روزياتو/ چرا ملوانان زن، حامله ميشوند؟ نقطه مشترک حاملگي ملوانان با فساد و رشوه و تقلب چيست؟
در خبرها آمده بود که حاملگي ملوانان زن انگليسي، معضلي براي نيروي دريايي اين کشور شده است. از سال ۲۰۰۵ ميلادي تا کنون، بيش از ۳۰ مورد گزارش حاملگي ملوانان، افشا شده است. سياست برابري جنسيتي در نيروي دريايي انگلستان سبب شده تا اين استراتژي، پر هزينه باشد. ناو HMS DUNCAN تنها نمونه اي از اين اتفاقات براي نيروي دريايي انگليس محسوب مي شود. پديده حاملگي ملوانان زن در نيروي دريايي انگليس، بازتاب گسترده اي در رسانه هاي اين کشور از سان و ديلي ميلي تا ديلي تلگراف داشته است.
اسناد شبکه خبري ديلي استار انگلستان نشان مي دهد که تا کنون از ۱۸ ناو انگليسي، گزارش انتقال ملوانان حامله به خشکي از طريق هلي کوپتر، ثبت شده است. روابط ملوانان مرد و زن در اين کشتي ها، ممنوع است حتي بين زوج هاي رسمي در ارتش انگليس. اما سوال اينجاست که چرا ملوانان زن، با وجود قوانين سخت نظامي، همچنان در نيروي دريايي انگليس، حامله مي شوند؟
ناو انگليسي که سابقه ثبت گزارش حاملگي ملوانان زن دارد
مطمئنا اين را نمي شود به گردن دزدان دريايي يا عوامل ناشناخته فضايي انداخت. قبل از اينکه به اين سوال پاسخ دهيم، چند سوال ديگر هم مي پرسيم و جواب اين چند سوال هم عينا همان مانند سوال اولي است.
چرا برخي سر جلسه امتحان تقلب مي کنند؟
چرا برخي رشوه مي گيرند؟
چرا سن کلاهبرداري در ايران به دهه هفتاديها رسيده است؟
چرا کلاهبرداري اينترنتي دائم درحال افزايش است؟
چرا مردم، کم تحمل شدند؟
چرا پاي بسياري از آقا زاده ها و ژن خوب ها به دادگاه ويژه جرايم اقتصادي کشيده مي شود؟
چرا ده ها قاضي ظرف چند سال اخير، از کار برکنار شدند؟
نقطه مشترک ملوانان باردار، رانت خواران، متقلبان و رشوه بگيران چيست؟ پاسخ آسان است: فساد و هر گونه رفتار غيرقانوني ريشه در چهار متغير دارد: امکان، توجيه، وسوسه و فشار.
امکان: يعني آنکه عملا امکان يک رفتار ديگر غير از رفتار مورد انتظار وجود داشته باشد؟ مثلا شما نمي توانيد به يک دستگاه خودپرداز رشوه بدهيد و از او بخواهيد که به جاي ۴۰۰ هزار تومان پول، به شما ۵۰۰ هزار تومان پول بدهد. ماشين است و نفهم و غيرقابل مذاکره. پس شما عملا امکان لابي و رشوه با دستگاه ATM نداريد.
مطمئنا اين را نمي شود به گردن دزدان دريايي يا عوامل ناشناخته فضايي انداخت. قبل از اينکه به اين سوال پاسخ دهيم، چند سوال ديگر هم مي پرسيم و جواب اين چند سوال هم عينا همان مانند سوال اولي است.
وسوسه: يک فکر موذي و اغواکننده است که وارد ذهن مي شود و ما را به کاري يا استفاده از موقعيتي يا تجربه کردن چيزي دعوت مي کند و گاهي اوقات اين دعوت را ادامه مي دهد تا در برابرش تسليم شويم. وقتي شما مي بينيد که با استفاده از ارز دولتي ارزان مي توانيد ظرف يک ماهه، معادل ۳۰ سال حقوق يک کارمند درآمد داشته باشيد، حداقل يک بار وسوسه مي شويد.
فشار: فرض کنيد که کالاي شما پشت گمرک گير کرده است و اگر تا هفته بعد ترخيص نشود يک ضرر ده ميلياردي مي کنيد و نتايج يک عمر زحمت شما بر باد مي رود. در چنين موقعيتي شما تحت فشار هستيد. يا فرض کنيد که فرزند شما بيمار است و تا هفته ديگر اگر عمل نشود مي ميرد، شما هم پول نداريد، کسي به شما پيشنهاد رشوه مي کند! فشار فضا را مساعد مي کند براي رشوه، تباني، تقلب، رابطه غيراخلاقي و ….
توجيه: يعني اينکه وجدان خود را با يک سري دلايل قانع کنيم. به عبارت ديگر شستشوي اخلاقي دهيم. مثلا به اين جملات دقت کنيد: همه تقلب مي کنند، پس من چرا تقلب نکنم؟ همه رشوه مي دهند حالا من بچه پيغمبر که نيستم. بابا همه دارند مي خورند و مي برند، فقط سر ما بي کلاه مونده بود. حتي گاهي اوقات فساد و رفتار غيرقانوني با اتکا به دلايل اخلاقي و اهداف متعالي شستشو داده مي شود و توجيه ميشود!
کافيست فضاي کشتي جنگي را تصور کنيد! در آن کشتي هم امکان خطا وجود دارد، هم وسوسه و هم فشار و در نهايت همه اين ها با توجيه، شستشوي اخلاقي مي شود و مي شود آنچه نبايد بشود.
رابطه حاملگي ملوانان زن با رانت خواران و متقلبان
رانت خواران، متقلبان و رشوه بگيران دقيقا شبيه ملوانان باردار هستند منتها از نوع ملوان زبل! وقتي هم امکان فساد هست (رانت دولتي)، هم وسوسه (هر روز در اخبار تبليغ مي شود)، هم فشار (فشار براي يک شبه پول دار شدن و به باقي ثروتمندان پيوستن) و در نهايت توجيه (وقتي هر کسي دستش به هر جايي مي رسد مي خورد چرا من نخورم)، شما هم باردار (رانت خوار/متقلب/رشوه بگير/دزد) مي شويد.
حذف ارتباطات انساني، کنترل متقاطع اطلاعات، قاعده ثروتت را از کجا آورده اي، عقوبت هاي بسيار دردناک، انتشار شفاف نتايج پرونده هاي مفسدين در مهار فساد موثر است. متاسفانه در کشتي ما (کشور ما) هر چهار رکن مربع فساد فراهم است. براي توسعه نيازمند آن هستيم که طراحي هاي هوشمند انجام دهيم تا مربع فساد در هم شکسته شود.
راه اندازي سامانه شفافيت در ارگان هايي چون شهرداري تهران، صندوق بازنشستگي کشوري، سازمان تامين اجتماعي، توسعه ظرفيت هاي ديجيتالي قوه قضاييه و ارتقاء دولت الکترونيک و رصد هوشمندانه و فناورانه فرآيندها در کشور با به روز رساني قوانين، همه و همه به شفافيت و شناسايي گلوگاه هاي فساد کمک مي کند تا به «ايراني» که انتظارش را داريم، دست يابيم. آغازش، از «خودمان» است. ايران را فقط ايرانيان ميسازند.
بازار