نمناک/ شستشو و نحوه نگهداري از قارچ خام يکي از مهمترين نکات بهداشتي است که حتما بايد رعايت شود تا بتوان مدت زمان بيشتري از آن استفاده کرد.بهتر است قبل از شستشوي قارچ با طرز نگه داشتن آن به مدت طولاني آشنا شويم.
آموزش روش هاي سالم براي شستشو و نگهداري قارچ
قارچ ها از انواع و کاربرد هاي مختلفي در آشپزي و پخت و پز برخوردارند اما يک از مشکلاتي آن ها اين است که به سرعت خراب مي شوند . در اين قسمت از نمناک به ارائه روش هايي مناسب براي نگهداري از قارچ ها به مدت يک هفته تا يک سال خواهيم پرداخت .
شستشوي قارچ با آب و نمک
يکي از رايج ترين روش هاي شستشوي قارچ استفاده از آب نمک است که براي اين کار بايد قارچ ها را زير آب سرد بگيريد تا ذرات خاک چسبيده به آن به صورت کامل جدا شود و مانند هر گونه ميوه اي مي توان آن را با محلول 1% نمک شستشو داد .
دقت داشته باشيد که قارچ ها نبايد بيش از يکي دو دقيقه در آب نماند چراکه به دليل بافتي که دارند به سرعت آب را جذب مي کند .
روش 1 :بسته بندي و نگه داري قارچ خام در يخچال
نگهداري از قارچ هاي خام بسته بندي شده در يخچال يکي از رايج ترين روش هاي نگهداري قارچ است . اگر قصد داريد از قارچ هاي مورد نظر در هفته جاري استفاده کنيد ، اين روش روشي مناسب براي شما خواهد بود .
کيسه هاي فريزر و يا کيسه هاي زيپ دار رطوبت موجود در قارچ ها را حفظ کرده و همچنين آن ها را از رطوبت بيش از حد داخل يخچال در امان نگه مي دارند .
مواد لازم :
قارچ
آب
دستمال کاغذي
کيسه فريزر و يا کيسه هاي زيپ دار
مرحله 1 :شستشو قارچ ها
قارچ ها را درون يک آبکش ريخته و روي آن ها آب بريزيد تا کاملا شسته شوند واز دستان خود براي پاک کردن هرگونه گرد و غبار موجود بر روي قارچ ها استفاده کنيد .
مرحله 2 :خشک کردن قارچ ها با حوله هاي کاغذي
يک حوله کاغذي تهيه کنيد و قارچ ها را بر روي آن قرار دهيد تا آب اضافي قارچ ها گرفته شود و با استفاده از يک حوله کاغذي ديگر آن ها را کاملا خشک کنيد .
مرحله 3:بسته بندي قارچ ها
مقداري قارچ را درون کيسه فريزر و يا کيسه هاي زيپ دار قرار داده و به منظور ذخيره سازي آن ها براي مصارف بعدي خود در يخچال قرار دهيد که قارچ هاي خام 5 تا 6 روز در يخچال تازه مي مانند .
روش 2:نگهداري قارچ ها درون فريزر
براي نگهداري طولاني تر قارچ هاي خام همچنين مي توانيد از فريزر نيز استفاده کنيد که در اين روش، قارچ ها به راحتي تا 5 الي 6 ماه سالم و با طراوت باقي خواهند ماند .
مواد لازم :
قارچ
چاقو
تخته برش
براي تميز و خشک کردن قارچ ها، مراحل 1 و2 را دنبال کنيد و به ياد داشته باشيد که قارچ ها بايد کاملا خشک شوند .
مرحله 1 :خورد کردن قارچ ها
قارچ ها را به چهار قطعه خرد کنيد و ابتدا آن ها را از وسط به دو نيم تقسيم کرده و سپس هر قسمت را به دو قسمت ديگر تقسيم کنيد .
مرحله 2 :قرار دادن قارچ ها به مدت 2 ساعت در فريزر
قارچ ها را با فاصله از يکديگر بر روي يک سيني و يا بشقاب بزرگ بچينيد و سيني را به مدت 2 ساعت داخل فريزر قرار دهيد .
مرحله 3:منجمد کردن دوباره قارچ ها
سيني محتوي قارچ ها را بعد از 2 ساعت از فريزر دربياوريد و آن ها را درون ظرفي که هوا به داخل آن نفوذ نکند، بريزيد و بدانيد که ظروف شيشه اي بهترين انتخاب براي اين روش نگهداري از قارچ ها است .
در انجام اين مرحله بايد از سرعت عمل بالايي برخوردار باشيد تا قارچ ها شروع به ذوب شدن نکند . ممکن است قارچ ها پس از گذشت 2 ساعت از ماندنشان درون فريزر به رنگ قهوه اي درآيند ؛ نگران نباشيد و بدانيد که آن ها خراب نشده اند و اين امر به دليل يخ زدگي آن ها درون فريزر است . همانطور که در بخش رازهاي خانه داري نمناک گفته شده در اين روش قارچ ها به مدت 5 الي 6 ماه سالم باقي خواهند ماند .
روش 3 :منجمد کردن قارچ هاي پخته شدن
در اين روش قارچ ها را براي مدتي درون آب جوش قرار مي دهيد و سپس آن ها را درون آب سرد بگذاريد تا فرآيند پختن قارچ ها متوقف شود که اين روش باعث جلوگيري از خراب شدن قارچ ها و حفظ طعم آن ها به مدت يک سال خواهد شد .
مواد لازم:
قارچ
آب جوش
آب سرد
مرحله 1:قطعه قطعه کردن قارچ ها
قارچ ها را به 4 قسمت تقسيم کنيد ، در اين روش نيازي به شستشو قارچ ها نيست زيرا در محله بعدي قارچ ها به خوبي تميز خواهند شد .
مرحله 2:پختن قارچ ها درون آب جوش
يک قابلمه حاوي آب را بر روي شعله گاز قرار دهيد تا آب آن به خوبي به جوش بيايد و سپس قارچ ها را درون آن ريخته و اجازه دهيد که آب دوباره به نقطه جوش برسد و بعد از اين مرحله اجازه دهيد که قارچ ها 1 الي 2 دقيقه ديگر بپزند .
مرحله 3:قرار دادن قارچ ها درون آب سرد
محتويات قابلمه را درون يک آبکش بريزيد تا آب اضافي قارچ ها جدا شود و سپس آبکش محتوي قارچ هاي پخته شده را درون يک ظرف حاوي آب سرد قرار دهيد و اجازه دهيد تا به مدت 3 الي 5 دقيقه درون آب سرد باقي بمانند تا به خوبي سرد شوند .
مرحله 4:بسته بندي و منجمد کردن قارچ ها
قطعات سرد شده قارچ هاي پخته شده را درون ظرف درب دار ريخته و فورا آن را به فريزر منتقل کنيد که اين قارچ ها به مدت 10 الي 12 ماه سالم باقي خواهند ماند .
نکاتي مهم در مورد خريد و نگهداري قارچ
هرچه قارچ هاي سالم و تازه تري خريداري کنيد ، مدت زمان بيشتري مي توانيد آن ها را سالم و با طراوت نگهداري کنيد و قارچ هايي که تازه نيستند گزينه مناسبي براي نگهداري در يخچال و فريزر نخواهند بود .
قارچ هايي را انتخاب کنيد که پف دار، بدون چين و چروک و لکه هاي قهوه اي باشند .
اگر قارچ بسته بندي خريداري کرده ايد حتما به تاريخ انقضاي روي برچسب توجه کنيد.
اگر قارچ را به صورت کيلويي و باز تهيه کرده ايد توجه داشته باشيد که ظاهر قارچ بايد سفيد و يکدست سالم باشد.
بوي قارچ راهي است براي تشخيص تازگي و سلامت آن ، قارچ سالم بوي مطبوعي دارد.
در صورتي که بايد قارچ را يکي دو روز نگهداري کنيد، آن را در پاکتهاي کاغذي بهداشتي قرار دهيد، فراموش نکنيد که حد اکثر زمان نگهداري قارچ در يخچال سه روز است.
بازار