از پوستمان پاک کنيم؟ در اين مطلب ميتوانيد جواب سؤالات خود را پيدا کنيد.
نقش و نگار هاي ناشي از تاتو گاهي آنقدر فريبنده است که هرفردي را وسوسه ميکند درحاليکه تاتو ميتواند يکي از زيباييهاي پرخطر باشد چراکه ميتواند انتقال دهنده بيماريهاي بسياري باشد؛ از عفونت و حساسيت گرفته تا برخي بيماريهاي خطرناک اما از سوي ديگر بيشتر افراد خيلي زود از داشتن اين نقش و نگارها خسته ميشوند و به دنبال راههايي براي پاک کردن تاتو هستند، اما آنقدر که تاتو کردن آسان است، پاک کردن آن ساده و ممکن نيست تا جاييکه حتي در روزگار نه چندان قديم از جراحي براي پاک کردن اين تاتو ها استفاده ميکردند. اما اين روزها ليزر کمي فقط کمي کار را راحتتر کرده است اما باز هم نبايد انتظار زيادي داشت. اگر شما هم به دنبال پاک کردن تاتوهايتان هستيد بدون شک در اين مطلب ميتوانيد جواب سؤالات خود را پيدا کنيد.
4 گروه از افراد هستند که به فکر پاک کردن تاتو ميافتند:
اولين گروه کساني هستندکه بعد از تاتو به هر دليل پشيمان ميشوند مثلا سليقهشان تغيير ميکند يا يکنواختي آن دلشان را ميزند يا... و جالب است بدانيد در تحقيقي که به عمل آمده، مشاهده شده حدود 70 درصد از افراد ساعتي بعد از خالکوبي از اين عمل خود پشيمان ميشوند.
گروه دومي که به دنبال پاک کردن تاتو هستند کسانياند که اعتقاد دارند آرايشگر آن طور که بايد کارش را درست انجام نداده است مثلا طرح تاتو در چشم يا ابرو آن طور که بايد قرينه نيست و لازم است براي قرينه شدن قسمتي از طرح يک طرف پاک شود.
گروه سوم هم افرادي هستند که بعد از تاتو دچار واکنشهاي حساسيتي (آلرژيک) به رنگ تاتو ميشوند، بنابراين لازم است آن رنگ از داخل پوست خارج شود.
اما گروه چهارم بيشتر شامل آقايان ميشود و کساني هستند که به هر دليلي روي بدن خود خالکوبي انجام دادهاند و اکنون يا به دليل پشيماني يا به دليل قوانين استخدام در سازمانهاي نظامي و... مجبور به پاک کردن خالکوبي دست و پا يا تنه خود هستند.
رنگهايي که سخت پاک ميشوند
رنگهاي سياه و قهوهاي پررنگ معمولا به ليزر جواب مثبتي ميدهند و بهراحتي پاک مي شوند، اما اغلب پاک کردن رنگهاي قرمز با مشکلاتي همراه ميشود و رنگ قرمز ديرتر به ليزر جواب ميدهد. پاک کردن رنگهاي سبز و آبي نيز ممکن است با مشکلاتي مواجه شود در عين حال خالکوبي (تاتو)هاي سفيد يا خالکوبي (تاتو)هاي همرنگ پوست ممکن است بر اثر ليزر تبديل به رنگ خاکستري يا سياه شود.
آکادمي پوست ايالاتمتحده به طور بالقوه جوهر خالکوبي را مضر و غيراستاندارد ميداند و به همين دليل معلوم نيست استفاده از اين جوهرها چه عوارضي را بههمراه ميآورد.
اگر پوست تيره داريد مشکلتان بيشتر است
استفاده از اين ليزر براي تغيير رنگ ماده خالکوبي شده در افراد با رنگ پوست تيره کمي مشکلتر است زيرا ميان رنگ پوست و رنگ ماده خالکوبي شده هنگام پاک شدن رقابتي به وجود ميآيد و در نتيجه احتمال دارد پوست عکسالعملهاي مختلفي از خود نشان دهد مثلا ممکن است پررنگ يا حتي سفيد يا بيرنگ شود البته در بعضي موارد نيز جوشهايي روي پوست پديد ميآيد.
تاتوهاي همرنگ با اين ليزر پاک ميشود
ليزر co2 نوع ديگر از انواع ليزر لايهبردار است. در اين نوع ليزرها تعداد جلسات کمتري براي درمان لازم است و گاهي با يک تا 3 جلسه درمان تاتو کاملا پاک ميشود. در مواردي که از رنگهاي مخلوط استفاده شده اين روش بهتر جوابگوست. همچنين در مواردي که از رنگهاي همرنگ پوست توسط آرايشگر استفاده شده باشد، اين روش بيشتر توصيه ميشود. البته در اين روش بعد از پاک کردن تاتو مدت کوتاهي قرمزي روي پوست باقي ميماند و سپس به تدريج محو ميشود.
مناسبترين ليزر؟!
ليزر q-switched مناسبترين نوع ليزر براي رنگهاي سياه، آبي و قهوهاي تيره است. نحوه عملکرد اين ليزر به اين صورت است که ذرات رنگ داخل پوست را منفجر و آنها را به ذرات ريز تبديل ميکند. اين ذرات توسط سلولهاي لاشهخوار برداشته شده و کمکم دفع ميشود بنابراين عمل اصلي پاک شدن رنگ تاتو را سلولهاي ايمني خود تاتو انجام ميدهند و درواقع رنگهاي ريز شده را ريزهخواري کرده و از بين ميبرند.
آيا پاک کردن تاتو عوارضي هم دارد ؟
در استفاده از ليزر براي پاک کردن خالکوبي عوارض جانبي کمتري (نسبت به ساير روشها) وجود دارد ولي به هر حال قبل از هر نوع تصميمگيري بهتر است متوجه عوارض احتمالي آن باشيد:
1. پوست در معرض خطر عفونت قرار ميگيرد و حتي ممکن است زخم شود و اين زخمها به طور دائم روي پوست باقي بمانند يا به طور کامل پاک نشوند.
2. در صورت محو شدن خالکوبي از روي پوست نيز ممکن است پوست محل خالکوبي شده تغيير رنگ دهد و رنگ آن نسبت به بقيه مناطق کمرنگتر يا تيره شود که به مرور زمان بهبود مييابد. مثلا در پاک کردن خالکوبي لبها، خط چشم و ابرو ممکن است رنگدانهها به طور کامل محو نشوند و جاي خالکوبي به صورت يک سايه روي بدن باقي بماند.
3. در برخي موارد نيز واکنشهاي آلرژيکي گزارش ميشود به خصوص در مواردي که جوهر خالکوبي حاوي سولفيد جيوه باشد. در اين حالت واکنشها به شکل قرمزي، خارش و التهاب بروز ميکنند. براي جلوگيري از واکنشهاي احتمالي، اغلب آنتي هيستامينهاي خوراکي و نستروئيدهاي ضدالتهاب تجويز شده و به بيمار توصيه ميشود حتما از قرار گرفتن در معرض نور خورشيد خودداري کند.
آيا ليزر درد دارد؟
استفاده از ليزر براي پاککردن تاتو بدون عارضه نيست. درد هنگام انجام ليزر، سوزش و سرخي ناحيه تا چند هفته بعد از انجام عمل و مشکلات نادرتري مانند باقيماندن جاي زخم، روشن يا تيره شدن پوست و... نيز ممکن است بروز کند.
براي پاک کردن تاتو هر جلسه معمولا چند دقيقه بيشتر طول نميکشد اما قبل از آن فرد بايد آماده شود. بيحسي موضعي ناحيه، استفاده از عينک محافظ مخصوص هنگام عمل و استفاده از ضدآفتاب بعد از ليزر از جمله نکاتي است که بايد رعايت شود. بعد از 7 تا 12 جلسه ليزر ميتوان مطمئن بود تاتو تاحد زيادي محو ميشود. بين هر جلسه نيز بايد بين 4 تا 8 هفته فاصله گذاشت.
با لبها شوخي نکنيد
در تاتوي مخاط نيز احتمال بروز همان عوارضي که در تاتوي روي پوست گفته شد، وجود دارد. علاوه بر اين چون از رنگ قرمز استفاده ميشود، احتمال پيشآمدن آلرژي نيز وجود دارد. شايد اين اتفاق به ندرت صورت گيرد اما وقتي ايجاد شد، خلاصي از آن آسان نيست زيرا پاک کردن رنگي که داخل مخاط لب شده بسيار مشکل است و حتي در برخي موارد غيرممکن ميشود. قبل از ورود ليزرها، اغلب از روشهاي جراحي براي پاک کردن تاتوها استفاده ميشد که متاسفانه اين روشها باعث ايجاد جوشگاهها و اسکارهاي شديدي روي پوست ميشدند.
آيا با کرم تاتو پاک ميشود؟
کرم هاي پاک کننده تاتو که از آنها به عنوان جايگزين ليزر يا جراحي نام برده مي شود اغلب دو شکل اصلي دارند: انواعي که حاوي TCA (تري کلرواستيک اسيد) هستند که نوعي اسيدشيميايي پيلينگ است و بيشتر به فرم محلول يافت مي شود ولي اشکال ژل يا کرم آن نيز وجود دارد که با سوزاندن لايه فوقاني پوست عمل ميکند ولي ريسک بروز اسکار را به همراه دارد و از آن نميتوان در مواردي مثل لب، چشم يا ساير نقاط حساس استفاده کرد چون باعث تحريک در آن نواحي ميشود و فقط در افراد با پوست بسيار روشن قابل استفاده است و ميتواند منجر به بروز عوارض جدي در افراد با پوست گندمي يا تيره شود و کرمهاي غير TCA که شامل ترکيبات روشن کننده، لايه بردار و سفيدکننده هستند. اين کرم ها براي روشن کردن تاتو در مدت زمان طولاني استفاده مي شوند و تاتو را با هل دادن جوهر تزريق شده به سطح پوست محوتر مي کنند. به طور کلي اثر بخشي اين کرم ها بسيار کند است. دقت کنيد بعضي از اين کرمها حاوي هيدروکينون نيز هستند که طبق نظر اتحاديه اروپا احتمال بروز سرطان را به همراه دارد.
چرا با يک جلسه پاک نميشود ؟
از آنجا که رنگهاي متعددي در خالکوبيها وجود دارد و رنگدانهها نيز در عمقهاي متفاوتي از پوست وارد ميشوند براي تخريب اين رنگدانهها به جلسات متعدد ليزر و ليزرهاي متعدد با طول موجهاي متفاوت نياز است.
اگر بيمار اصرار به پاک کردن در يک جلسه داشته باشد منجر به گذاشتن اثر (جاي زخم و اسکار) خواهد شد اما به طور کلي بايد گفت که هر قدر خالکوبي سطحي و قديميتر باشد، راحتتر قابل پاک شدن است اما هر چه رنگ به کار رفته حرفهاي تر خالکوبي شده باشد، سختتر پاک ميشود.
بزرگترين اشتباه
بيشتر آرايشگران براي پاک کردن تاتو به رنگهاي همرنگ متوسل ميشوند اما اين بزرگترين اشتباه است زيرا با اين کار مشکلات بيمار نه دوچندان بلکه صدچندان خواهد شد چون وقتي رنگ همرنگ به کار رود پاک کردن با ليزر بسيار دشوارتر ميشود. از طرف ديگر گاهي پيش ميآيد هنگام پاک کردن اين رنگها با ليزر وضعيت از آنچه بوده بدتر ميشود و رنگ پوست تيرهتر ميشود.
پاک کردن کامل تاتو ممکن نيست
هر چند روز به روز تکنولوژيهاي مربوط به ليزر براي پاک کردن تاتو و خالکوبي بيشتر ميشود ولي همچنان پاک کردن تاتو کار مشکل و زمانبري است و نياز به درمان مرتب دارد اما بد نيست بدانيد که پاک کردن کامل تاتو بدون هيچ ردي از آن فعلا به طور عملي ممکن نيست.
کساني که اصلا نبايد تاتو کنند
اگر پوست شما مستعد ايجاد کلوئيد يعني به وجود آمدن گوشتهاي اضافه است توصيه ميکنيم سراغ تاتو نرويد چرا که ممکن است در محلي که تاتو ميکنيد گوشت اضافه و کلوئيد ايجاد شود چرا که اين کلوئيدها ممکن است هر زمان که پوست آسيب ببيند ايجاد شوند. البته ناگفته نماند که بسياري از متخصصان همچون دکتر نورمن گلدشتين، آنت واکر و... اعتقاد دارند احتمال به وجود آمدن اين کلوئيد يا گوشت اضافه در برداشتن و پاک کردن تاتو بيشتر است.
جوهرهاي تاتو غيراستاندارد هستند
در تاتو از چندين جوهر مختلف استفاده ميشود يعني براي بهدست آمدن رنگ دلخواه، چندين رنگ و جوهر مختلف را با هم مخلوط ميکنند، بعضي از اين جوهرها براي استفادههاي زيبايي مجاز هستند ولي براي تزريق زير پوست توصيه نميشوند زيرا استاندارد لازم را ندارند و به راحتي ميتوانند در بعضيها ايجاد عفونت يا آلرژي کنند. آکادمي پوست ايالاتمتحده به طور بالقوه جوهر خالکوبي را مضر و غيراستاندارد ميداند و از آنجا که هيچ يک از توليدکنندگان اين جوهرها ملزم به فاش کردن مواد و رنگدانههاي جوهرها نيستند و آنها را اسرار تجاري خود ميدانند بهطور کامل مطمئن نيستيم استفاده از اين جوهرها چه عوارض جانبي ديگري به همراه دارد. رنگدانههاي کارخانهاي ممکن است از گياهان، پلاستيک، اکسيدهاي آهن و نمکهاي فلزي تهيه شده باشد و جوهرهاي دستساز خانگي را معمولا از خاک، دوده، گياهان، جوهر قلم و مواد ناشناخته تهيه ميکنند. برخي از موادي که عموما در جوهر خالکوبي وجود دارند، عبارتند از: فلزات سنگين، آلومينيوم، باريم، کادميوم، کروم، کبالت، مس، آهن، سرب، نيکل، تيتانيوم، اکسيدهاي فلزي، مواد شيميايي آلي، مشتقات کربن، آرسنيک، کلسيم، ليتيم، فسفر، سلنيوم، سيليس، گوگرد، دياکسيد و مواد شيميايي AZO.
بازار