اقتصاد آنلاين/ اگر به دنبال يادگيري مهارتهاي لازم براي داشتن يک ازدواج موفق هستيد با ما در اين مطلب همراه شويد.
تصور عدهاي از ازدواج برگزاري يک مراسم مجلل و شاد با پوشيدن لباس عروس، خريد طلا و سرويسهاي آنچناني و در نهايت يک زندگي ايدهآل و سراسر خوشي که با همسرشان بيرون ميروند و بدون اختلاف و درگيري زندگي ميکنند.
از طرف ديگر گروهي ازدواج را يک هندوانه دربسته معرفي کرده که تا 2 نفر با هم زير يک سقف زندگي نکنند، نميتوانند به شناخت درستي از يکديگر برسند.
خيلي از افراد به دليل غالب شدن هيجانهايي در زمان آشنايي، قادر به تصميمگيري درست نيستند و بسياري از خطا و ايرادهايي را که وجود دارد و بعد در زندگي زناشويي مشکلساز شود را نميبينند و تمايل دارند از فرد موردعلاقه خود ايدهآلسازي کنند
متخصصين و مشاوران هر دو نگاه را نگاه کامل و درستي نميدانند؛ آنها معتقدند گروه اول تنها به فراهم کردن مقدمات عروسي فکر کرده و خود را براي عروسي آماده ميکنند تا ازدواج. نگاه آرمانگرايانه به زندگي مشترک موجب ميشود فرد در مواجهه با کوچکترين مشکل و درگيري قيد ادامه زندگي مشترک را زده و تداومي در زندگي نداشته باشد. از طرف ديگر باور به عدم شناخت فرد مقابل تا زمان رفتن زير سقف، موجب ميشود افراد چشمبسته تن به ازدواج داده که اين امر نتيجهاي جز پشيماني به همراه نخواهد داشت.
براي ازدواج آموزش و مشاوره را جدي بگيريد
طاهره هميز مشاوره خانواده در رابطه با مهارتهاي لازم براي زندگي ميگويد: «پيش از ازدواج دو موضوع مهم مطرح است؛ يکي آموزش و ديگري مشاوره. آموزش پيش از ازدواج بسته آموزشي است که در پي آن مهارتهايي قبل از ورود به زندگي به طرفين داده ميشود. در اين آموزشها فرد مهارت گفتگو، حل مسئله، مديريت هيجان، کنترل خشم، مهارت مديريت ارتباط خانوادهها را شامل ميشود. آموزش پيش از ازدواج در بعد از ازدواج نيز قابل ارائه است، ولي مشاوره قبل ازدواج و اطلاعاتي که در تناسبهاي لازم براي تشکيل زندگي به افراد داده ميشود، حتماً بايد قبل از ازدواج انجام شود.»
بنابراين يکي از راههايي که ميتواند نگاه واقعبينانه و صحيحي را در امر ازدواج پيش روي يک جوان بگذارد مشاوره قبل از ازدواج است. آمارها نشان ميدهند، افرادي که پيش از ازدواج در کلاسهاي مهارتآموزي و جلسات مشاوره قبل از ازدواج شرکت کردهاند حدود 30 درصد از خطر جدايي و طلاق در امان بوده و زندگي آنها شادتر است.
ناهيد دهقان، روانشناس و مشاور خانواده در رابطه با ضرورت مشاوره قبل از ازدواج ميگويد: «خيلي از افراد به دليل غالب شدن هيجانهايي در زمان آشنايي، قادر به تصميمگيري درست نيستند و بسياري از خطا و ايرادهايي را که وجود دارد و بعد در زندگي زناشويي مشکلساز شود را نميبينند و تمايل دارند از فرد موردعلاقه خود ايدهآلسازي کنند. کمک گرفتن از يک مشاور پيش از ازدواج اين خاصيت را دارد که مواردي را که ممکن است در زندگي آن دو نفر باعث ايجاد بحران کند شناسايي کند.»
بررسي ميزان آمادگي افراد براي ازدواج نکته مهمي است که در جلسات مشاوره قبل از ازدواج موردبررسي قرار ميگيرد.
تعداد جلسات مشاوره ازدواج
در حقيقت مشاوره قبل از ازدواج واکسني است که احتمال طلاق را در زندگي آينده کم ميکند. روند معمول جلسات مشاوره پيش از ازدواج از پنج تا ده جلسه بسته به نوع ويژگيهاي شخصيتي طرفيني که مراجعه ميکنند و مسائل و مشکلاتي که در بين آنها وجود دارد، متغير است.
در مشاوره ازدواج چه مسائلي مطرح ميشود؟
سنجش آمادگي طرفين براي ازدواج
ميزان آمادگي افراد براي تشکيل زندگي و ازدواج نکته بسيار مهمي است که عواملي، چون سن، آمادگي روحي و جسمي و... در آن تأثيرگذار است. از طرفي افراد مختلف در سنين متفاوتي به پختگي و آمادگي لازم براي ازدواج ميرسند. يک فرد 25 ساله ممکن است از رشد کاملي برخوردار باشد در حالي که فرد ديگري در سن 35 سالگي اين آمادگي را ندارد؛ بنابراين بررسي ميزان آمادگي افراد براي ازدواج نکته مهمي است که در جلسات مشاوره قبل از ازدواج مورد بررسي قرار ميگيرد.
شناخت خود و طرف مقابل
اين نکته غيرقابلانکار است که هر فردي در خانواده خود با افکار، فرهنگ، علايق و نکات تربيتي متفاوتي بزرگ شده و همين تفاوتها موجب ميشود خواه ناخواه بسياري از معيارها و علايق زندگياش با ديگران متفاوت باشد. مشاورين با آزمونهاي شخصيتشناسي و نمودارهاي خانوادگي شناخت نسبي نسبت به دو طرف پيداکرده و چکيده اطلاعات را در اختيار طرفين قرار ميدهد.
ليلا بهنام روانشناس در رابطه باکم و کيف شناخت در مشاورههاي قبل از ازدواج ميگويد: «يکي از مسائلي که در مشاوره پيش از ازدواج بسيار مورد تاکيد است تطابق ويژگيهاي خلقي و شخصيتي دو طرف است، اين که اين دو فرد تا چه ميزان از نظر خلقي و شخصيتي با يکديگر همسان هستند، چرا که تفاوتها در سن، تحصيل و فرهنگ با آموزش مديريت ميشود، اما تفاوتهاي شخصيتي و خلقي معنادار با هيچ آموزشي مديريت نميشود. يکي از کارهايي که در مشاوره قبل از ازدواج انجام ميشود اين است که به افراد گفته ميشود چه تيپ شخصيتي با چه تيپ شخصيتي ديگر ميتواند ازدواج کند، چرا که ناديده گرفتن اين مسئله آسيبهاي غيرقابل جبراني برجاي ميگذارد که بهسختي قابل بازگشت است.»
بيشترين ارزيابي در جلسات مشاوره پيش از ازدواج بر اساس مصاحبه و مشاورههاي چند جلسهاي است که انجام ميگيرد و اين آزمونها نقاط ابهام به جاي مانده را براي مشاور روشن ميکند تا تصميمگيري مناسبتري داشته باشد
به اين ترتيب طرفين ميتوانند اطلاعات کافي، دقيق و تا حدودي تخصصي درباره طرف مقابل کسب کنند. همچنين مشاور ازدواج ميتواند به شما کمک کند تا متوجه شويد چه قدر از شناختي که کسب کردهايد درست و چقدر از آن نيازمند اصلاح است.
دهقان در رابطه با آزمونها و تستهاي قبل از ازدواج ادامه ميدهد: «معمولاً آزمونهايي که در اين جلسات استفاده ميشود، آزمونهاي ارزيابي شخصيت و احتمال ابتلا به اختلالهاي رواني است که بيشتر مبناي تکميلي دارد. بيشترين ارزيابي در جلسات مشاوره پيش از ازدواج بر اساس مصاحبه و مشاورههاي چند جلسهاي است که انجام ميگيرد و اين آزمونها نقاط ابهام به جاي مانده را براي مشاور روشن ميکند تا تصميمگيري مناسبتري داشته باشد.»
مهارتآموزي
مشاور ازدواج، تنها يک فرد باتجربه و عالم نيست. او کسي است که ميتواند به طرفين يادآور شود که روي چه مهارتهايي کار کنند تا بتوانند زوج بهتري باشند. مشاور ازدواج ميتواند عيب و ايرادهاي کار افراد را به آنها گفته تا آنها بدانند براي وارد شدن به يک زندگي مشترک به چه ويژگيهايي نيازمند هستند.
آگاهي دادن
فراموش نکنيد که مشاور ازدواج هيچوقت به شما نميگويد ازدواج کنيد يا نه، بلکه ميگويد در صورتي که اين ازدواج سر بگيرد با چه دشواريها يا چه نقاط قوتي مواجه خواهيد شد و چقدر شانس و احتمال خوشبخت شدن داريد تا شما خودتان دست به انتخاب بزنيد.
نکته قابلتوجه اينکه احتمال به معني قطعيت نيست. براي داشتن يک ازدواج موفق شما به سعي و تلاش بسيار و دائمي نياز داريد. مانند اين است که شما براي انتخاب رشته دانشگاهي خود نزد مشاور تحصيلي برويد و او رشته مناسب را به شما پيشنهاد کند و بعد از آن شما بدون درس خواندن و سعي و تلاش براي موفقيت انتظار موفقيت داشته باشيد.
بررسي ملاکهاي ازدواج سالم
يکي از نکات مهم ديگري که در جلسات مشاوره قبل از ازدواج بررسي ميشود، ملاکهاي افراد براي ازدواج است تا با راهنمايي لازم و درست اولويتهاي طرفين براي انتخاب همسر و داشتن يک زندگي سالم روشن شود.
بهترين زمان براي مشاوره ازدواج
انتخاب زمان مناسب در انجام مشاوره ازدواج بسيار مهم است. مشاوره قبل از ازدواج زماني موثر بوده و مفهوم پيدا ميکند که قبل از هرگونه تصميمگيري جدي براي ازدواج انجام شود.
بلافاصله پس از آشنايي و شروع صحبت و همچنين گذشت زمان زياد از آشنايي و ايجاد رابطه عاطفي بين طرفين، موقعيت مناسبي براي رفتن پيش مشاور نيست. همچنين مراجعه به مشاور يک هفته قبل از مراسم عقد يا بعد از مشخص کردن تاريخ عقد بيفايده است.
معمولاً بهترين زمان انجام مشاوره در صورت خواستگاري بعد از 8 الي 10 ساعت گفتگو و در صورت آشنايي پس از دو يا سه ملاقات است.
انتخاب مراکز معتبر
براي اين کار مراکز معتبر را انتخاب کرده و از مهارت و تجربه فرد مشاور مطمئن شويد. در اين زمينه روانشناس باليني که تخصص مشاوره دارد در اولويت است. روانشناسان بهتر ميتوانند مشکلات شخصيتي افراد و اختلالهاي رواني افراد را تشخيص بدهند.
صداقت داشته باشيد
از آنجا که خصوصيت رفتن به مشاوره قبل از ازدواج اين است که مشاور با اطلاعات و آگاهيهايي که از طرفين پيدا ميکند به آنها کمک کند، بنابراين دو نفري که براي مشاوره مراجعه ميکنند، بايد با صداقت کامل مسائل خود را با مشاور در ميان گذاشته و تسليم او باشند.
تست به تنهايي کارايي ندارد
برخي از مراکز مدعي هستند که با انجام يکسري تستهاي روانشناسي ميتوانند در انتخاب شما براي ازدواج کمک کنند، اما به اين نکته توجه داشته باشيد که انجام اين تستها اگرچه خوب هستند، ولي به تنهايي نميتوانند کمکي به شما کنند. در واقع تستها در کنار مشاوره آن هم مشاوره فردي معنادار ميشوند.
کساني که توان مالي پرداخت خدمات مشاوره در بخش خصوصي را ندارند ميتوانند با مرکز مشاوره رايگان نيروي انتظامي از طريق پليس 110 از خدمات مشاوره نيروي انتظامي و يا با شمارهگيري 1480 از مشاوره رايگان سازمان بهزيستي در زمينههاي مختلف بهرهمند شوند
ترجيح مشاوره خصوصي بر مشاوره گروهي
مشاوره پيش از ازدواج بهتر است به شکل خصوصي انجام شود تا مشاور بتواند وقت بيشتري را براي شما و طرف مقابلتان صرف کرده و تخصصيتر عمل کند.
از هزينه نترسيد
گاهي اوقات زوجها هزينه زياد را دليل عدم مراجعه به مشاوره قبل ازدواج ميدانند. در اين رابطه ميتوان با مراجعه به مراکز دولتي، مثل خانههاي سلامت که در پارکها وجود دارند و يا سراهاي محله با هزينه بسيار پايينتري خدمات خوبي دريافت کرد.
کساني که توان مالي پرداخت خدمات مشاوره در بخش خصوصي را ندارند ميتوانند با مرکز مشاوره رايگان نيروي انتظامي از طريق پليس 110 از خدمات مشاوره نيروي انتظامي و يا با شمارهگيري 1480 از مشاوره رايگان سازمان بهزيستي در زمينههاي مختلف بهرهمند شوند.
اين نکته را هم توجه داشته باشيد هر چه براي شناخت طرف مقابل در امر ازدواج خرج کنيد، در حقيقت شما سرمايهگذاري ارزشمندي انجام دادهايد که بعداً يک عمر ميتوانيد در سايه آن در آرامش و نشاط زندگي کرده و از انتخابتان لذت ببريد.
بازار