تبيان/ شايد تغذيه کودک اصليترين دغدغه والدين باشد. اگر به اين مسئله توجه نشود، کودک در آينده دچار مشکلات گوارشي و سوءتغذيه خواهد شد. يکي از مشکلات کودک در حدود ۲ الي ۳ سالگي، مشکل تغذيه و بياشتهايي اوست. همين امر باعث نگراني والدين و مراجعه آنها به مشاور تغذيه است. اما راهکارهاي سادهاي براي حل اين مشکل وجود دارد.
تغذيه کودک
اگر رژيم غذايي مناسب نباشد علاوه بر سوءتغذيه، روابط شما با کودک نيز بد خواهد شد و شاهد خشونت در رفتارهاي او هستيم.
از مواردي که باعث کم اشتهايي کودک است، فقر آهن و کم خوني است. کم خوني از رشد طبيعي کودک جلوگيري ميکند و باعث پرخاشگري و کم حوصلگي او ميشود و به همين خاطر کودک غذا نميخورد
به همين خاطر در اين سن بايد از راهکارهايي استفاده کنيم که کودک به غذا خوردن در کنار خانواده عادت کند. در همين خصوص چند روش ساده را آموزش ميدهيم تا کودک ۲ ساله شما از غذا خوردن لذت ببرد.
خودم غذا بخورم!
در سن ۲ سالگي کودک تلاش ميکند خود را مستقل نشان دهد و وابستگي خود را از والدين کم کند. به همين خاطر سعي ميکند از دستورات شما سرپيچي کند. از جمله اين موارد به تنهايي غذا خوردن است.
سعي کنيد بشقاب کوچکي تهيه کنيد که مخصوص کودک دلبندتان باشد و اطراف آن لبهدار باشد تا کودک بتواند غذا را وارد قاشق کند. غذا را در آن ظرف بريزيد تا خودش غذا بخورد. همچنين ليوان سبک و نَشکن براي آب خوردن او تهيه کنيد، ظروف پلاستيکي توصيه نميشود. (۱)
وقتي کودک خودش غذا ميخورد، او را تشويق کنيد و حتي اگر کثيفکاري کرد او را سرزنش نکنيد. رفتار عادي شما اعتماد به نفس کودک را زياد ميکند و تنها تذکري کوچک، او را نسبت به اشتباهش آگاه ميکند و به مرور آن عمل را تکرار نميکند.
گاهي علت ريختن آب يا غذا توسط کودک، جلب توجه نگاه والدين است تا کمبود محبت خود را جبران کنند.
تنوع غذايي کودک
سعي کنيد در برنامه غذايي خانواده و کودک تنوع ايجاد کنيد تا بدن کودک مواد معدني مورد نياز خود را تامين کند. تنوع غذايي باعث ميشود کودک تنها به چند غذاي خاص عادت نکرده و در سنين بالاتر نسبت به غذاهاي ديگر (که از نظر او بد مزه است) لجبازي نکند. (۲)
همچنين با تزئين خلاقانه بشقاب کودک اشتهاي او را باز کنيد و براي او تجربهاي لذتبخش از غذا خوردن در کنار خانواده ايجاد کنيد.
سعي کنيد هنگام غذا خوردن چند اسباببازي مورد علاقه او را کنارش قرار دهيد يا در هنگام غذا خوردن برايش قصه بگوييد تا زمان غذا خوردن، زمان شادي براي کودک باشد.
چيپس و پفک سَم است
يکي از دلايل بياشتهايي کودکان به غذاهاي مفيد، تفاوت مزه آنها نسبت به تنقلات است. به همين خاطر سعي کنيد در طول هفته کمتر چيپس و پفک بخريد و به جاي آن از ميوه يا خشکبار استفاده کنيد.
طبق تحقيقات انجمن پزشکان قلب آمريکا ميزان دريافتي کلسترل و شيريني در کودکان نبايد از حد مجاز فراتر رود. استفاده زياد از تنقلات باعث مشکلات گوارشي و سوءتغذيه در کودک ميشود. حتي در برخي کشورهاي توسعهيافته مصرف تنقلات براي کودکان زير ۳ سال ممنوع است.
فقر آهن را جدي بگيريد
از مواردي که باعث کم اشتهايي کودک است، فقر آهن و کم خوني است. کم خوني از رشد طبيعي کودک جلوگيري ميکند و باعث پرخاشگري و کم حوصلگي او ميشود و به همين خاطر کودک غذا نميخورد.
اين بيماري در سالهاي اخير شايعترين مشکل کودکان بوده و به همين خاطر قطره آهن از بدو تولد براي اکثر نوزادان تجويز ميشود. (۴)
بنابراين علاوه بر انجام دستورات بالا، حتما از کودک آزمايش خون گرفته تا اگر دچار کمبود ويتاميني در بدن هست با دستور پزشک اين ويتامينها در کنار غذا به کودک داده شود و رشد طبيعي کودک دچار اختلال نشود.
بازار